Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Mještani pljevaljskih naselja traže da se nastavi sa uređenjem korita Ćehotine

Mještani kojima su sa svakom obilnijom kišom, imanja ugrožena, traže od lokalne uprave da nastavi aktivnosti na uređenju korita rijeke Ćehotine kako bi se riješio dugogodišnji problem

Nedavne poplave u pojedinim pljevaljskim prigradskim naseljima, pričinile su štetu na poljoprivrednom zemljištu. Mještani kojima su sa svakom obilnijom kišom, imanja ugrožena, traže od lokalne uprave da nastavi aktivnosti na uređenju korita rijeke Ćehotine kako bi se riješio dugogodišnji problem.

Sa svakom obilnijom kišom, stanovnike Ševara, Židovića i Komina zadese iste teškoće. Poplave se imanja, često i pomoćni objekti, a ponekad i stambeni.

Izlivanje Ćehotine ili Vezišnice iz korita postala je redovna pojava koja, istovremeno, ugrožava i područje naselja Radosavac koje je ranije proglašeno za industrijsku zonu. Međutim, kako kaže predsjednik MZ Radosavac Vasilije Božović, proteklih godina nedovoljno je urađeno da se od plavljenja zaštiti imovina ljudi.

“Ovaj prostor jeste određen za industrijsku zonu, ali najgore je što prethodno ništa nije urađeno za njegovu infrastrukturnu pripremu, poput kanalizacije ili vodovoda. A objekti se grade, podižu zidovi, ponegdje sprječava prirodno oticanje vode što dovodi do njenog zadržavanje i štete na poljoprivrednom i drugom zemljištu”, ističe Božović.

On navodi da je opština prije petnaestak godina počela uređenje korita Ćehotine. Dio posla je odrađen, ali su u međuvremenu radovi obustavljeni. Uz nadu da će se nastaviti, predlaže i moguće rješenje.

“Razlozi za prekid radova nijesu mi poznati, ali znam da je neophodno produbiti korito rijeke i sa obje obale izgraditi odgovarajuće nasipe. I sve to na kilometar dužine čime bi se omogućio normalan protok vode i spriječilo plavljenje imanja”, kaže Božović.

Privrednik Miodrag Jošović, nakon dobijenih dozvola napravio je proizvodni pogon na Radosavcu, ali je višak vode već napravio prvu ozbiljniju štetu.

“Završio sam urbanističko – tehničke uslove, uradio projekat, napravio halu i poslovni prostor i onda se desi poplava, tako da trenutno ne znam za šta ga mogu upotrijebiti. Da stvar bude još gora, čak su i brenta i druge mašine jedan period bile u vodi. Teška je situacija, vidjećemo kako će se sve to razriješiti”, navodi Jošović.

Mještani Radosavca vjeruju da će nadležni u lokalnoj upravi čuti njihove apele i da će se u narednom periodu nastaviti aktivnosti koje bi Ćehotini i Vezišnici onemogućile izlivanje i pravljenje velike materijalne štete.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve