Utorak, 27 Septembra, 2022
Rubrika:

Povjerenje u Tužilaštvo – Katnić to ne može da naredi 

Međutim, za percepciju javnosti odgovornost je na Tužilaštvu, pošto ne mogu biti krivi građani. Povjerenje u Tužilaštvo se poljuljalo upravo možda prilično traljavim reagovanjem te institucije na pojedine pojave i predmete

Na relaciji potpredsjednika Vlade ministra pravde Zorana Pažina – glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića ove sedmice došlo je do verbalnog prepucavanja.

Glavni specijalni tužilac Milivoje:” Nepovratno izmijenio strukture i supstance u tužilaštvu. Oni koji žele da čuju glavnog specijalnog tužioca, oni ga nemaju bez jednog”

-Treba pogledati otvoreno istini u oči i reći da je nivo povjerenja u Tužilaštvo na nedopustivo niskom nivou  – riječi su Pažina, na konferenciji “Izazovi Crne Gore u pregovaračkim poglavljima 23 i 24” .

Dan kasnije stigao je odgovor Katnića. On je u svom stilu prvo posumnjao da je to Pažin rekao.

“Ja ne vjerujem da je to izjavio gospodin Pažin. Mislim da bi on dao izjavu u kojoj bi se zahvalio Specijalnom državnom tužilaštvu i timu koji su ozbiljno spriječili dalji odliv državnog novca i urušavanje bankarskog sistema. Pa bi nas pohvalio zato što smo spriječili aktivnosti u odlivu državnog novca, više desetina miliona. Razbili smo kriminalne grupe, rasvijetlili ubistva. Spriječili smo odliv novca samo 60 miliona, prijateljske zemlje smo zaštitili za 300 miliona. Ako je nešto drugo izjavio onda je pogriješio”, kazao je Katnić i dodao “Ja i Pažin smo vrlo bliski prijatelji, ali možemo da imamo različita mišljenja”.

Glavni specijalni tužilac Milivoje: “Sporadi česa”, “Trgujem po pjaca”,

Povodom ocjena Pažina i Katnića oglasio se i premijer Duško Marković koji je kazao da Pažin nije iznosio vrednosne sudove o rezultatima Tužilaštva, već da je govorio o nivou povjerenja u tužilačku organizaciju.

“Pažin nije kritikovao rad Tužilaštva, nije iznosio vrednosne sudove o rezultatima Tužilaštva, nego je govorio o nivou povjerenja u tužilačku organizaciju. Povjerenje je lična percepcija, i ono se dobija na osnovu istraživanja javnog mnjenja. Pažin je iznio svoj stav o nivou povjerenja kao percepciji u odnosu na rad Tužilaštva”, rekao je novinarima u Skupštini nakon današnjeg premijerskog sata Marković, odgovarajući na pitanje da li je izjava Pažina o Tužilaštvu distanciranje od stavova Vlade u pogledu rezultata u oblasti vladavine prava.

Nepovjerenje

Ono što je očito da u ovom trouglu izjava ima dosta nepovjerenja. Činjenica je da je povjerenje u Tužilaštvo nedopustivo nisko prema istraživanjima i to je nešto što treba da brine cijelo društvo.

Katnić često u medijskim nastupima naglašava domete i prilično jakim riječima pokušava uvjeriti javnost u rezultate svog rada.

Međutim, za percepciju javnosti odgovornost je na Tužilaštvu, pošto ne mogu biti krivi građani. Povjerenje u Tužilaštvo se poljuljalo upravo možda prilično traljavim reagovanjem te institucije na pojedine pojave i predmete. Kao primjer uzećemo upravo slučaj Duška Kneževića.

Afera stara pet godina, epilog dobija krajem prošle godine, a cijela se medijska ujdurma diže nakon što Knežević počinje sa objavom snimaka i uradaka. Dakle, institucije su dozvovile da im odbjegli biznismen kreira i praktično dodjeljuje predmete. Ispada da se Tužilaštvo ne bi ni bavilo “najvećom finansijskom aferom u istoriji Crne Gore” da CBCG nije oduzela licencu Atlas banci. A pet godina se govori o problemima u toj banci. U taj slučaj se umiješalo na desetine ljudi, a Knežević u svom maniru, svakog svog “saradnika – prijatelja” malo pomalo sprovodi u Spuž.

Da li Duško Knežević komanduje Milivoju Katniću?

Posljednji od njih je Nenad Vujošević sekretar Tužilaštva. Nakon što je Knežević objavio snimke Vujošević je priveden i sproveden u Spuž. Katnić je nakon toga saopštio da saznanja o Vujoševiću imaju još od 2018.godine. I upravo to javnost očito ne razumije. Ako se znalo zašto se ćutalo o tome.

Tako se ne gradi povjerenje u instituciju, jer dobar dio javnosti s pravom pita šta bi bilo da Knežević nije objavio audio snimke sa Vujoševićem ?

Nauka kaže da osnove povjerenja čine kredibilitet, pouzdanost i autentičnost, koji se odnose kako na sadašnjost, tako i na buduće događaje. Sve ove tri kategorije trebalo bi da poprave u Tužilaštvu, a ne bi bilo loše i da naprave možda neki specijalni tim koji bi se time samo bavio!

Jer bez povjerenja u Tužilaštvo uzalud su nam tirade o potvrđenim optužnicama i uspjesima tužilaštva.

I na kraju, povjerenje nije nešto što zakonodavac može da propiše ili da Katnić naredi. Tako da građani nijesu krivi, ako nemaju povjerenja u neku instituciju, to je do tog državnog organa pa makar se ono zvalo i Tužilaštvo.

Najnovije

Manćini: Patili smo u posljednjih 20 minuta

Selektor italijanske fudbalske reprezentacije Roberto Manćini kaže da njegovi izabranici nisu bili na očekivanom nivou u finišu meča protiv Mađarske. Bez obzira na kritike selektora,...

Požar u crkvi Svetog Vasilija u Nikšiću, vatrogasne ekipe na terenu

U sabornoj crkvi Sv. Vasilija ostroškog došlo je do požara, vatrogasne ekipe su na terenu, objavila je RTNK. Kako saznaje RTNK požar je prvo izbio...

FS Finske: UEFA pokrenula istragu zbog sumnji na rasističko ponašanje crnogorskog fudbalera

Fudbalski savez Finske objavio je da je evropska kuća fudbala pokrenula istragu neposredno po završetku meča Crna Gora - Finska u Podgorici, zbog sumnje...

Hiljade Japanaca na sahrani Šinza Abea, prisustvuje i 700 stranih zvaničnika

Državna sahrana bivšeg japanskog premijera Šinza Abea ubijenog u atentatu počela je u Tokiju dolaskom udovice sa urnom svog supruga na mjesto ceremonije. Aktuelni japanski...

Lekić: Izbori izlaz iz institucionalne krize

Prethodne dvije godine svjedočili smo političkoj agoniji koja je Crnu Goru dovela u veliku institucionalnu krizu, istakla je u emisiji “Znam da znaš” na...

Najčitanije

Povezano

Knežević: Nikad nijesam komunicirao sa ”škaljarcima”, zašto Katnić i Radonjić nijesu reagovali ako je bilo krivičnog djela?

Povodom teksta objavljenog na ''M portalu'', u kojem se u jednom dijelu spominje i njegovo ime u  SKY  prepisci navodnih pripadnika Škaljarskog klana, reagovao...

Avetinja

Piše: Balša Knežević Besprekorno lobotomirani, penzionisani isljednik, samoproklamovani tajnovidac i kandidat za papu, Milivoje Katnić, dobio je u poneđeljak veče priliku da na BEMAX televiziji...

URA: Hvala Katniću na priznanju da smo glavni krivci jer je zaštitnik mafije uklonjen sa pozicije SDT

Zahvaljujemo Milivoju Katniću na priznanju da su URA i Dritan Abazović glavni krivci jer je zaštitnik mafije uklonjen sa pozicije Specijalnog državnog tužilaštva, poručuju iz ove partije. “Nastavljamo borbu...

SDT će saslušati Abazovića i osobe koje je optužio i pomenuo

Specijalno državno tužilaštvo razmotriće da u izviđaju i istrazi saslušaju premijera Dritana Abazovića, nakon njegovih današnjih izjava kojima je teško optužio potpredsjednika Vlade Raška...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Branko Čolović
31.10.2019-11:18 11:18

Stvar je vrlo jednostavna. Povjerenje se mora zaslužiti i svaki put iznova potvrditi.