Crnogorske institucije moraju iskoristiti presude Evropskog suda da nastave da unapređuju nacionalne mehanizme zaštite ljudskih prava i snažno afirmišu nultu toleranciju prema svim slučajevima zloupotrebe službenih ovlašćenja u sprovođenju zakona, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Zoran Pažin

On je u Budvi, na otvaranju međunarodne konferencije na temu sprječavanja zlostavljanja u policijskoj službi, kazao da je ovo naročito značajno za policijsku službu.

“Policijski službenici su na prvoj liniji zaštite osnovnih prava građana u svakoj državi. Njihovo zakonito postupanje je, stoga, temelj pravne države. Zato policijska služba mora najodlučnije odstraniti iz svojih redova svakog nesavjesnog službenika koji zloupotrebom ovlašćenja nanosi ogromnu štetu povjerenju građana u zakonito i pravično postupanje policijske službe”, dodao je on.

Foto: GOV.ME

Naglasio je da u otkrivanju i procesuiranju slučajeva zloupotrebe policijskih ovlašćenja ne smije biti mjesta lažnoj solidarnosti među službenicima, jer se zloupotrebom službenih ovlašćenja ogromnoj većini savjesnih i odgovornih policijskih službenika, samoj policijskoj službi i čitavom društvu čini nemjerljiva šteta.

Prema njegovim riječima, Crna Gora pridaje veliki značaj poštovanju Evropske konvencije što se ogleda i kroz stoprocentno izvršavanje svih presuda Evropskog suda.

“Sve presude koje su donošene u odnosu na Crnu Goru su ili već izvršene ili su u postupku izvršenja”, naveo je Pažin.

Foto: GOV.ME

Istakao je takođe da vrnogorske institucije ne smiju štedjeti truda da obezbijede što efikasniju zaštitu ljudskih prava i što odgovorniji i profesionalniji rad policijskih i zatvorskih službenika, izrazivši zahvalnost međunarodnim partnerima, prije svih Savjetu Evrope i Evropskoj uniji, kao i organizacijama civilnog društva, koji svojim analizama i preporukama pružaju veliku podršku crnogorskim državnim institucijama u ovom pogledu.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments