Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Perović: Više od dvije trećine građana Crne Gore su izloženi povećanom aerozagađenju

Prema njegovom mišljenju, Ministarstvo ekologije u ovoj oblasti nema adekvatnu strategiju niti akcioni plan

Tokom zimskih mjeseci imamo hronični problem aerozagađenja, koji je naročito izražen u Pljevljima i Bijelom Polju, ali i Podgorica i Nikšić takođe imaji isti problem. Više od dvije trćine građana Crne Gore su izloženi povećanom aerozagađenju, konkretno povećanim koncentracijama suspendovanih PM10 i Pm2,5 čestica koje su opasne po javno zdravlje, saopštio je za portal AKTUELNO direktor ekološkog pokreta Ozon Aleksandar Perović.

”Preporuke o organičenom boravku napolju i smanjenim fizičkim aktovnostima za ostjetljive ciljne grupe su svakako potrebne, ali ono što zabrinjava jeste reakcija nadležnih koji ne treba samo da konstatuju problem već da ga rješavaju, što uporno izostaje po našem mišljenju zbog nesposobnosti donosilaca odluka, kao i zbog potcjenjivačkog odnosa prema ovom životnom problemu koji uzrokuje prevremene smtri, sterulitete kog žena i muškaraca i druge ozbiljne posledice”, kaže Perović.

Aleksandar Perović

On je govoreći o mjerama koje bi trebalo preduzeti tokom zimskih mjeseci jeste pravovremeno informisanje javnosti i savjetovanja o smanjenju uticaja na zdravlje.

”Definisanje konkretnih mjera, kao što je podsticaj prelaska na ekološki prihvatljive vidove grijanja, zabrana korišćenja drveta i ugla za loženje u lokalnim zajednicama koje imaju izražen problem, bolja organizacija saobraćaja u urbanim jezrgrima gradova, zahtjevaju vrijeme i to se može realizovati tek u toku sledeće godine”, smatra Perović.

Prema njegovom mišljenju, Ministarstvo ekologije u ovoj oblasti nema adekvatnu strategiju niti akcioni plan.

”Čak i zakonodavstvo ne prati realne potrebe, tako da bi se morali na ozbiljniji i konkretniji način usresrediti na unapređenje postojećeg katastrofalnog stanja”, zaključio je Perović.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve