Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Oko 250 onkoloških pacijentkinja godišnje uzme periku preko Fonda

Suočavanje sa bolešću kao što je tumor, jedno je od najtežih životnih iskustava. Njega uglavnom prati i gubitak kose kao jako potresan neželjeni efekat hemoterapije, kako za pacijentkinje, tako i za njihove najbliže. Perike su samo jedno od pomagala koje država obezbjeđuje onkološkim pacijentkinjama koje vode najveću životnu borbu

Oko 250 onkoloških pacijentkinja koje zbog hemoterapije izgube kosu, godišnje u kompaniji “Rudo Montenegro” izabere periku koju im obezbjeđuje Fond za zdravstveno osiguranje, saopštio je za Portal RTCG direktor “Ruda” Dragan Radonjić. To državu košta oko 14,5 hiljada eura.

Suočavanje sa bolešću kao što je tumor, jedno je od najtežih životnih iskustava. Njega uglavnom prati i gubitak kose kao jako potresan neželjeni efekat hemoterapije, kako za pacijentkinje, tako i za njihove najbliže. Perike su samo jedno od pomagala koje država obezbjeđuje onkološkim pacijentkinjama koje vode najveću životnu borbu.

Svaka pacijentkinja na hemoterapiji ima pravo na periku koju može preuzeti u kompaniji Rudo Montenegro.

S obzirom na to da se pojedine pacijentkinje odlučuju da kupe periku u državama regiona koja košta preko 1.000 eura, RTCG je pitao kakve se mogu dobiti na teret Fonda.

Iz Ruda su saopštili da perike nabavljaju od njemačkog proizvođača Elen Vile (Ellen Wille) i pacijentkinje mogu birati između tri modela kratke i tri duge kose u raznim paletama boja. Kratke perike FZO plaća 49,12 eura, dok za duge izdvaja 65,54 eura. Kako kaže Radonjić, te perike su mnogostruko skuplje od cijene za koju ih daju Fondu.

“Startna cijena proizvođača je mnogo veća. Mi smo uspjeli pregovorima i uvidom u cjenovnik Fonda da spustimo cijenu i da izdejstvijemo makar na nivou po tri perike po toj cijeni. Da bicmo dobili tu povlašćenu cijenu, u obavezi smo da kupimo određenu količinu”, rekao je on.

Ukoliko se pacijentkinjama ne dopadnu perike koje se nude preko Fonda one mogu uz doplatu uzeti one koje im se više dopadaju. Te cijene su niže u odnosu na one u regionu.

“Najskuplja perika koju držimo je do nivoa od 700 eura. Imate razliku od 100 do 700 eura za koju možete da doplatite.Sve zavisi od toga da li žele od prirodnih vlasi, koje su dosta skuplje, zavisi i od boje, gustine, kao i od toga da li neko želi dugu ili kratku”, objašnjava Radonjić.

Radonjić objašnjava da je period nošenja perike kratak, od tri do četiri mjeseca.

“Perike se razlikuju najviše po tome da li su urađene od sintetičke ili prirodne dlake. Vrlo je mala razlika između sintetičke i prirodne dlake. Jedino što psihološki djeluje da je prirodna kosa bolja. Da bi prirodna kosa mogla da posluži za periku pretrpi toliko hemijskih procesa da gubi svaki smisao. U suprotnom bi izazivala alergiju i opasnost od infekcije”, kaže on.

Objašnjava da perike od prirodne dlake koštaju puno i da je pitanje da li treba izdvajati toliko novca za kratak period u kom ćemo ih nositi.

On navodi da se pacijentkinjama preporučuje da uzimaju periku sa kratkom kosom, jer su već primorane da se šišaju kratko uljed gubitka vlasi.

“Kad stavite periku sa kratkom frizurom brže se oslobađate perike, što nije slučaj sa dugom, jer nakon tri mjeseca će već malo porasti kosa i skidanjem perike sredina će manje uočiti razliku”, kaže Radonjić.

Uz periku koju dobijaju preko FZO, pacijentkinje o svom trošku mogu kupiti poseban šampon, balzam i češalj.

Radonjić smatra da bi bilo korisno uvrstiti i turbane i kape u ponudu Fonda, jer su oni, kako kaže, praktičniji.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve