Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Na ulicama Podgorice sve više pasa lutalica: Za sedam dana prijavljeno 13 napada

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u posljednjih sedam dana zbrinuto je 13 pacijenata koje su napali psi lutalice, a Sklonište za napuštene pse na Vrelima ribničkim od početka godine primilo je 99 prijava građana koji su se žalili na prisustvo napuštenih pasa na javnim površinama

Sklonište je prostor za privremeni smještaj pasa i nije predviđeno za trajno zbrinjavanje lutalica. Shodno primjeni principa „Uhvati, steriliši, pusti“, koji ima za cilj smanjenje broja pasa lutalica, nakon sprovedenog medicinskog tretmana ili ih udomimo ili vratimo na javnu površinu, saopštili su Pobjedi iz Čistoće

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u posljednjih sedam dana zbrinuto je 13 pacijenata koje su napali psi lutalice, a Sklonište za napuštene pse na Vrelima ribničkim od početka godine primilo je 99 prijava građana koji su se žalili na prisustvo napuštenih pasa na javnim površinama.

Iz ZHMP-a za Pobjedu su saopštili da broj pacijenata jeste povećan, ali i da ih je manje u odnosu na ljeto prošle godine, ne precizirajući pritom o kojem broju je riječ.

Nakon brojnih prijava građana zbog prisustva pasa lutalica na javnim površinama, iz gradskog preduzeća Čistoća za Pobjedu su saopštili da broj napuštenih pasa jeste uvećan u odnosu na prethodni period, ali su ocijenili ne u mjeri zabrinjavajućeg.

Oni navode da su ekipe zadužene za hvatanje napuštenih pasa svakodnevno angažovane na terenu u hvatanju i zbrinjavanju pasa lutalica, kako po prijavama građana tako i na osnovu terenskih zapažanja.

“Česta pojava da se prilikom redovnih obilazaka i po prijavama građana, na javnim površinama primjećuju napušteni rasni i vlasnički psi. Nažalost, ova pojava je upravo dokaz nesavjesnog odnosa pojedinaca, kao i potvrda našeg mišljenja da bi uz veću odgovornost vlasnika i broj napuštenih pasa bio mnogo manji”, kazali su u Čistoći.

Iz Čistoće ističu da im je cilj udomljavanje što većeg broja napuštenih pasa.

U cilju dobijanja pravne pomoći prilikom podnošenja zahtjeva za naknadu nematerijalne štete zbog ujeda pasa lutalica građani se sve češće obraćaju i advokatima. Advokatica Milena Miljanović kaže da je imala više slučajeva u kojima su psi lutalice napadali građane i nanosili im povrede.

U tim slučajevima, naglašava, prije svega je potrebno posjetiti ljekara koji će povrijeđenom ukazati medicinsku pomoć i sanirati nastale povrede, ali i preduzeti sve druge mjere kako bi se spriječile štetne posljedice po zdravlje pacijenta.

“Odgovornost za nastanak štete usljed ujeda psa lutalice je na opštinskim organima i preduzećima, pa shodno tome, povrijeđeni može ući u postupak ostvarivanja prava na naknadu nematerijalne štete protiv njih. Dakle, Opština i javna preduzeća, u skladu sa propisima, treba da preduzmu sve mjere kada su u pitanju psi lutalice i upravo u tome leži njihova odgovornost “, objasnila je Miljanović za Pobjedu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve