Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

Komisija za zdravstvo DPS: Pozivamo nadležne da što hitnije obezbijede lijek prijeko potreban za onkološke pacijente

Kako ističu, već su nas navikli da bolnice ostaju bez hidrogena koji se u medicini koristi bezmalo 150 godina

“Crna Gora nalazi se na četvrtom mjestu liste zemalja u kojima se najviše umire od kancera, a prema podacima World Cancer Research Foundation, na prvom mjestu je Mongolija, a slijede Srbija i Mađarska. Prema procjenama u našoj zemlji je u 2021. bilo oko 3.200 novih slučajeva kancera, a umrlo je 1.700 ljudi. I pored ovako poražavajućih rezultata, očito nas očekuju još crnji dani jer oni koji bi trebali, ne rade svoj posao na odgovoran način. Tako i Zdravstvena ustanova “Montefarm”, osnovana sa ciljem da vrši snadbijevanje stanovništva i zdravstvenih ustanova ljekovima, isto to stanovništvo ostavlja bez ljekova”, saopštili su iz Komisije za zdravstvo DPS-a.

Kako ističu, već su nas navikli da bolnice ostaju bez hidrogena koji se u medicini koristi bezmalo 150 godina.

“Najnovnija i najporaznija je činjenica da će najteži, onkološki pacijenti, ostati bez osnovnog lijeka za liječenje brojnih tipova kancera. U pitanju je lijek 5-fluorouracil (5-FU) koji se koristi još od 1962. godine u medicini, tako da je već decenijama dokazana njegova efikasnost u različitim indikacijama. Upotrebljava se u protokolima za liječenje različitih vrsta karcinoma, uključujući karcinom debelog crijeva, jednjaka, želuca, gušterače, dojke, glave i vrata, kože, oka i drugih. Dvije su grupe pacijenata pogođene nedostatkom samog lijeka. Prva grupa su pacijenti koji već primaju terapiju po protokolima koji se zasnivaju na 5FU, a druga grupa su pacijenti sa novootkrivenim tumorima koji tek moraju da započnu terapiju ovim lijekom. Prekidanje već započete terapije, kao i odlaganje terapije sa 5FU dovodi do nesagledivih posljedica po pacijenta kao pojedinca, ali i po društvo kao cijelinu”, navodi se u saopštenju.

Razumiju, kako dodaju, da su u ” ‘Montefarmu’ bili zaokupljeni svojom novom djelatnošću, visokim obrazovanjem”.

“Počela je nova školska godina, a oni umjesto da nabavljaju ljekove, bave se slanjem zaposlenih na studije na privatni fakultet u Bijeljini. Loše im se poklopili rokovi pa nikako da stignu da odrade ono za šta su i osnovani. Takođe, ako je jedina alternativa koju će ponuditi građanima molitva, što je i demonstrirao prije nekoliko dana sada već bivši ministar zdravlja, onda neka to jasno i saopšte. Na kraju, pozivamo nadležne da se uozbilje, da što hitnije iznađu rješenje i obezbijede ovaj lijek prijeko potreban za brojne onkološke pacijente i na taj način im omoguće borbu sa opakom bolešću i pruže nadu u izlječenje”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve