Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 306 uzorka na novi koronavirus, među kojima su otkrivena 43 novopozitivna slučaja infekcije.

Konferemcija za medije NKT-a (foto PR Centar)

Novopozitivni su upućeni na testiranje iz sledećih opština:

Podgorica 24
Cetinje 6
Rožaje 4
Bijelo Polje 3
Budva 2
Pljevlja 2
Herceg Novi 1
Danilovgrad 1

Institutu je prijavljen jedan smrtni ishod kod pacijenta iz Podgorice koji je liječen u KCCG.
Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 od početka juna mjeseca je 43, a od početka godine 52.

Prijavljen je oporavak 242 pacijenta tako da je ukupan broj oporavljenih od 14. juna je 1372. Ukupan broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori trenutno iznosi 1562.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je
3301.

Aktivni slučajevi, oporavljeni i preminuli od početka juna po opštinama su:

Mugoša: Prijaviti sve kontakte i poštovati mjere

Samo poštovanjem mjera možemo poboljšati trenutnu situaciju sa koronavirusom u Crnoj Gori, poručio je direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša. On je na konferenciji za medije saopštio da rezultati ukazuju da se jedan broj građana ne pridržava propisanih mjera i zamolio da se prijave svi kontakti zaraženih, ali i da se sami kontaki prijave.

Boban Mugoša (foto: PR Centar)

“Svakog dana imamo veliki broj novoboljelih što ukazuje da moramo povesti računa o svom ponašanju”, kazao je on.

Sve mjere koje su date, date su da se omogući normalan život, ali i da se obuzda epidemija uz poštovanje mjera.

Kontakti se ne prijavljuju

Prosto je nemoguće da se ne pita za kontakte zaraženih, kazao je Mugoša.

“Svako ko je pozitivan i ko ima prijavljenu sliku, obavezno je pitan za sve svoje kontakte. Svi dobijeni kontakti se kontaktiraju”, dodao je on i naglasio da ljudi izbjegavaju da prijavljuju kontakte epidemiolozima.

To izbjegavanje, kako je kazao Mugoša, je novina u odnosu na prethodni talas.

“To nije nikakva sramota. Ako misle da će zaštiti kontakte tako što će moći da izlaze iz mjesta stanovanja, da će ih to zaštiti rješenja o iziolaciji, apelujem i ponavljam – nije stvar da se dobije rješenje, pa da se onda čuvaju drugi. Rješenje je da smo svjesni da kontaktom možemo inficirati nekog. Pogrešna je percepcija da samo treba da sjedim kući, ako sam dobio rješenje. Ali to nije suština, suština je u poštovanju sebe i drugog, a tako se poštuje činjenica da sam ja mogući kontakt i da mogu inficirati nekog”, istakao je direktor IJZ.

“Suština je poštovanje mjera, bili izbori ili ne. Ako budemo poštovali mjere, nema razloga da brinemo”, dodao je Mugoša.

Beranska bolnica regionalni kovid centar

Lidija Kljajić, infektolog Opšte bolnice Berane, kazala je da je najveće priznanje za tu ustanovu što su oni regionalni kovid centar.

Lidija Kljajić (foto: PR Centar)

“Liječenje korone moguće je samo uz timski rad, kakvom smo mi u beranskoj bolnici pristupili”, kazala je Kljajić.

Ona je naglasila da su od početka epidemije bili spremni da odgovore epidemiološkoj situaciji.

“Mi smo kovid cenatar za osam opština na sjeveru. Mi smo bolnica koja pokriva najveću površinu. Posebno ističem izvanredniu saradnju sa Kliničkim centrom, posebno sa doktorkom Marinom Ratković. U hodu rješavamo sve robleme. Sarađujemo sa Opštom bolnicom u Bijelom Polju. Tamo je dva puta sedmično infektološka ambulanta, kako bi bile pužene usluge pacijentima koji to zahtijevaju i to srijedom i subotom. U beranskoj bolnici do sada hospitalizovana 182 pacijenta, a pet premješteno u Klinički centar. Do sada smo imali 15 smrtnih slučajeva, a na respiratoru su nam bila dva pacijenta”, istakla je ona.

Izbori uz preporuke

Institut za javno zdravlje je, u saradnji sa Državnom izbornom komisijom, dao preporuke kako bi se parlamentarni izbori bezbjedno sproveli, odgovorio je Mugoša na novinarsko pitanje.

Da li je spreman da podnese ostavku ukoliko se pogorša epidemiološka situacija nakon izbora, Mugoša je jasan – ako pošpujemo mjere situacija je u dobroj mjeri bezbjedna. Bilo  izbora ili ne, sigurnost nam daje samo poštovanje mjera.

“Suština je u tome. Odgovornost je na onome ko poštuje ili ne poštuje mjere”, dodao je direktor IJZ.

Ponovio je da se jedan broj građana ne pridržava mjera, dok se većina pridržava.

Otvaranje granica

Direktor IJZ kazao da još nijesu predlagali mjere u vezi sa novim otvaranjem granica.

“Bez obzira da li imamo više turist ili manje turista, i oni su u obavezi da poštuju mjeri. Ako ne poštuju mjere, opet smo u velikom riziku. Svaki turista dužan je da poštuje svaku mjeru, isto kao i naši stanovnici.

Na pitanje novinara da li je spreman da podnese ostavku ako se posle izbora pogorša zdravstvena situacija, Mugoša je odgovorio:

“Odgovornost je na onome koji treba da poštuje mjere.”

Danas u 18 sati počinje sjednica Nacionalnog koordinacionog tijela.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve