Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Održana izložba Portfolio nenasilja, Bošnjak: 8. mart obilježavamo uz poražavajuću činjenicu da su se u Crnoj Gori dogodila tri femicida

Radovi na izložbi ''Portfolio nenasilja'' djela su učesnika likovnih radionica, koje NVO ''Centar za ženska prava'' organizuje u okviru projekta ''Kratki kurs (u)kidanja patrijarhata''

Povodom obilježavanja 8. marta – Međunarodnog dana žena, Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore i Centar za ženska prava priredili su izložbu mladih umjetnika pod nazivom „Portfolio nenasilja”.

Kako je saopšteno iz Skupštine, izložbu je otvorila predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić koja je kazala da, umjesto da ovaj datum pokaže koliko smo uspjeli kao društvo u pogledu rodne ravnopravnosti u domenu rada i ekonomskog osnaživanja, ovaj 8. mart obilježavamo uz poražavajuću činjenicu da su se u Crnoj Gori, u kratkom vremenskom intervalu, dogodila tri femicida.

„Ova tri femicida ne ’vrište’ samo zbog nasilja nad ženama, već zbog teške polarizacije društva, zbog stepena agresivnosti, zbog nespremnosti za kompromis“, istakla je predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost, naglašavajući važnost pune implementacije Istanbulske konvencije i postizanje većeg konsenzusa u vezi sa nasiljem nad ženama i djevojčicama.

Dodala je da je ovo prilika da se pozovu svi poslanici i poslanice jer, kako je rekla, „naša politička zajednica ne radi kako treba i nasilje nad ženama jeste znak izostanka društvene kohezije.

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak kazala je takođe da joj je žao što je tema izložbe nasilje nad ženama ali da je moralo tako biti, zbog kako je rekla „žena koje su slale vapaj a država nije imala moć da ih zaštiti.

„Stiče se utisak da država ima veću empatiju prema nasilnicima nego prema ženama koje su žrtve nasilja. Zbog toga danas apelujem na sve, da treba da misle u prvom redu o žrtvama, da treba da saslušaju žrtve“, rekla je Bošnjak zaključivši da se nada će biti što manje nasilja a što više konsenzusa u Crnoj Gori.

Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Ispred Centra za prava žena najprije je govorila direktorica Maja Raičević potom i likovna umjetnica Tanja Markuš.

Raičević se obratila poslanicima i poslanicama riječima „Pozivam vas da iskoristite svoju kontrolnu funkciju i pomognete nam da pokrenemo parlamentarnu istragu koja će poslužiti kao osnov za odlučivanje Skupštine o političkoj odgovornosti nosilaca javnih funkcija koji su se oglušili o vapaje ovih mladih žena, a time i njihove djece, za pomoć i zaštitu“.

Markuš je rekla da je cilj radionica u okviru kursa bio da polaznici, kroz kritičko i kreativno promišljanje, umjetničkim sredstvima podstaknu na razumijevanje i rješavanje problema nasilja nad ženama.

“Izložba „Portfolio nenasilja” predstavlja jednu od aktivnosti Odbora za rodnu ravnopravnost organizovanih u cilju obilježavanja Međunarodnog dana žena, zajedno sa tematskom sjednicom ,,Rodno odgovorno budžetiranje i uloga Državne revizorske institucije”, održane 28. februara i prve Nacionalne konferencije „Ekonomsko osnaživanje žena u Crnoj Gori – Smanjenje rodnog jaza za inkluzivni postpandemijski oporavak“ koju su, 4. marta, organizovali Investiciono-razvojni fond (IRF), Odbor za rodnu ravnopravnost i Odbor za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore”, naveli su iz Skupštine.

Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Radovi na izložbi „Portfolio nenasilja” djela su učesnika likovnih radionica, koje NVO “Centar za ženska prava” organizuje u okviru projekta “Kratki kurs (u)kidanja patrijarhata”.

Radionice koje su nastale kao reakcija na učestalost slučajeva femicida u Crnoj Gori, imale su za cilj da polaznici kroz kritičko promišljanje o ovom problemu, umjetničkim djelima upozore i podstaknu na razmišljanje i djelovanje u pravcu suzbijanja nasilja nad ženama.

Voditeljke radionica su likovne umjetnice Tanja Markuš i Svetlana Dragojević, dok se u okviru izložbe mogu vidjeti radovi Andrijane Stantić, Manuele Đurović, Nikolete Škero, Gordane Vojinović, Rastka Radulovića, Manuela Fetahović, Milene Blagojević, Dragane Krivokapić, Jane Tešović, Milice Kažić i Elme Didžić. Izložba će biti upriličena na platou ispred Skupštine Crne Gore u utorak 8. marta 2022. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve