Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Pomoćnik direktora Doma starih Nikšić tvrdi da direktorka sprovodi mobing

Nikolić poručuje da čvrsto stoji uza svojih tvrdnji, sa ciljem da nadležni reaguju u što kraćem roku

Pomoćnik direktora JU Dom starih “Nikšić” Svetozar Nikolić tvrdi u izjavi dostavljenoj medijima da vršiteljka dužnosti direktorice te institucije Jelena Banjević sprovodi mobing nad zaposlenima.

“Od prvog dana stupanja na dužnost – 25.09.2023. godine ista prema zaposlenima ispoljava različite oblike neprimjerenog i nedozvoljenog ponašanja, izazivajući kod mnogih strah i nesigurnost, čime otežava ionako dovoljno odgovoran i težak posao, ne hajući što je zabrana mobinga na radnom mjestu propisanu najvišim pravnim aktom Crne Gore, Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i odredbama domaćeg zakonodavstva”, tvrdi on.

Nikolić poručuje da čvrsto stoji uza svojih tvrdnji, sa ciljem da nadležni reaguju u što kraćem roku.

“Poznato je da su, naročito prije imenovanja vršiteljke dužnosti, Dom posjećivale različite inspekcije (rada, socijalne i dječje zaštite, eksterna revizija Ministarstva), kao i predstavnici ombudsmana, i da su predmet kontrole bile mnoge odluke i postupci, kao i da iste nijesu konstatovale ni jednu nepravilnost.  Nezadovoljna sadržajem inspekcijskih zapisnika, vršiteljka dužnosti je, i u prisustvu inspektora, pokazivala ogorčenost zbog neotktivanja (navodnih) protivpravnih radnji bivšeg menadžmenta na čelu sa direktoricom Anđelom Lalatović u čijem je sastavu i sama bila kao jedan od rukovodilaca službe. U jednom od slučajeva nadzora negodovala je, izražavajući neslaganje sa jasnim i zakonski opravdanim stavom inspektorke rada, rekavši da će eto ispasti da je doskorašnja direktorica sve radila po zakonu”, saopštio je Nikolić.

Prema njegovim riječima tendencioznom izjavom koju je dala za TV Vijesti da u ustanovi ništa nije bilo kako treba prije nego je ona došla na dužnost, a bez argumentacije za to, izazvala je uznemirenje većine zaposlenih koji su svoj posao obavljali odgovorno i radeći prave stvari na najbolji način.

“Komentarilsala je pred kolegama da licence koje su Domu skoro izdate za obavljanje djelatnosti za uslugu dnevni boravak za odraslo i staro lice i odraslo i staro lice sa invaliditetom, za šta je nadležna Komisija za izdavanje i oduzimanje licence resornog ministarstva, nijesu zakonite i da smo mi (ja i pravnica) odgovorni za to. U pokušajima da joj skrenem pažnju da odluke o uvođenju prekovremenog rada koje donosi nijesu u saglasju sa zakonskim odredbama, kao i da pripremanje aneksa ugovora o radu zasposlenima, čemu je pristupila od prvog dana vršenja dužnosti, ne smatram raspoređivanjem na odgovarajuće poslove, te da radno vrijeme zaposlenih mora biti po rasporedu, odnosno planu preraspodjele shodno zakonu, ista me je upozorila da bi mogla zatražiti od ministarstva ukidanje mog radnog mjesta”, kaže Nikolić.

Ne želeći , napominje on, da se povlači i povinuje pritiscima, s obzirom da samo radi svoj posao, odlučio je da se javno obrati i upozna nadležne, pritom ne osuđujući eventualne kolege koji isto anonimno rade preko raznih portala i medija.

“Vršiteljka dužnosti, u nastojanju da pronađe greške doskorašnje direktorice i ostalih koji čine menadžment ustanove, kao i drugih zaposlenih koje redovno saslušava, bez osnova sumnjajući u njihov odgovoran i čestit rad, govoreći da će tražiti od policije da vještači privatne telefone i računare na poslu. Povodom zahtjeva za slobodan pristup informacijama, predlagala mi je da ne postupamo po istima, tako što ih treba zanemariti i brisati sa mail-a (kako sa mail-a koji ja koristim, tako i sa službenog mail-a kojem samo ona ima pristup), iako sam je upozorio sa novčanom kaznom za nepostupanje i neodobravanje pristupa informacijama u posjedu,  jer vršiteljki dužnosti iz njoj znanih razloga takvi zahtjevi veoma smetaju”, navodi se u saopštenju Nikolića.

Napominje da Banjević traži da se pokrenu disciplinski postupci protiv zaposlenih u cilju utvrđivanja odgovornosti za nastanak snimka koji su objavili određeni portali, jer smatra da onaj ko je snimao mora odgovarati za neizvršavanje radne obaveze, a činjenica je da vido zapis traje par sekundi.

“Takođe, zamjera i proziva radnike koji se druže nakon radnog vremena – lično mi se obratila rekavši da sam bio na kafi sa kolegom i da zna da smo pričali o poslu.  Nadalje želim reći da za pominjanje imena kolega i dokaze koje su mi dostavili imam njihovu saglasnost da ih javno istaknem. Naime, nakon objave određenih informacija na portalima, Filipu Raduloviću – arhivaru poslala je sljedeće poruke (neke nakon radnog vremena).

Istim povodom, kaže on, kontaktirala je i njega.

“Kolegi Dejanu Višnjiću koji je po nalogu obavljao i dio poslova kao koordinator u službi održavanja i zaštite Doma poslala je mail da omogući službenicima policije koji se trenutno nalaze u ustanovi da izvrše uvid u video nadzor.  Nakon što je kolega došao u ustanovu, posumnjao je da se ne radi o službenicima policije što se vidi iz prepiske u prilogu”, ističe on.

Prema njegovim riječima, do danas zaposleni nije siguran da je pristup video nadzoru omogućio službenim licima, pa u cilju otklanjanja svake dalje sumnje trebalo bi utvrditi jesu li 28.09.2023. godine službenici policije dolazili u Dom i pregledali video nadzor.

“Sve navedeno i slične situacije izazivaju veliku uznemirenost zaposlenih, pa sam o istom upoznao resornu ministarku Naidu Nišić, te stoga vjerujem da će se uskoro utvrditi sve relevantne činjenice i osigurati uslovi za sprovođenje postupaka koji će doprinijeti razrješenju ove izuzetno nepovoljne situacije koja ide i na štetu korisnika Doma, a od kojih neki već razmišljaju o napuštanju ustanove. U saznanju sam da će jedan broj kolega sljedeće sedmice pokrenuti postupak zaštite od mobinga, a što ću ja svakako učiniti”, napominje Nikolić.

On poručuje da kao pomoćnik direktora JU Dom starih “Nikšić”, ali prije svega neko ko je pravnik po struci, smatra da je u obavezi reći, bez namjere da bilo šta prejudicira, da je v.d. direktorice došla na dužnost sasvim neočekivano i to osnovom odluke Upravnog odbora, koju smatra pravno neutemeljenom, jer je zasnovana na činjenicama koje prethodno od strane nadležnih organa države Crne Gore nijesu jasno i nedvosimisleno dokazane.

“Važno mi je, kao i mojim kolegama koji rade savjesno, da nam se omogući nesmetan rad i da naša ustanova služi najboljem interesu njenih korisnika”, zaključio je Nikolić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve