Četvrtak, 23 Maja, 2024
Rubrika:

Stefan Bošković gost tribine Podgoričke priče

Bošković je autor romana Ministar za koji je dobio nagradu Evropske unije za književnost 2020, ali i nagradu Centralno Evropske Inicijative CEI Award for Young Writers 2021. godine

Dramaturg Stefan Bošković, jedan od vodećih stvaralaca mlađe generacije u Crnoj Gori, gost je “Podgoričkih priča” 17. aprila, u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović” u 20 časova.

“Šta jednog mladog čovjeka, pa tek onda pisca, tjera da pored ovozemaljskog stvara svoj virtuelni svijet, između ostalog, reći će nam dramaturg Stefan Bošković, jedan od vodećih stvaralaca mlađe generacije u Crnoj Gori, u aprilskim ‘Podgoričkim pričama’. No, Stefan kao multimedijalni umjetnik, svoj put počinje iz rodnog grada, ali uspjehe niže van granica naše zemlje, kako u filmskoj tako i u književnoj umjetnosti. Koliko je taj stvaralački i životni put bio izazovan Bošković će podijeliti sa publikom i moderatorom Vanjom Kovačevićem 17. aprila, u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u 20 časova”, navode u KIC-u u najavi događaja.

Bošković je autor romana Ministar za koji je dobio nagradu Evropske unije za književnost 2020, ali i nagradu Centralno Evropske Inicijative CEI Award for Young Writers 2021. godine.

Objavio je takođe i roman “Šamaranje” koji je nagrađen na konkursu za “Najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori”, ali i zbirku priča “Transparentne životinje” 2017. Jedna od priča iz zbirke uvrštena je u američku antologiju “Best European fiction 2019 – Dalkey Archive Press”.

Dobitnik je druge nagrade na “Festivalu europske kratke priče“ 2016. za priču “Fashion and Friends“.

Priče i romani su mu prevedene na engleski, njemački, italijanski, kineski, ruski, slovenački, bugarski, albanski i makedonski jezik i objavljene u raznim internacionalnim magazinima.

Scenarista je dugometražnog filma ”Nedjelja” o popularnom pjevaču Džeju Ramadanovskom, ali i nagrađivanih kratkometražnih igranih filmova “Peloid” “Umir krvi”, “Put”, “Martin”.

Koscenarista je dugometražnog filma ”Ispod mosta, među stijenama”. Dramski komadi su mu izvođeni i objavljivani u antologijama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve