Nedjelja, 4 Decembra, 2022
Rubrika:

NESOJSKA OBJAVA TAKOZVANOG NOVINARA: Rosandić za tragediju na Cetinju okrivio ”komite” i ”montenegrine”, Perošević ga podržao!

Ono što zabrinjava je što je veliki broj korisnika Facebooka lajkovao i pohvalio Rosandićev bolesni uradak. Među onima koji su se saglasili sa Rosandićem bio je i Slavko Perošević samoproklamovani narodni pjesnik i guslar, poznat po tome što je 13. jula u Nikšiću predvodio grupu huligana provokatora koja je, uz pomoć policije, izazvala incident na trgu.

Uprava policije dostavila je na ocjenu tužilaštvu sadržaj objave koju je juče na svom Facebook profilu publikovalo lice koje se predstavalja kao novinar Dragan Rosandić pod naslovom „Nacrtano“, kojom na besprizoran način zloupotrebljava cetinjsku tragediju i daje joj politički kontekst iako pozadina zločina počinjenog 12. avgusta u crnogorskoj prijestonici ni u naznakama nema nacionalni, vjerski ili politički predznak.

Kako je Pobjedi potvrđeno u policiji, tužilaštvo će se odrediti prema navodima i ocijeniti ima li u nastupu Rosandića osnova za prekršajno ili neko drugo gonjenje.

Analizirajući tragediju u kojoj je Vuk Borilović, prije nego je ubijen, u smrt poslao 10 komšija, uključujući i dvoje djece, Rosandić, u krajnje morbidnoj objavi koja dokazuje da za njega moralno dno ne postoji, navodi da je događaj posljedica višemjesečnog ”orgijanja komita” i nereagovanja vlasti na tu pojavu.

“Pomahnitali ,,komita“, bivši konobar, Vuk Borilović pobio je prije dva dana na Cetinju iz lovačkog karabina deset svojih sugrađana, a među njima i dvoje djece, i ranio šest! Ironija sudbine je da ga je, već teško ranjenog od strane policije, likvidirao DPS ,,komita“, kako trenutno stvari stoje, ,,hrabro i komitski“ iz zasjede!? , navodi Rosandić u uvodu ”teksta” čiji se sadržaj može okarakterisati kao krajnje bolestan.

On je po svemu sudeći u napadu psihoze, potom nastavio i podsjetio da je u svojoj autorskoj emisiji ,,Neskriveno“ (na Srpskoj televiziji) mjesecima upozoravao kako se „orgijanje komita po Crnoj Gori neće završiti bez tragedije“.

“Ovo je bilo nacrtano! Promaklo nam se, za dlaku, na Belvederu 4/5. septembra prošle godine, promaklo nam se u Nikšiću, 13. jula… I plus, cetinjske ludače, glupače, prknače i narikače, koje mjesecima nariču i proriču nesreću i crnu sudbinu Crnoj Gori! I prizvaše je! “, napisao je Rosandić.

Obilati govor mržnje i mizoginija, kojom pršti Rosandićev tekst, garnirani su kvalifikacijama poput ocjene da je „monstrum visoki funkcioner proustaške montenegrinske stranke“.

Na meti govora mržnje i teških riječi našli su se u Rosandićevoj kolumni poslanici, ministri, premijer, predsjednik države, lokalni funckioneri… Ipak, oni su javne ličnosti često na verbalnom udaru. Nevjerovatno je da se kroz cijelu priču provlači teški govor mržnje, a tragediju čiji je vinovnik individualni pomračeni um, autor objave izjednačava sa ciljanim političkim djelovanjem i u naknadnim komentarima ispod teksta pravi paralelu sa „sektašenjem“ i Brejvikovim masakrom u Norveškoj.

Ono što zabrinjava je što je veliki broj korisnika Facebooka lajkovao i pohvalio Rosandićev bolesni uradak. Među onima koji su se saglasili sa Rosandićem bio je i Slavko Perošević samoproklamovani narodni pjesnik i guslar, poznat po tome što je 13. jula u Nikšiću predvodio grupu huligana provokatora koja je izazvala incident na trgu.

Perošević, koji je ranije prijetio savjetniku predsjednika Crne Gore Veselinu Veljoviću, napisao je ispod Rosandićeve morbidne objave ”Svaka ti čast brate. Po sto puta”.

Očigledno je da taj patološki profil ličnosti podržava ovakve izlive morbidne mržnje.

Prema ocjeni Tee Gorjanc Prelević, iz Akcije za ljudska prava, Rosandićeva objava predstavlja primjer govora mržnje po osnovu uvjerenja ili političke pripadnosti.

“Riječ je o gruboj zloupotrebi tragičnog događaja, masovnog ubistva, za koje nema pokazatelja da je bilo motivisano politikom, u cilju političkog obračuna i produbljivanja destruktivne mržnje koja razjeda Crnu Goru. Takav govor, koji može da dovede i do nasilja, treba blagovremeno da osude svi, bez obzira na političko opredjeljenje, upravo da bismo na vrijeme spriječili i nasilje iz političkih pobuda”, upozorila je ona u izjavi za Pobjedu.

Objavom Rosandića bio je, kako je kazao Pobjedi, iznenađen i Momčilo Vuksanović, osnivač Srpske televizije na kojoj svoju autorsku emisiju ima i autor sprone objave na Facebooku.

“Pročitao sam tekst i moram reći da on nema veze sa Srpskom televizijom i medijima, u njima nije objavljen niti će biti objavljen”, kazao je Vuksanović Pobjedi.

Prema njegovim riječima, Rosandić je samostalan novinar i kolumnista i isključivo je lično odgovoran za stavove koje iznosi.

“Lično mislim da ovaj komentar nije u redu i da je vjerovatno pisan u momentu velikog razočarenja tragičnim događajem”, smatra Vuksanović.

Iako je Rosandić početkom godine nagrađen i kao najbolji kolumnista prema ocjeni Udruženja novinara Crne Gore, niti ta, niti ijedna druga organizacija koja okuplja članove žurnalističke branše nije reagovala na Rosandićev govor mržnje i istup na Fejsbuku koji je izazvao žestoke polemike i konflikte i proizveo nove salve govora mržnji, prijetnji neistomišljenika.

Mnogi čitaoci njegove kolumne su je osudili, smatrajući da na takve istupe moraju reagovati i državni organi – ako države uopšte ima.

Najnovije

Za 24 sata 12 saobraćajnih nezgoda, dvije osobe teže povrijeđene

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 12 saobraćajnih nezgoda u kojima su dvije osobe povrijeđene teže. Iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije kazali...

UŽIVO Britanski obavještajci: U Rusiji pada podrška Putinovom ratu; ”Rusi veoma brzo troše municiju”

Danas je 285. dan rata u Ukrajini. Razvoj događaja pratite na portalu AKTUELNO. 10:22 - Britanski obavještajci: U Rusiji pada podrška Putinovom ratu Britansko ministarstvo odbrane...

U ŠAVNIKU NIŠTA NOVO: Danas sedmi krug izbora, agonija nastavljena…

Nova nedjelja, novi izborni krug. Danas će se u opštini Šavnik po sedmi put glasati na dva biračka mjesta - u zgradi Opštine i u...

Šekularac: Svakih 30 godina moramo da se borimo za nekakvu istinu i pravdu

Formiranje svijesti jednog naroda dugotrajan je proces, a zavisi od svih utisaka i uticaja s kojima se dolazi u kontakt. To su vjekovni procesi...

Vučić konačno na pobjedničkoj strani

Vučić konačno na pobjedničkoj strani

Najčitanije

Povezano

Rosandić će prekršajno odgovarati zbog vrijeđanja i drskog ponašanja

Osoba koja se predstavlja kao novinar Dragan Rosandić prekršajno će odgovarati zbog vrijeđanja i drskog ponašanja, odlučilo je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici. Rukovodilac...

Komentari

20 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Milos
16.08.2022-08:06 08:06

Ma sastali se dva DF drugara koje placa crkva. Ovo je ocekivano nije ovo za cudjenje od njih

Lipovo
16.08.2022-09:13 09:13

,,našla vreća zakrpu,,

Lipovo
16.08.2022-09:16 09:16

,, NAŠLA VREĆA ZAKRPU”

Tijana
16.08.2022-09:27 09:27

Dva žbira srbijanske BIE

KLEMENTINA
16.08.2022-09:48 09:48

JEDNOGA UBIJE JAKA RIJEĆ, DRUGOGA METAK a tebe i tebe slične može samo SEPTIĆKA JAMA mada mislim da bi vas i ona izbacila kao nepoželjne u svom sadržaju.

Miodrag D. BAJKOVIĆ
16.08.2022-10:47 10:47

Može li se za autora ovakovih riječi, i sve one koji ga u tomu podržaše, a posebice imajući u vidu da je povod objavi bio više od užasa koji se na Cetinje dogodio, iđe išta drugojače reći – nako da je u pitanju:
– SRBOČETNIČKA OLOŠ;
– KLEROFAŠISTIČKA BAGRA;
– LITIJAŠKOULIČARSKO SMEĆE;
– PROTIVUCRNOGORSKE DŽUKELE;
– OTPADNIČKOIZDAJNIČKA FUKARA;
– SOTONIN BAZD I BRABONJCI;
– NESOJI, NIŠTAROBE I VUCIBATINE?

MNE 55
16.08.2022-14:37 14:37

Poštovani Bajkoviću…malo si im rekao koliko zaslužuju!

Miodrag D. BAJKOVIĆ
16.08.2022-10:47 10:47

Može li se za autora ovakovih riječi, i sve one koji ga u tomu podržaše, a posebice imajući u vidu da je povod objavi bio više od užasa koji se na Cetinje dogodio, iđe išta drugojače reći – nako da je u pitanju:
– SRBOČETNIČKA OLOŠ;
– KLEROFAŠISTIČKA BAGRA;
– LITIJAŠKOULIČARSKO SMEĆE;
– PROTIVUCRNOGORSKE DŽUKELE;
– OTPADNIČKOIZDAJNIČKA FUKARA;
– SOTONIN BAZD I BRABONJCI;
– NESOJI, NIŠTAROBE I VUCIBATINE?

RIR
16.08.2022-11:17 11:17

OLOŠ od “ pisca “ kako brzo nađe vezu nesrecne tragedije sa komitama i DPS —
ološ neprevaziđena —sramno !

Kotoranin
16.08.2022-11:27 11:27

Ovoga nesoja i splačine odavno gledam na TV crkve Srbije.
Znam da ti je ovo napisano malo ali više ne mogu, fukaro.

Pe Pera
16.08.2022-11:42 11:42

Da je preterao – jeste, ali da ima malo istine u svemu ovome ipak ima. Na žalost podjela izmedju “naših” i ” njinih” nikome dobro nije donjela. Ovdje niko nije u pravu 100% a svi žele da budu. Bio sam na slavi u Pljevljima kada se dva rodjena brata zakrviše ko je od njih srbin a ko crnogorac i kad zamalo krv pade jer je ovaj što je kao crnogorac vredjao snajku koja je iz Kraljeva. Usijane glave ima svudje i na svakom mestu a političari i mediji to vešto podgrijavaju.

MNE 55
16.08.2022-14:56 14:56
Reply to  Pe Pera

Aj’ polako…

Miralem
16.08.2022-12:03 12:03

Bolesni cetnicki poremecenici – hitno kod Vucica na psihijatriju transportovati-ovijem treba zabranit da setaju medju gradjane !!

Aleksa
16.08.2022-12:09 12:09

Ova dvojica su potomci vjekovnih vazala i podanika.njihovi preci zivjese ponizno,pod zakonom prve bracne noci.Umjesto da se stide kosu i od koga su,oni brljaju i vrijedjaju potomke vjekovnih slobodara.

KLEMENTINA
16.08.2022-14:53 14:53
Reply to  Aleksa

Kako će se stiđet oni koji NEMAJU OBRAZA.

Miodrag D. BAJKOVIĆ
16.08.2022-12:39 12:39

BRAVO ZA KOMENTAR, GOSPODINE ALEKSA!

Ljiga
16.08.2022-19:06 19:06

Pricao mi je komsija koji je radio u tadasnjem SUP-u 80-ih godina , da su ovo smece svako jutro slali u poslasticarnicu Sonja da im donese bureke.

Kico
16.08.2022-19:26 19:26

Stara FUKARA pi

KLEMENTINA
16.08.2022-20:17 20:17
Reply to  Kico

FUKARA CE SE UVRIJEDITI NA POREĐENjE S NjIM ali ako mu kažemo IZ.ET JE PUN POGODAK.

Mila
16.08.2022-19:39 19:39

Rosi balego bio I osto on nikad covek nije posto