Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Okupljanje bivših radnika Boksita na rudokupu Seoca: Potražuju skoro tri miliona eura

Kompanija koju predstavlja izmiruje sve obaveze prema radnicima koji su zaposleni na rudokopima, ali i prema državi.

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita i danas su se okupili na rudokopu Seoca u Župi nikšićkoj zbog neizmirenih potraživanja iz stečajne mase. Kako su kazali Portalu RTNK, trenutno razgovaraju da li će ponovo blokirati proizvodnju rude na Seocima.

“Boksitašima” se iz stečajne mase od prije više od deset godina po raznim osnovama duguje oko tri miliona eura, što je danas potvrdio i stečajni upravnik Rudnika Nenad Amidžić koji je na Seocima razgovarao sa bivših radnicima.

“ Za ukupno 586 radnika duguje se 440.000 za poreze i doprinose i 2,5 miliona obaveza po raznim osnovama“, rekao je danas Amidžić, prenosi RTNK.

U stečajnoj masi Boksita od nedavno je uvrštena upravna zgrada i oko 17.000 kvadrata zemljišta u Seocima, kao i više stotina kvadrata zemljišta u Morakovu. Ta imovina dugo godina je bila pod sporom i nije pravilno upisana u katastarskom listu što je stečajna uprava ispravila. Međutim, Amdžić kaže da i kad se to proda neće biti dovoljno za namirenje duga prema radnicima.

„Angažovao sam procjenu imovine, pa ćemo za sledećih 17-10 dana imati tačnu informaciju koliko to vrijedi i sa koliko imovine u novcu raspolažemo. Nakon toga ćemo objaviti oglas za prodaju,ali neće biti dovoljno za namirenje radničkih potraživanja koja su u prvom siplatnom redu“, kazao je Amidžić.

Nepokretosti na Seocima koristi kompanija Uniprom metali, koja je iz stečaja kupila imovinu Rudnika boksita, ali tada ona nije bila pravilno uknjižena kako se nedavno ispostavilo. Amidžić je najavio mogućnost da se sa Unipromom razgovora o eventualnoj retroaktivnoj nadoknadi korišćenja.

Predstavnik Uniproma i tehnički direktor rudnika Radoš Lacman danas je radnicima kazao da su na jednom od sastanaka sa ministrom Sašom Mujovićem razgovarali o tome da se imovina procijeni, zatim oglasi a da je Uniprom zainmteresovan da je kupi.

„Uniprom je zaintresovan za imovinu ukoliko su oni spremni da mi to kupimo.Ako kažu da se iselimo najmanji problem je da to uradimo“, kategoričan je bio Lacman.

Kompanija koju predstavlja izmiruje sve obaveze prema radnicima koji su zaposleni na rudokopima, ali i prema državi.

„Oko četiri miliona i 850.000 eura je do sad plaćeno koncesione naknade za proizvodnju boksita ovdje od čega je je 70 odsto u budžet Opštine, 30 odsto državi“, istakao je Lacman.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve