Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

MPŠV: Postoje indicije da u BP posrednici uzimaju proviziju za ”podnošenje” zahtjeva za staračku naknadu

U resoru Vladimira Jokovića kažu da su odlučili da ovaj slučaj procesuiraju na dalje postupanje nadležnim organima

Prema Zakonu o poljoprivredi i ruralnom razvoju, propisano je da nosiocu porodičnog poljoprivrednog domaćinstva pripada pravo na staračku naknadu, ako su: lica starija od 65 godina (muškarci) ili 60 godina (žene), žive na selu i bave se poljoprivredom, a istovremeno ne ostvaruju prihode po drugom osnovu – poručili su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ističući da postoje indicije da se u Bijelom Polju određena lica predstavljaju kao posrednici koji uzimaju proviziju za ”podnošenje” zahtjeva za staračku naknadu.

U resoru Vladimira Jokovića kažu da su odlučili da ovaj slučaj procesuiraju na dalje postupanje nadležnim organima.

– Nadalje, odlukom o bližim uslovima i postupku za isplatu staračke naknade propisano je da se ispunjenost uslova utvrđuje na osnovu sljedeće dokumentacije: zahtjev, izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o bavljenju poljoprivredom i prebivanju na selu izdata od strane organa lokalne uprave, potvrda ili uvjerenje o nepostojanju drugih primanja, dokaz o vlasništvu poljoprivrednog zemljišta, ovjerena izjava o nepostojanju drugih primanja, kao i dokaz o bračnom stanju i mjestu prebivališta – naveli su u saopštenju.

Dobijali su, kažu, dokumentaciju za koju je od momenta potpisivanja do momenta prijema u Ministarstvo protekao duži vremenski period nego što je to uobičajeno.

– Te s toga sumnjamo da postoji mogućnost da su „posrednici“ s namjerom zadržavali dokumentaciju kako bi korisnike primorali da im plate proviziju – istakli su u MPŠV.

Ovom prilikom apeluju na sve korisnike staračkih naknada koji su plaćali bilo kome za usluge prikupljanja i podnošenja dokumentacije, licima koja su se predstavljala da to rade u ime Ministarstva ili drugih upravnih organa ili su radili suprotno zakonskoj regulativi, da im se odmah obrate pismenim putem, elektronskom poštom ili pozivom na broj 020 482 284, kako bismo zajedno spriječili dalje zloupotrebe.

– Dokumentacija se može lično dostaviti u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kancelarija broj 33 ili putem pošte na adresu Rimski trg 46. Za sve dodatne informacije, moguće je pozvati broj telefona: 020 482 284 – navodi se u saopštenju MPŠV.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve