Vlada Crne Gore podržala je inicijativu Ministarstva zdravlja o izgradnji nove bolnice u Pljevljima i zadužila taj resor, kao i Ministarstvo finansija i Upravu javnih radova, da u najkraćem roku pronađu način i model za početak gradnje bolnice u najsjevernijoj crnogorskoj opštini.

Kenan Hrapović

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, cilj podrške tom projektu jasno ukazuje na opredijeljenost Vlade da zdravstvenu zaštitu i njenu dostupnost građanima drži u vrhu svojih prioriteta.

“Izgradnja nove bolnice u Pljevljima svakako će biti nastavak pozitivnih trendova snaženja ove regije. Ulaganje u infrastrukturne, tehnološke i kadrovske kapacitete zdravstvenih ustanova u sjevernom regionu Crne Gore, kao i reformski procesi koje kontinuirano sprovodimo u zdravstvenom sistemu proteklih godina, značajno su unaprijedili dostupnost i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga i ojačali povjerenje građana u zdravstvene institucije”, navode u Ministarstvu.

Dodaju da se njihova istinska opredijeljenost unapređenju zdravstvene zaštite pljevaljske i opština koje gravitiraju tom području ogleda i u značajnim ulaganjima u opremu i adaptaciju pljevaljske bolnice.

“Samo tokom 2017. i 2018. godine iz državnog budžeta u OB Pljevlja relizovano je gotovo 336 hiljada eura investicija za adaptaciju prostora i nabavku savremene medicinske opreme”, naglasili su u Ministarstvu zdravlja.

U tom resoru ukazuju da je Opšta bolnica Pljevlja trenutno jedina opšta bolnica paviljonskog tipa u Crnoj Gori, sagrađena 60-ih godina prošlog vijeka.

“Objekti paviljonskog tipa sami po sebi otežavaju funkcionisanje bolnice, posebno u dijelu prevoza pacijenata (često po lošim vremenskim uslovima) do drugih paviljona u kojima se obavljaju razne dijagnostičke metode, dopremanja i distribucije hrane hospitalizovanim bolesnicima, nemogućnosti izgradnje centralizovanog dovoda gasova odjeljenjima kojima je to potrebno itd”, pojašnjavaju u Ministarstvu.

Ocjenjuju da je, s obzirom na to da opštine Pljevlja i Žabljak pokrivaju veliku teritoriju, uz nepovoljne klimatske uslove, transport bolesnika do Kliničkog centra Crne Gore često veoma otežan, te da bi nova bolnica u značajnoj mjeri mogla da smanji i broj upućivanja prema KCCG.

“Izgradnja novog funkcionalnog objekta bila bi od nemjerljivog značaja za opštine Pljevlja i Žabljak: Pljevalja – kao industrijski najrazvijenije opštine sa bogatim iskoristivim prirodnim resursima, čija se valorizacija očekuje u sve većem obimu i Žabljaka – kao opštine sa razvijenim turizmom”, navode u Ministarstvu.

Dodaju i da će se, imajući u vidu činjenicu da poslije Plužina, Šavnika i Žabljaka opština Pljevlja predstavlja četvrtu opštinu u Crnoj Gori sa najstarijim stanovništvom u državi (prosječna starost stanovništva u Crnoj Gori je 37 godina, a u opštini Pljevlja 41.8 godina), te da u kontinuitetu bilježi negativan saldo kada je u pitanju migracija stanovništva, izgradnjom nove zgrade bolnice značajno doprinijeti unapređenju kvaliteta života građana tog područja.

“Dodatno, značajno će se unaprijediti uslovi rada zaposlenih u ovoj ustanovi, odnosno razviti prostorni i funkcionalni kapaciteti koji će biti motiv ljekarima koji rade vda ostaju, ali i novima da dolaze u pljevaljsku bolnicu. Opština Pljevlja je pokazala spremnost da učestvuje u projektu izgradnje opšte bolnice na način što bi ustupila zemljište, tj oslobodila troškova opremanja komunalnog zemljišta”, zaključuju u Ministarstvu zdravlja.

Komentari

avatar