Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Podgorica: Zbog ujeda pasa lutalica za godinu i po isplaćeno 390.000 eura odštete

Iz Čistoće su saopštili da solidarno isplaćuju polovinu iznosa za odštetu građanima, a drugu polovinu isplaćuje Glavni grad.

Tokom 2023. godine i u prvoj polovini ove godine, zbog ujeda pasa lutalica na teritoriji Glavnog grada na ime odštete građanima isplaćeno je oko 389.000 eura, pokazuju podaci Čistoće dostavljeni Gradskom portalu.

Iz Čistoće su saopštili da solidarno isplaćuju polovinu iznosa za odštetu građanima, a drugu polovinu isplaćuje Glavni grad.

“Tokom 2023. godine broj ujeda pasa lutalica na teritoriji Glavnog grada bio je oko 100, pa je povodom istih isplaćeno 137.898 eura i to se odnosi na polovinu naknade odštete, s obzirom da solidarno isplaćujemo naknadu sa Glavnim gradom. Od početka 2024. godine isplatili smo 58.641 eura, takođe polovina od ukupnog iznosa”, navodi se u odgovorima.

Što se tiče broja prijavljenih slučajeva, kako ističu, bilježe konstantno uvećanje, s obzirom na sve veću prisutnost broja pasa lutalica.

“Procedura prijavljivanja ujeda od strane pasa lutalica, a sve radi naknade štete nastale od istih je vrlo jednostavna, a građani su sve više upoznati sa njom, od strane doktora i policije. Dovoljno je da se, osoba koja je pretrpjela štetu nastalu ujedom psa lutalice. obrati našem društvu sa zahtjevom za nadoknadu. Po dobijanju negativnog odgovora, nakon čega uglavnom angažuju advokata radi podnošenja tužbe pred nadležnim sudom”, objašnjavaju iz Čistoće.

Moguće zlouptrebe

Ističu da se u većini slučajeva sve više građana obraća CARS-u, sa zahtjevom za isplatu štete.

“Nakon toga uglavnom sklapamo sporazum, dogovor i samim tim skraćujemo proceduru i umanjujemo troškove postupka. Kada govorimo o zlouptrebama vjerujemo da ih ima, ali to je vrlo teško dokazivo. S obzirom da ima mnogo neodgovornih vlasnika pasa. Ti isti psi uglavnom nijesu čipovani, tako da postoji velika mogućnost da šteta nastane i od vlasničkih pasa”, upozorili su iz Čistoće.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve