Nedjelja, 14 Jula, 2024
Rubrika:

Šaranović produžio mandat trojici pomoćnika direktora UP na prijedlog smijenjenog Brđanina

Brđanin je smijenjen u nedjelju veče na telefonskoj sjednici Vlade, a njegov ostanak na funkciji direktora UP oročen je za 12. mart

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović juče je obavijestio trojicu pomoćnika direktora Uprave policije – Dragana Gorovića (Sektor policije opšte nadležnosti), Milutina Vasiljevića (Sektor granične policije) i pomoćnika za Sektor policije posebne namjene Miloša Rakonjca da će im status vršioca dužnosti produžiti i za narednih pola godine – pouzdana su saznanja Antene M.

Kako navodi ovaj portal, sinoć u ponoć istekao je šestomjesečni mandat Goroviću i Vasiljeviću, dok će Rakonjcu mandat isteći u četvrtak u ponoć.

Antena M navodi da je posebno zanimljivo što je Gorovića, Vasiljevića i Rakonjca za nastavak obavljanja funkcija na kojima se nalaze odavno (Rakonjac i Gorović od 2021. dok će Vasiljeviću ovo biti treći v.d. mandat) Šaranoviću 26. februara predložio smijenjeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

Brđanin je smijenjen u nedjelju veče na telefonskoj sjednici Vlade, a njegov ostanak na funkciji direktora UP oročen je za 12. mart.

Visoki funkcioneri Demokratske Crne Gore u više navrata govorili su o Brđaninu kao o nelegitimnom direktoru crnogorske policije i insistirali na njegovoj smjeni po cijenu ozbiljnih potresa u Vladi Milojka Spajića. Juče je, kako dodaju, Šaranović, kadar Bečićevih Demokrata, upravo na prijedlog smijenjenog i “nelegitimnog” Brđanina obavijestio Gorovića, Rakonjca i Vasiljevića da će im produžiti pomoćničke mandate.

Iako su u kampanji smjene Zorana Brđanina, po ocjeni brojnih uglednih pravnika prekršene brojne zakonske odredbe, a za potrebe izlaska iz ćorsokaka do koga je dovelo obaranje ruku Pokreta Evropa sad i Demokrata kreiran je i paradoksalni “interni oglas” za prvog čovjeka UP, Šaranović se, juče, kako navodi Antena M, odlukom da produži mandat trojici pomoćnika vratio u okvire zakona.

U protivnom, kako dodaje ovaj portal, opasno se približavala mogućnost da crnogorska policija 12. marta ostane i bukvalno obezglavljena. To bi se desilo da mandat pomoćnicima nije produžen a da se do narednog ponedjeljka Spajić i Bečić ne dogovore o Brđaninovom nasljedniku.

Shodno čl. 16 Zakona o unutrašnjim poslovima, u slučaju razrješenja direktora UP prije isteka njegovog mandata, vlada na prijedlog ministra određuje za vršioca dužnosti direktora jednoga od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice Policije, najduže do šest mjeseci. Pod uslovom da ispunjava uslove za direktora policije propisane tim zakonom.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve