Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Za tri dana buster vakcinu primile 663 osobe

Građani, koji žele da prime buster dozu, to mogu da učine ukoliko je prošlo pet mjeseci od imunizacije

Za samo tri dana u Crnoj Gori trećom dozom protiv korona virusa vakcinisano čak 663 osoba, dok su od avgusta dodatnu dozu primile 84 osobe koje pripadaju ranjivim kategorijama– kazali su Pobjedi iz Instituta za javno zdravlje.

Ti pacijenti, oslabljenog imunog sistema treću buster dozu mogu da prime dva mjeseca nakon revakcinacije, ukoliko analiza na antitijela pokaže nezadovoljavajući serološki odgovor.

Ostali građani, koji žele da prime buster dozu, to mogu da učine ukoliko je prošlo pet mjeseci od imunizacije.

Preporuke za opštu populaciju donešene su 2. oktobra, a podaci o broju vakcinisanih su od 5. oktobra, što pokazuje da građani “shvataju važnost primanja dodatne doze vakcine i postupaju po preporukama stručnih tijela u našoj državi“.

Osjetljive kategorije

Preporuka za treću dozu za najosjetljivije kategorije stanovništva koji najmanje dva mjeseca nakon druge doze nisu razvili antitjela donešena je 10. avgusta, a do sada je po preporuci ljekara analiza uzoraka urađena kod 167 osoba koje imaju veći rizik od teških formi korona virusa.

“Preporuka Nacionalnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG-a) je da se analiza antitijela u ovim slučajevima radi u referentnoj laboratoriji, a to je laboratorija Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje”, kazali su iz ove zdravstvene ustanove.

Na naše pitanje zašto se ne priznaje nalaz uzorka urađen u privatnim laboratorijama, iz Instituta kažu da se ova analiza radi uz uput ljekara iz javnozdravstvenih ustanova čime se omogućava da se analiza radi u istoj laboratoriji i istom dijagnostičkom metodom.

“To daje mogućnost za buduće praćenje ovih lica koja će uvijek biti prioritet za vakcinaciju”, rekli su iz Instituta za javno zdravlje.

Odluka EMA

Odbor za medicinske proizvode za ljudsku upotrebu (CHIMP) Evropske agencije za ljekove (EMA) je prije par dana donio odluku da se treća doza vakcine protiv kovida-19 Fajzer ili Moderna može dati ljudima sa oslabljenim imunološkim sistemom, najmanje 28 dana nakon druge doze.

“Posljednje preporuke Evropske agencije za ljekove (EMA) potvrđuju ispravnost odluke o posebnom pristupu kod klinički posebno osjetljivih lica, koja je u Crnoj Gori donešena još ranije. Vrijeme nakon kojeg se preporučuje treća doza kod ovih lica, prema preporukama u Crnoj Gori treba posmatrati i u konketstu vrsta vakcina koje se daju kod nas u odnosu na one za koje je EMA dala preporuku. S obzirom da se u Crnoj Gori primjenjuju vakcine proizvedene na različitim platformama i od strane više proizvođača, samim tim različit je pretpostavljeni period potreban za razvoj imunog odgovora nakon primovakcinacije”, prokomentarisali su iz IJZCG ovu preporuku.

Institut je u subotu između ostalog preporučio da se osobama starijim od 60 godina kao treća doza preporučuje Fajzer vakcina zbog imunogenosti, a imajući u vidu inače očekivani slabiji imuni odgovor nakon vakcinacije kod ovih osoba.

Osobe mlađe od 60 godina, trećom dozom mogu se vakcinisati Fajzerom ili istom vrstom vakcine koju su prethodno primile, ukoliko je dostupna.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve