Subota, 20 Avgusta, 2022
Rubrika:

Repertoar KIC-a Budo Tomović za jun, jul i avgust

Kroz brojne raznovrsne programske aktivnosti KIC Budo Tomović će i tokom predstojeća tri mjeseca nastaviti sa predstavljanjem i popularisanjem kulturnih i umjetničkih vrijednosti

Kroz brojne raznovrsne programske aktivnosti KIC Budo Tomović će i tokom predstojeća tri mjeseca nastaviti sa predstavljanjem i popularisanjem kulturnih i umjetničkih vrijednosti.

Tokom juna na scenama KIC-a biće organizovane dvije pozorišne premijere, nekoliko koncerata različitih profila, filmskih projekcija, književnih večeri i izložbi, navodi se u saopštenju KIC-a.

Muzički program KIC-a Praznik muzike obilježiće koncertnim programom koji čine djela poznatih francuskih i svjetskih kompozitora koji su pisali muziku za film, od ere nijemog filma do kultnih filmova novog talasa. Program će izvesti kamerni orkestar KIC-a “Creation” pod vođstvom dirigenta Žan-Mišel Despena iz Pariza. Koncert koji će biti održan 23. juna organizovan je u saradnji sa Francuskim institutom.

U okviru ciklusa “Mladi talenti” podgoričkoj publici 2. juna premijerno će se predstaviti duo “Orphic” koji čine crnogorska flautistkinja Ana Jontes i italijanski saksofonista Stefano Pastorćić, a 11. juna planiran je i solistički koncert mladog crnogorskog pijaniste Petra Popovića. Koncert latino muzike i operskih arija 1. juna prirediće sopran Hristina Dragović u pratnji dua Espressivo (klavir-Luka Marković i gitara-ImiNimanbegu), a 29. juna na velikoj sceni KIC-a nastupiće i duo Nataša Jovović, sopran i Vladana Perović, klavir.

U junu će takođe deset jubilarnih godina postojanja podgorički bend “Vrpca” obilježiti koncertom koji će biti održan 30. juna. Tradicionalni godišnji koncerti Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” i Škole za muzičke talente “Andre Navara” biće organizovani u KIC-u, a desetog juna u organizaciji International Arts Academy biće realizovan baletski šou “Uspavana ljepotica”.

Dramski program KIC-a 16. juna organizovaće premijeru poetsko – muzičkog performansa antikabarea “Džentlmen” čiju režiju i poeziju potpisuje pisac i dramaturg Obrad Nenezić. Kompozitor i izvođač je Slobodanka Bobana Dabović Đurić, a uloga je povjerena glumcu Jovanu Daboviću.

Za jun je planirana premijera autorskog projekta Branka Kovačevića jednog od najznačajnijih pozorišnih alternativaca u Podgorici i šire. Riječ je o duodrami “Muzej voštenih figura” koja će biti izvedena 9. juna u DODEST-u.

Tribina “Podgoričke priče” koja iz mjeseca u mjesec predstavlja stvaraoce iz svih oblasti djelovanja, poznate po stvaralačkim dometima u Podgorici i šire, u junu će ugostiti glumicu Juliju Milačić Petrović Njegoš, dobitnicu brojnih domaćih i regionalnih nagrada za glumačka dostignuća. Reprizno izvođenje ovogodišnje predstave Pozorišne radionice DODEST “Pogledaj dom svoj, đa’ole” zakazano je za 13. jun.

Učenici nikšićke Gimnazije “Stojan Cerović” 1. juna izvešće predstavu „Besmrt u Kopenhagenu“, a predstavu “Mogu li vam pomoći, 2” Studentskog teatara iz Podgorice publika će moći pogledati 3. juna.

Filmski program KIC-a je ove godine usmjeren na predstavljanje scenarija kao suštinskog dijela filma, pa samim tim i u okviru treće revije “Scenario – filmski roman” od 13. do 15. juna prikazaće najpoznatija filmska ostvarenja nagrađivana za scenario, a među njima su “Neobičan slučaj Bendžamina Batona” (2008), “Potomci” (2011) i “Hotel Grand Budapest” (2014).

Informativno – edukativni program KIC-a prirediće 3. juna promociju zbirke poezije Edina Smailovića “Paradox Mortem” koja predstavlja izbor iz njegove poezije, a 15. juna o poetici škotske književnice Ketlin Džejmi razgovaraće Aleksandra Nikčević Batrićević i Marko Stanojkovski.

U junu će biti promovisana aktuelna književna izdanja.

6. juna biće prezentovan roman Doris Ražnatović “Krila”, 7. juna roman Vesne Zdravkovske Trajkovske “Duše blizanci 11:11”, 10. juna knjiga “Jabuke u magli – pisci jedni drugima” koju je priredila Sonja Živaljević, 14. juna knjiga Dušana Ičevića “Nacionalni karakter: u pogodbi”, 23. juna knjiga Anđele Kovačević “BioSofija – ključ harmonije emocija i logike”, 29. juna knjiga “Životna traganja” Natalije Tanje Novaković, a 24. juna biće održano i književno veče Olje Knežević.

Sa novom knjigom prof.dr Ilije Veleva “MAKEDONIJA I CRNA GORA – kulturnoistorijski i književnostvaralački kontekst” publika će se upoznati 8. juna. KIC će 18. juna biti domaćin i TEDx konferencije.

U organizaciji Državnog arhiva u izložbenom holu KIC-a 2. juna biće otvorena izložba dokumenata „Arhivski odsjek Podgorica čuvar dokumenata koja pričaju o svome gradu“, a od 20. juna moći će da se pogledaju i fotografije Marije Perović.

U julu, šesti put revija „Filmski snovi – gledaoci biraju“ čiji sadržaj će osmisliti gledaoci filmskih programa KIC-a kroz neposredne ankete.

KIC će biti suorganizator devetog Međunardnog festivala folklora djece i mladih “Skoči kolo da skočimo” koji se ove godine realizuje od 10. do 15. jula. Najavljujemo i da će popularni KIC POP HOR 13. jula biti učesnik ovogodišnjeg “Skopskog kulturnog ljeta”.

Nova knjiga Aleksandra Đuričića „Kaporova školica“ koja otkriva nepoznate detalje o poznatom srpskom piscu biće premijerno prezentovana podgoričkoj publici 7. jula. Melodrama ,,Danilo” nastala u produkciji JU Centra za kulturu ,,Vojislav Bulatović-Strunjo” iz Bijelog Polja čiji tekst i režiju potpisuje reditelj i dramski pisac Dragan Koprivica u KIC-u će gostovati 8. jula.

Jedanaesto izdanje Ljetnjeg kampa za kamernu muziku okupiće polaznike i mentore iz Crne Gore i inostranstva od 30. jula do 7. avgusta. Obilježiće ga intenzivan rad i muzičko usavršavanje različitih generacija (srednjoškolci, studenti, magistranti), kao i organizovanje završnih koncerata u Podgorici i na Cetinju.

Najnovije

Stanić nakon pada Vlade: Svako će ovako proći ko se bude igrao sa nacionalnim...

Šef medijskog pula Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić oglasio se na Tviteru nakon što je večeras u Skupštini izglasano nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića. - Ko...

Demokrate: Sjutra mogu početi pregovori o formiranju Vlade na osnovu izborne volje od 30....

Kompletan sastav Predsjedništva Demokrata jednoglasno i snažno podržava odluku Kluba poslanika da glasa za nepovjerenje ovoj Vladi, saopštile su Demokrate. Predsjedništvo Demokrata ostavilo je mogućnost...

Abazović: Čestitam novu koaliciju Bečića i Đukanovića

Osjećam se jako ponosno, mislim da su mnoge stvari u Crnoj Gori jasnije, poručuje sada premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, nakon što je...

Krivokapić: Proći će – i brzo prođe

Proći će. I brzo prođe - naveo je bivši premijer Zdravko Krivokapić na Tviteru povodom pada Vlade Dritana Abazovića. Poslanici su večeras, sa 50 glasova...

Vujović: Kakva emocija između Mandića i Abazovića – čista hemija, samo ih Vučić može...

Kakva emocija između Mandića i Abazovića, čista hemija, ocijenio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović komentarišući večerašnja dešavanja u Skupštini Crne Gore. “Suze čovjeku dođu...

Najčitanije

Povezano

Završni koncerti jedanaestog Ljetnjeg kampa za kamernu muziku na Cetinju i u Podgorici

Završni koncerti polaznika i mentora jedanaestog “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku” biće održani na Cetinju (06.08. u sali Ministarstva kulture i medija u 20h)...

Ljetnji kamp za kamernu muziku od 30. jula do 7. avgusta na Ivanovim koritima

Jedanaesti “Ljetnji kamp za kamernu muziku” održaće se od 30. jula do 7. avgusta na Ivanovim koritima u Turističko-edukativnom centru Lovćen, saopšteno je iz...

Večeras u KIC-u projekat Brigada, tribina posvećena umjetničkoj imaginaciji

U KIC-u „Budo Tomović“ 1. jula, sa početkom u 19 sati, biće organizovana tribina „Imaginiranje novih zajednica – pogled iza horizonta“. Tribina je posvećena razmatranju...

Godišnji koncert škole za muzičke talente Andre Navara u ponedjeljak u KIC-u

Godišnji koncert Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente „Andre Navara“ biće održan u ponedjeljak, 27.juna, u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve