Petak, 12 Jula, 2024
Rubrika:

Sjećanje na pretke koji su u prelomnim istorijskim trenucima birali put slobode

''Autori izložbe i kataloga su ne samo tekstualno, već i brojnim faksimilima dokumenata, mapama i fotografijama vjerodostojno prezentovali sve najbitnije sastavnice Trinaestojulskog ustanka, zbog čega je predmetna postavka podjednako dostupna široj i stručnoj javnosti''

“Antifašistička i slobodarska tradicija vječna je vrijednost Crne Gore i obavezuje nas na kontinuiranu borbu za izgradnju sigurnog i demokratskog društva, pri čemu je naša dužnost da u ovim vremenima čuvamo sjećanje na svijetle trenutke naše istorije”, rekao je Velimir Šobić, direktor Centra za kulturu, sport i mlade na otvaranju izložbe „13. jul 1941 – Godine prkosa i ponosa“ u Šavniku.

“Zahvaljujući ovoj izložbi, kroz riječ i sliku imamo priliku da se prisjetimo ovog važnog istorijskog datuma i ujedno damo svoj doprinos očuvanju sjećanja na naše pretke koji su u prelomnim istorijskim trenucima birali put slobode i borbe za prave i istinske vrijednosti”, rekao je Šobić.

“Izložba sa pratećim katalogom dvojezične forme, na crnogorskom i engleskom jeziku, ima svoj kontinuitet i predstavlja značajan doprinos njegovanju kulture sjećanja, koja nam je kao društvenoj zajednici prijeko potrebna, usljed deficita institucionalne svijesti koja vidljiva u mnogim ustanovama prosvjete, nauke i kulture u Crnoj Gori”, istakao je predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović.

“Takvo stanje generiše procese da brojni datumi, događaji ili ličnosti čak iz naše bliže prošlosti, zbog nemara navedenih ustanova mogu pasti u zaborav, čime se otvara prostor za razne paušalne interpretacije prošlosti, gdje se pod plaštom pseudoistorije žele ugurati u antifašističku kolonu razni kolaboracionisti i zločinci. Iako su takvi procesi započeli prije više od tri decenije na prostoru bivše Jugoslavije, do nedavno takve pojave u Crnoj Gori su imale gotovo marginalni karakter, ali u proteklih nekoliko godina navedena pojava dobija na intenzitetu unutar crnogorskog društva. U tom kontekstu, razni falsifikatori istorije crnogorskog naroda koriste se podvalama u interpretaciji prošlosti, pa, između ostalog, saopštavaju da Trinaestojulski ustanak bio odgovor na 12. jul 1941. godine, tj. kolaboracionističku Petrovdansku skupštinu. U osnovi, želi se raznim metodama relativizovati povod, odnosno karakter ustanka, kao i ukupnog NOB-a”, rekao je Jovović i dodao da upravo preko njegovanja kulture sjećanja Matica crnogorska želi da u formi izložbe, u granicima mogućnosti, onemogući revizionizam, zbog čega ova izložba već godinama obilazi crnogorske gradove, ali i one u zemljama regiona.

Ivan Jovović

“Autori izložbe i kataloga su ne samo tekstualno, već i brojnim faksimilima dokumenata, mapama i fotografijama vjerodostojno prezentovali sve najbitnije sastavnice Trinaestojulskog ustanka, zbog čega je predmetna postavka podjednako dostupna široj i stručnoj javnosti. Treba napomenuti da su autori stavili akcenat i doprinos Crnogoraca u podizanju ustanaka u drugim republikama bivše Jugoslavije, i njihovom učešću u inostranim misijama tokom rata, što govori o kadrovskim kapacitetima sa kojim je raspolagalo crnogorsko komunističko rukovodstvo, predstavljajući okosnicu NOB-a”, rekao je Jovović.

Podsjetio je i na inicijativu koju su Matica crnogorska i SUBNOR uputili Ministarstvu prosvjete i nauke da konačno neka od prosvjetnih ustanova dobije naziv po jednom od najznačajnijih datuma u ukupnoj crnogorskoj istoriji, kao i na činjenicu da odgovor ni poslije više mjeseci od kada je upućena inicijativa nije stigao od resornog ministarstva.

Jovović je na kraju povodom nastupajućeg dana Opštine Šavnik 22. jula, svim građanima uputio čestitke u ime Matice crnogorske.

“Šavnik je trajno inkorporiran u ideal crnogorskog slobodarstva, s obzirom da su žitelji ovog kraja vjekovima bili aktivni sudionici u oslobodilačkim ratovima koje je vodila Crna Gora. Šavnik pamti svoje rodoljube, kao i žrtve koje su date za slobodu, što potvrđuje odnos lokalne samouprave prema tekovinama antifašizma”, rekao je Jovović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve