Utorak, 22 Juna, 2021
Rubrika:

Premijera predstave Ana Karenjina u subotu u Podgorici

Predstavu po motivima istoimenog djela Lava Nikolajeviča Tolstoja režirao je Mirko Radonjić

Predstava “Ana Karenjina”, u koprodukciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” i Dramskog studija “Prazan prostor”, premijerno će biti izvedena u subotu, 12. juna u Podgorici. Predstavu po motivima istoimenog djela Lava Nikolajeviča Tolstoja režirao je Mirko Radonjić, a tim povodom danas je upriličena konferencija za medije.

Na događaju, organizovanom u Vojnom hangaru kasarne u Zagoriču – gdje će i biti održana podgorička premijera – o komadu su govorili: Ilija Subotić, direktor Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, Lidija Dedović, umjetnička direktorica, Marija Backović, direktorica Dramskog studija “Prazan prostor” i producentkinja predstave, Mirko Radonjić, reditelj, Ilija Đurović, dramaturg, glumci Sanja Vujisić i Pavle Prelević i autor muzike Ilija Gajević.

Direktor Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” Ilija Subotić naglasio je kako je više razloga zbog kojih je najstariji državni teatar odlučio da obezbijedi koprodukcioni status u ovom projektu.

“Inscenacija djela koja pripadaju svjetskoj kulturnoj baštini jedna je od zakonskih obaveza “Zetskog doma”. Uz to, kao nacionalni teatar, posebno smo imali u vidu potrebu pružanja podrške nezavisnoj kulturnoj sceni, pri čemu u ovom slučaju govorimo o veoma referentnom partneru, iza kojeg je gotovo dvodecenijski kontinuirani rad i doprinos unapređenju crnogorske kulture, pozorišne umjetnosti i produkcije u različitim aspektima. Takođe, realizacijom ovog projekta obezbjeđuje se stvaranje uslova za podsticaj razvoja i afirmaciju talenata, koje predstavlja jedan od poslova od javnog interesa u crnogorskoj kulturi”, istakao je Subotić.

Saradnja sa “Praznim prostorom” i rediteljem Mirkom Radonjićem, kako je kazala umjetnička direktorica “Zetskog doma” Lidija Dedović, uvijek predstavlja izuzetno iskustvo.

“Mislim da smo uspjeli da jedan tako snažan svjetski impuls, kakav je “Ana Karenjina”, izjednačimo sa estetikom ove predstave. Baš kao i kad sam čitala roman, gledajući predstavu imala sam naročit osjećaj strahopoštovanja, kao da se nalazim ispred snažne planine, nekog masiva koji je istovremeno fantastičan i zastrašujuć, koji upozorava i može se svakog trenutka obrušiti na nas”, naglasila je Dedović.

Kako je kazala producentkinja komada i direktorica Dramskog studija “Prazan prostor” Marija Backović, želja da komad “Ana Karenjina” bude realizovan trajala je dugo, a ostvarena je zahvaljujući koprodukciji sa Kraljevskim pozorištem “Zetski dom”.

“Vrlo neskromno, ali punih usta, reći ću da će ovo biti kulturni događaj godine”, naglasila je Backović.

Reditelj Mirko Radonjić rekao je da ideja o komadu nije došla isključivo jer je riječ o Tolstojevom antologijskom djelu, već i zbog samog interesovanja za teme koje je ruski književnik otvorio u romanu “Ana Karenjina”.

“Suštinski, od starta sam znao da toj priči treba mala ekipa. Što zbog obima, što zbog produkcionih uslova koji zahtijevaju angažman većeg ansambla, ovaj se naslov postavlja rijetko, naročito na našim prostorima. No, čitajući tu priču o ljubavi, bilo mi je jasno da se kroz nju prožimaju dvije linije – jedna se odnosi na Anu Karenjinu a druga na Ljevina – koje služe kao ogledalo jedna drugoj. One su paralelne, ali su istovremeno i refleksija jedna drugoj. Baš zato, od početka mi je bilo jasno da će u komadu igrati troje do četvoro glumaca, koji će na svojim plećima iznijeti cjelokupnu storiju”, rekao je on.

Pristup radu na komadu, naglasio je dramaturg Ilija Đurović, nametnula je sama tema.

“Shvatio sam da je jedini način da pred taj materijal stanemo onako kako je tema nalagala, kao da stojimo pred samom ljubavlju. I to ljubavlju, u smislu neistražene teritorije, na koju se svaki put ulazi kao da je prvi put, otkriti je, mapirati je, iscrtati kroz nju karte za nove ljude koji će je onda ispočetka otkrivati i ponovo uvoditi neke nove ljude koji će sve to morati da rade iznova”, objasnio je Đurović.

Glumica Sanja Vujisić, koja tumači ulogu Ane Karenjine, kazala je da je cjelokupan proces za nju bio izuzetno izazovan.

“Rad je bio izazovan u mjeri u kojoj je izazovno tragati u sebi, priznati sebi neke istine, tragati po sopstvenim strahovima, mrakovima, zaći u neke djelove u koje nikad ne biste zašli. Tako da – kada me je reditelj pozvao, na početku sam bila skeptična, ali sam u međuvremenu spoznala da ovaj proces itekako pripada meni – rekla je Vujisić.
Glumac Pavle Prelević istakao je kako je rad na komadu “Ana Karenjina” za njega predstavljao zanimljivo putovanje.
– Rad nas je očuvao u ovom procesu. Bilo je teško, a moja su osjećanja pomiješana. Trenutno sam u tom vozu, trudim se da ne iskočim iz šina, pa makar taj voz gurao i sam. Ponosan sam na ljude koji su radili sa mnom, ponosan sam i na sebe, jer jako je teško raditi ovaj posao”, zaključio je on.

U tročlanoj glumačkoj ekipi, uz Sanju Vujisić i Pavla Prelevića, je i Aleksandar Gavranić.

Reditelj Radonjić, prema mišljenju autora muzike Ilije Gajevića, potvrdio je i komadom “Ana Karenjina” da je sposoban da mijenja granice unutar pozorišta, a da ga je na tom putu pratila i cjelokupna ekipa.

“Ono što sam radio tokom ovog procesa i što ću raditi tokom izvođenja predstave, nešto je za šta sam mislio da mi se nikad neće dogoditi. Riječ je o jednom jako specifičnom autorskom radu, koji je uključivao cjelokupnu ekipu i uloga muzike ovog je puta bila svojevrstan kolektivni čin”, kazao je on.

Kostimografkinja predstave je Lina Leković, asistentkinja režije Hana Rastoder, autorka fotografije Ana Kašćelan, videa Pavle Simonović, dok je za dizajn bila zadužena Iva Mijanović.

Subotnja premijera u Vojnom hangaru u Zagoriču počeće u 19:00 časova, a na istom mjestu slijede reprizna izvođenja 13. i 14. juna. Premijera na Cetinju zakazana je za 3. septembar u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”.

Najnovije

Spotify je kupio Podz, platformu za pretragu podcast-a

Spotify je objavio da je završio akviziciju Podz-a, startup-a koji pokušava da riješi problem pronalaska podcast-a. U saopštenju koje je tom prilikom objavljeno, navedeno...

MZ: Danas imamo skoro 50 hiljada vakcina, uskoro očekujemo još najmanje 200 hiljada

Nula vakcina protiv korona virusa. Tačno toliko vakcina je bilo u Crnoj Gori u decembru 2020. godine. Od tada do danas u Crnu Goru...

Bečić: Neko je zločinac zato što je zločinac, a ne zato što je ove...

Neko je kvalitetan zato što je kvalitetan, neko je zločinac zato što je zločinac, a ne zato što je ove vjere ili one nacije....

Čuveni Holanđanin opleo po Špancima: Očajni su

Rafael van der Vart je razočaran igrom Španije na Evropskom prvenstvu. Španci su odigrali dva puta neriješeno, a čuveni holandski vezista vidio je ogroman broj...

Sjutra sastanak ministara vanjskih poslova Centralno-evropske inicijative

Sastanak ministara vanjskih poslova u okviru crnogorskog predsjedavanja Centralno-evropskom inicijativom (CEI) biće održan u formatu video konferencije 23. juna, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova. Kako...

Najčitanije

Povezano

Andrija Milošević sa svojom predstavom stiže u Ulcinj

Na ljetnjoj pozornici Azul Beach Resort Montenegro by Karisma u Ulcinju odigraće se najpopularnija predstava „Idem putem pa zagrlim drvo“ po tekstu Miodraga Karadžića...

U Crnogorskom narodnom pozorištu premijerno izvedena predstava The Effect

Sinoć je u Crnogorskom narodnom pozorištu premijerno izvedena predstava „The Effect“ koju je po tekstu Lusi Prebl režirao Danilo Marunović. Reditelj Marunović potpisuje adaptaciju i...

Predstave Smrt i njeni hirovi i Posjeta tek u sljedećoj sezoni Crnogorskog narodnog pozorišta

Iako je Crnogorsko narodno pozorište u prethodnoj godini, uprkos pandemiji, na scenu postavilo dvije predstave – „Smrt i njeni hirovi“ u režiji Lidije Dedović...

Predstava Kontraevolucija 29. aprila u Centru za kulturu Vojislav Bulatović Strunjo

Predstava ,,Kontraevolucija”, rađena po tekstu i u režiji Obrada Nenezića, biće izvedena u četvrtak, 29. aprila, u Bijelom Polju, u velikoj sali JU Centar...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve