Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Na današnji dan prije 12 godina svečano se POSRBIO Predrag Bulatović

Predrag Bulatović se uvijek, javno izjašnjavao kao Crnogorac, do referenduma i kasnije. Pred popis 2011. godine odlučio je da se posrbi u svojoj 55. godini života i to je objavio u listu Dan na današnji dan, 31. marta 2011. godine.

Piše: Miroslav Ćosović

Predrag Bulatović je crnogorski političar, na političkoj sceni je od uvođenja višepartizma, od kraja 1990. godine. Bio je istaknuti član zajedničkog DPS-a, do raskola u toj partiji, 1997. godine.

Nakon toga postao je visoki funkcioner Socijalističke narodne partije (SNP), koja je formirana od članova DPS-a koji su bili za bezuslovan ostanak Crne Gore u zajednici sa Srbijom.

Bulatović je postao predśednik SNP-a 2001. godine, a potom je na referendumu 2006. bio lider političkog bloka koji se zalagao za ostanak Crne Gore u Saveznu republiku Jugoslaviju.

Mora se istaći njegova uloga u nasilnim demonstracijama 13. i 14. januara 1998. godine. Demonstrirale su pristalice Momira Bulatovića koji je odbio da prizna poraz na predśedničkim izborima. Demonstracije su bile nasilne i prijetilo je da se izrode u velike sukobe. Samir Kajošević je u Vijestima 2013. opisao te demonstracije u tekstu pod naslovom ”15 godina ranije: Noć na ivici građanskog rata”. Između ostaloga, demontranti su tada ispred kasarni Voijske Jugoslavije tražili oružje. U sitne sate 14. januara 1998. godine Predrag Bulatović je okupljenu naelektrisanu masu pozvao da se raziđe kući, i ulični demonstranti koji su iste noći bili spremni da se late oružja, razišli su se svojim domovima.

Cijela Crna Gora je od tog dana razumjela Predraga Bulatovića kao miroljubivog i razumnog čovjeka i vjerovatno ga je uloga koju je odigrao te noći preporučila da postane predśednik SNP-a 2001. godine, umjesto Momira Bulatovića koji je računao da će i 1998. ulicom doći na vlast, kao što je 1989. godine, te da će uvijek kad bude trebalo – ulicom i nasiljem doseći vlast.

Predrag Peđa Bulatović: “Đed mi je ubijen 1929. kao komita. . . moj otac je bio na Golom otoku”

KAKO SE PREDRAG BULATOVIĆ POSRBIO

Predrag Bulatović se uvijek, javno izjašnjavao kao Crnogorac, do referenduma i kasnije. Pred popis 2011. godine odlučio je da se posrbi u svojoj 55. godini života i to je objavio u listu Dan na današnji dan, 31. marta 2011. godine.

Predrag Bulatović je iz porodice koja se ogorčeno borila za Crnu Goru, njegovog đeda koji je bio pristalica kralja Nikole i protivnik ujedinjenja sa Srbijom, 1929. godine su u oružanoj borbi ubile srpske okupacione vlasti, otac i sva ujčevina su mu u II svjetskom ratu bili u partizanima.

Nikada niko u prošlosti porodice Predraga Bulatovića nije učestvovao u srpskoj istoriji. On je Rovčanin, a Rovčani su ogranak Nikšića koji su u srednjem vijeku boravili kod Podgorice, da bi se neđe u zadnjoj četvrtini 15. vijeka naselili na teritoriju današnjeg Nikšića. Preci Predraga Bulatovića nijesu učestvovali u bitkama na Marici 1371. i 1389. godine (Balšići nijesu učestvovali u Kosovskom boju), nijesu učestvovali u Karađorđevom i ustanku Miloša Obrenovića, nije ih bilo na Mišaru, Ivankovcu, Čegru… Nijesu učestvovali ni na Kolubari, ni na Ceru ni na Kajmakčalanu, nije ih bilo na Solunskom frontu. Srbija je u II svjetskom ratu bila dominantno pročetnička zemlja, a otac i ujčevina Predraga Bulatovića bili su u partizanima.

Dakle, bar 20 puta sam javno napisao, pa evo opet – propaganda je najjače oružje u istoriji, tako da ni Predrag Bulatović nije ostao imun pred svetosavskoim fantazijama i bajkama kojima je Crna Gora bila preplavljena od polovine osamdesetih do raskola u DPS-u. U tih nekih 12 godina na medijskoj sceni u Crnoj Gori je 90% bila zastupljena srbonacistička ideologija. Javno se maštarilo o starosti, slavi, junaštvu srpskog naroda, da bi se na kraju ti isti Srbi, prema riječima njihovog vrhovnog vođe u Kninu 1995. godine “razbježali kao zečevi”. Ista Srbija je 1999. zaratila protiv NATO pakta, u tom ratu NATO pakt nije ni okrznula, daleko od toga i da ga je okrznula. Pošto vojno nije postigla apsolutno ništa – Srbija je kapitulirala, u junu 1999. godine i izgubila Kosovo. Njegoš i njegov učitelj – otac crnogorskog srpstva, bi rekli “što se mrči kada kovat nećeš?”

Uglavnom, bar do 1998. i kasnije nije se moglo ništa o Srbima čuti mimo toga da su veličanstveni – NEBESKI narod, kako su sami sebe neprestano zvali.

Predrag Bulatović je, ovo po śećanju pišem, svoj ulazak u Srbe objasnio na način kako on već govori srpskim jezikom (srpskohrvatski u njegovoj mladosti), te kako je postao vjernik Srpske crkve (bio je komunista do svojih zrelih godina). Da bi to kompletirao, odlučio je da se u svojoj 55. godini života posrbi.

Dakle, ključni faktor za srbičenje je bila kao i uvijek Crkva Srbije. Tek kad je u pozne dane našao Boga i nastao vjernik SPC tek tada je uvidio da je Srbin.

Mnogo puta sam pisao i Aktuelno je objavljivalo svjedočanstva Čeha Holečeka, Rusa Pavla Rovinskog, Sima Matavulja i mnogih drugih da je sav narod na Zapadnom Balkanu termin Srbin u 19. vijeku i kasnije razumio kao vjerski termin i da je elita pravoslavaca, njih 1% nastojala da promijeni to shvatanje.

Naravno, ni Predrag Bulatović ne razumije da jedan narod prije svega treba da ima svoju zasebnu prošlost, svoju istoriju, svoje zajedničko porijeklo, tradicije, običaje – da bi bio narod. Ništa od toga Predrag Bulatović nije razumio. On je postao vjernik Crkve Srbije i posrbio se, njemu je logično ako je vjernik SPC – da je Srbin. Jer su Srbi suštinski – vjerska grupa, od srednjeg vijeka do danas.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

12 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
31.03.2023-01:13 01:13

Predraag Bulatović je prije svega zao čovjek, ograničenih stručnih i ljudskih sposobnosti, nesklon stvarlačkom radu i lije, a ambiciozan da živi dobro od priče i manipulacij a ljudima- karijerista je beskompromisni bez granica i dostojanstva. Sklon prevari i dodvoravanju močnijima. Društvena srdina koju je formirala srpska okupatorska crkva, sa sovojom ideologijom prljavštine i zla, savršeno mu je odgovarala, jer je očekivao da će ostvariti uz pomoć crkve srpske pravoslavne visoke domete u državi, a bez rada i osnoova., na praznu priču i prevare! Očekivao je ono što su danas ostvarili Milatović i Spajić. Nije uspio. To je njegov veliki, a… Pročitaj više »

Rovca
31.03.2023-04:03 04:03

Ćole pročitaj neđe kad si dokon u arhive ko je prvi izdigo srpsku zastavu na Kajmakčalanu i kada.

BobZeković
31.03.2023-08:11 08:11
Reply to  Rovca

Na Kajmakčalanu je bespotreno izginulo, a žrtvovanu za srpsku slavu, na hiljade HRABRIH SRPSKIH VOJINIKA: Srpska vojska je imala slobodan prolaz ka Makedoniji preko Soluna. Ali su SRPSKE VOJSKOVOĐE PO NALOGU KRALJA ALEKSANDRA riješile da što više srpskih vojnika izgine na od Bugara dobro utvrđenom KAJMAKČALANU. Izginuli srpski vojnici, poslije su opjevani,
a SRBIJA je na njihovim mrtvim tijelima stekla SLAVU POBJEDNIKA! Austro-Ugarskoj vojsci više nije bilo ni traga u Balkanu, a SLAVNA SRPSKA VOJSKA predvođena SLAVNIM GENERALOM BOJOVIĆEM PREGAZILA JE SUROVO CRNU GORU, koju su SRBI SRAMNO IZDALI BJEŽEĆI NA DRAČ!,

tivatski58
31.03.2023-20:02 20:02
Reply to  Rovca

Sultanova trobojka nikad Srbija

Krsto
09.04.2023-05:38 05:38
Reply to  tivatski58

Trobojka u narodu poznata kao Mahmudija u cast sultana Mahmuda drugog koji ju je odobrio kao i tzv Sretenjski ustav…

COL
31.03.2023-08:54 08:54

Bravo BOB ZEKOVIĆ, sve tačno napisano za čovjeka kojemu su saborci ispjevali stih,, PAZI LEĐA IDE PEĐA”.

Life
31.03.2023-09:31 09:31

Zar stvarno su ovakvi tekstovi potrebni?

Gdin Bulatović je uz sve svoje dvojbenosti biografija uvijek podijeljene CG, tipologija vjekova u ovoj nesrećnoj zajednici.

Međutim, za razliku od većine DF, gdin Bulatović ima ozbiljnu političku biografiju. To se mora poštovati, čak i kad njegovi DFovci niti bilo ko to poštuje.

Dragoljub Knezevic
31.03.2023-13:15 13:15

Piše miroslav raskinuo. Kako joko iz prve ss srednjim dkolom može biti podorefshefnik vkafd, tako miroslav raskinuo i ratkov može biti istoričar, a od dloke samo srednji. Upišite ga u akademiju nauka

Ostoja
31.03.2023-15:07 15:07

Glupane nepismeni, bitno je da ne sporiš da Miroslav piše istinu.

Tara
04.04.2023-10:44 10:44

Kakvih nesoja…jezimi se koza..sta tlo CG..nosi

Krsto
09.04.2023-05:21 05:21

Srbijanska historija je pisana na lazima..Ili kako oni kazu Mitovima..Tako je na pr Kosovski mit ustvari Kosovska laz…Miroslav Cosovic se protiv lazi bori cinjenicama..Podatcima istinom…istina je puno vise od nekog parceta papira…Istina rusi mitove i lazove.. Samo da vas podsjetim da Josip Broz Tito nije imao ni srednju skolu…Govorio je nekih pet sest jezika svirao klavir citao dnevnu stampu na vecini evropskih jezika i razumio poentu bez upotrebe rijecnika…Bio je natprosjecno inteligentan i najsposobniji vladar kojega je zapadni Balkan ikad imao… Talenti su ipak razliciti..Milorad Dodik je po zanimanju KV Mesar pa ipak je uz Dragana Stanivukovica [Draskovog oca] najuspjesniji… Pročitaj više »

Krsto
09.04.2023-18:53 18:53

Ljudi se mijenjaju..Kako to rece Nemanja Muratoglu Kusturica [djevojacko Emir] …Pa me ni ovaj BuLJa-tovic nimalo ne cudi..Historija je puna slicnih primjera..Tako se recimo unuk Becirage Hota iz Kolasina prisjetio da je Srbin..Pa je od malog Crnogorca s jedva zavrsenom srednjom skolom odjednom postao najveci Srbin. pjesnik pa cak i akademik ANUS ups SANU..To sto nikad nije naucio pravopis nema veze…Mali MATIJA BECKOVIC je sam sebi posvetio pjesmu -Nijesi ti vise mali…- Tako se na pr i mali Austrijanac Adolf Hitler sjetio da je najveci NIJEMAC…I od molera postao predsjednik drzave..Naravno Hitler je Austrijance odmah proglasio za izmisljenu naciju…To sto… Pročitaj više »