Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Nakon treće doze dvije sumnje na neželjene efekte

Uz podsjećanje da je u Crnoj Gori, zaključno sa 2. novembrom dato 516.535 različitih doza protiv Covida-19, iz ClnMED-a navode da su zdravstveni radnici i pacijenti u istom periodu dostavili ukupno 393 prijave sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcina.

Crnogorskom Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) do sada su prijavljene dvije sumnje na neželjene reakcije nakon treće doze vakcine protiv korona virusa, kojih je prema posljednjim podacima dato oko 13.700, pišu Dnevne novine.

Uz podsjećanje da je u Crnoj Gori, zaključno sa 2. novembrom dato 516.535 različitih doza protiv Covida-19, iz ClnMED-a navode da su zdravstveni radnici i pacijenti u istom periodu dostavili ukupno 393 prijave sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcina.

“Poređenjem broja prijava sumnji na neželjene događaje nakon imunizacije sa brojem primijenjenih doza, zaključuje se da su na svakih 5.000 primijenjenih doza, dostavljene četiri prijave sumnje na neželjene događaje”, istakli su iz CInM ED-a, uz pojašnjenje učestalost prijavljivanja i karakteristike prijavljenih neželjenih događaja potvrđuju da su vakcine strogo kontrolisani ljekovi, koji su od neprocjenjivog značaja u borbi protiv pandemije COVID-19.

Najveći broj do sada dostavljenih prijava, njih ukupno 231, kako pojašnjavaju, odnosi se na vakcinu Sputnjik V.

“Osim toga, 80 od ukupno 393 do sada dostavljenih prijava se odnosilo na vakcinu proizvođača Sinopharm, a 56 na vakcinu proizvođača AstraZeneca. Dostavljeno je i 26 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcine Comimaty, proizvođača Pfizer/BioNTech”, piše u izvještaju.

Pojasnili su da je nešto veći broj prijava koje se odnose na vakcinu Sputnjik V, u odnosu na vakcine ostalih proizvođača, posljedica činjenice “da je veliki broj zdravstvenih radnika primio upravo ovu vakcinu, koja je bila prva dostupna vakcina protiv COVID-19 u Crnoj Gori”.

“Svjesni značaja praćenja bezbjednosti primjene vakcina protiv COVID-19, zdravstveni radnici su u velikom broju prijavili neželjene reakcije koje su sami iskusili nakon vakcinacije”, rekli su iz ClnM ED-a.

Podsjećaju da su najčešće prijavljivani neželjeni efekti povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost.

“Osim toga, prijavljivana je i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglobovima nakon primjene vakcine. U pitanju su očekivani neželjeni događaji, koji su kod nekih pacijenata bili intenzivniji. U nešto manjem broju prijavljeni su takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima, pospanost. Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih i neuroloških poremećaja, uglavnom kod starijih i pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti (reakcije preosjetljivosti). U slučaju alergijskih reakcija, nakon primijenjene terapije došlo je do povlačenja svih simptoma” navodi se u izvještaju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve