Ponedjeljak, 28 Novembra, 2022
Rubrika:

Premijerni koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u novoj sezoni

Timski rad sa puno entuzijazma obilježio je premijerni koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u sezoni 2022/23, pod dirigentskom upravom maestra Alesandra Kadarija iz Italije

Timski rad sa puno entuzijazma obilježio je premijerni koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u sezoni 2022/23, pod dirigentskom upravom maestra Alesandra Kadarija iz Italije.

Tokom koncerta su izvedena djela “Noturno” Đ. Martučija, “Kamermusik” P. Hindemita i Simfonija br. 41 u C-duru “Jupiter” V. A. Mocarta. Solističku dionicu u kompoziciji P. Hindemita tumačila je Milena Simović, solo violista Simfonijskog orkestra Birmingema.

Uslijed lošeg stanja Velike scene koja prokišnjava, CSO je bio smješten u Kamernoj sali, a publika je putem video bima pratila koncert iz hola Muzičkog centra Crne Gore (MCCG).

Kadario, jedan najpoznatijih dirigenata mlađe generacije u svijetu, od 2016. godine je glavni gostujući dirigent orkestra “I Pomeriggi Musicali”, jednog od najstarijih italijanskih simfonijskih orkestara, sa sjedištem u Milanu.

Nakon koncerta je rekao da je prvi put u Crnoj Gori, ističući da je veoma srećan što je dirigovao CSO.

„Htio sam publici da prenesem italijanski duh i to je Martučijevo djelo koje smo izveli i saznao sam da imamo mnogo toga zajedničkog“, naveo je Kadario.

Kazao je da je predvodio mnoge koncerte, ali da je ovo prvi put da se zadesio u sitaciji u kojoj su improvizovali scenski nastup zbog nemogućnosti da se održi u dvorani u kojoj je planiran.

„Naše iskustvo kao muzičara raste kroz prilagođavanje različitim nepredviđenim situacijama. Mislim da ću ovo upamititi. Veoma je lijepo nastaviti muziku u svakoj situaciji. To je najbitnija poruka koju smo željeli da prenesemo“, rekao je Kadario.

Govoreći o saradnji sa CSO, Kadaro je rekao da postoje prednosti kad se radi sa mladim orkestrom.

„Kad je orkestar mlad, on nema puno iskustva, ali sa druge strane, ima veliki entuzijazam i energiju. Mislim da je ovo orkestar koji se može razviti u velikoj mjeri na nacionalnom nivou i promovisati Crnu Goru na pravi način“, naveo je Kadario.

Na pitanje kako je došlo do saradnje sa MCCG, Kadario je rekao da je njegov kontakt za Crnu Goru bio violinista Roman Simović, sa kojim je sarađivao u Milanu.

„Poznanstvo sa Romanom mi je omogućilo da upoznam mnoge dobre muzičare, kao što je Milena Simović i članovi orkestra. Ono što mi je interesantno jeste da imate mnogo moćnih žena na odlučujućim pozicijama u MCCG. To je veoma dobro i srećan sam zbog toga“, rekao je Kadario.

Milena Simović je, nakon koncerta, kazala da do sad nije nastupala u ovim uslovima, navodeći da joj je drago što se koncert desio s obzirom na neizvjesnosti da li će se održati.

„To valjda daje neku živost i onda kad se svi združimo bude još bolje. Bio je timski rad, sa puno entuzijazma“, navela je Simović.

Rekla da je da prvi put sarađuje sa CSO, ali da prati njegov rad jako dugo.

„U orkestru je puno mojih prijatelja, čak i članova porodice. Ima raznih promjena i što se same zgrade tiče, ali i kolektiva. Kad su podmlađeni članovi orkestra, nova krv struji i pravo je zadovoljstvo bilo sa njima praviti muziku. Djelo koje sam izvodila je zajednički, kamerni razgovor među ljudima gdje nisam kao solista, iako je tema sama viola, ostali učestvuju podjednako. Baš zato je bilo divno vidjeti da je saradnja na takvom nivou vrlo uspješna“, navela je Simović.

Govoreći o djelu koje je izvela, Simović je rekla da je ono rađeno za vrijeme njemačkog entuzijazma gdje je Hitler krenuo da jača.

„Poseban akcenat je bio na vojnom pokretu i ohrabrivao je Vagnerovu muziku, koja je samo to i potencirala. Hindemit je bio čuven po svojim stavovima koji su bili antifašistički, te je on napisao djela sa parodijom na vojne marševe. Napisao je sedam djela i sve ih je nazvao kamernom muzikom za jedan solo instrument“, pojasnila je Simović.

Kazala je da je Hindemitov koncert za violu vjerovatno najteže djelo ikad napisano za taj instrument.

„Ono ima toliko rješenja do kojih čovjek treba doći sa inteligentnim i pragmatičnim pristupom, ali to treba da ima smisla. Izazovno je da se se drži tempo i pronađe pravi karakter, ali je sama poenta postignuta s obzirom da je djelo parodija na njemački moral 20. vijeka“, rekla je Simović.

Najnovije

Zbog prekida glasanja u Šavniku podnijete dvije krivične prijave

Epilog šestog bezuspješnog pokušaja da izbori u Šavniku konačno budu završeni - dvije su krivične prijave. Kako je saopšteno iz Uprave policije, oni su podnijeli...

U ponedjeljak pretežno sunčano, do 15 stepeni

U Crnoj Gori sjutra će u južnim i centralnim predjelima biti pretežno sunčano vrijeme. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, na sjeveru,...

UŽIVO Bjelorusija utvrđuje granicu sa Ukrajinom; Rusi bi mogli napustiti nuklearku u Zaporožju?

Danas je 278. dan rata u Ukrajini. Razvoj događaja pratite na portalu AKTUELNO. 22:56 Kličko odgovorio Zelenskom: Nesuglasice su besmislene Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko uzvratio je...

Google Workspace donosi poboljšanu pretragu Gmail prepiske

Google je objavio neka manja, ali veoma zgodna, poboljšanja za Workspace. Uskoro, kada primite ili se pridružite pozivu na Google Meet-u ili započnete prezentaciju na njemu,...

Borjan o navijačima koji su ga vrijeđali: Primitivci, očito imaju frustracije

Kanadski golman Milan Borjan je, u današnjem porazu od Hrvatske (4:1), bio naročito na meti suparničkih navijača. Tokom utakmice, čuvar mreže Crvene zvezde doživio je...

Najčitanije

Povezano

Posljednji koncert CSO u ovoj sezoni biće upriličen u čast Papovića

Dirigent Radovan Papović iznenada je preminuo juče u 72. godini Muzički centar Crne Gore sa tugom se oprostio od istaknutog crnogorskog dirigenta. “Sa tugom smo primili...

CSO koncertom u petak spušta zavjesu na sezonu

Posljednji koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u sezoni 2021/22. biće priređen u petak, sa početkom u 20 časova – na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne...

Hjun Čo: Izvođenje savremenih djela klasične muzike pred muzičare postavlja nove izazove

Izvođenje savremenih djela klasične muzike veoma je potrebno, jer muzičarima postavlja nove izazove, drugačiji tip zvuka i efekata koje moraju da savladaju, a koncert...

Crnogorski simfonijski orkestar ima potencijal da postave jedan od vodećih u regionu

U Crnogorskom simfonijskom orkestru (CSO) energija za radom je očigledna. Uz dobrog šefa-dirigenta i kontinuirani rad, CSO ima potencijal da postane jedan od vodećih...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve