Radulović uputio kritike Briselu: Umorni smo od igrica

Zapadnom Balkanu potrebna je akcija Evropske unije, a ne posjete visokih zvaničnika u junu i julu, odnsno ono što zovem integracioni turizam, rekao je predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović, govoreći na Bledskom strategijskom forumu.

Radulović je kazao da je pristup EU Zapadnom Balkanu pogrešan.

– Njihov pristup je „ne radite što mi radimo, radite što vam kažemo“. Osjećam dvostruke standarde i hipokriziju. Umorni smo od igrica. Da, znamo da imamo probleme. Ali zar ih nemaju svi? Kažete nam da bi trebalo da dijelimo evropske vrijednosti. Slažem se, ali u mojoj zemlji i u drugim zemljama Zapadnog Balkana mogu da kažem da dijelimo ove vrijednosti. Ali nisam siguran da neke od evropskih zemalja dijele ove vrijednosti – rekao je Radulović.

Sve vlade u regionu su proevropski orijentisane, dodaje on, ali se pita da li se za EU može reći isto.

Da li su sve vlade zemalja članica pro evropski orijentisane? Nisam siguran. Postoje vlade u kojima sjede neonacisti. Neću ih pominjati imenom, ali svi znate šta se dešava u pojedinim zemljama. Da li su one dobar primjer? Nisu. Ne želimo da gledamo loše primjere, želimo da se ugledamo na one dobre, ali i dobrim primjerima nije sve sjajno – kazao je Radulović na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu.

Priznaje da se Crna Gora suočava sa korupcijom, ali navodi da je to slučaj i u zemljama EU.

– Ne treba nam više priča kako korupcija uništava zemlju. Korupcija uništava i zemlje u EU, više ili manje – ocijenio je Radulović.

On je kazao da se u ovom trenutku politika proširenja može opisati sa tri riječi: strah, bez liderstva, bez vizije.

– Nažalost, isti su ciljevi za EU političiki generalno i EU političare u njihovim sopstvenim zemljama – plaše se njihovih glasača. Oni nisu lideri demokratije, već pratioci demo kratije – kaže Radulović.

Kada je riječ o dvostrukim standardima i hipokriziji, Radulović navodi primjer bankovnih sistema.

– Mi nismo dovoljno dobri za EU. Kako onda objašnjavate činjenicu da je 95 odsto bankovnog sistema cijelog Zapadnog Balkana u rukama EU. Mi nismo dovoljno dobri za EU, ali naš novac jeste. Drugo, svi veliki korupcionaški skandali, u vezi sa bankama, povezani su sa stranim državljanima koji su vodili ove banke u našoj zemlji u sjedištima u njihovim zemljama. Dakle, potrebno je prvo gledati u svje dvorište, prije nego što nam kažete šta da radimo, zaključio je Radulović. Ovogodišnji Bledski strateški forum pod nazivom „Prevazilaženje podjela“ održan je od 10. do 11. septembra uz prisustvo visokih zvaničnika Slovenije, regiona i Evrope.

izvor: Pobjeda

Komentari

avatar