Četvrtak, 30 Maja, 2024
Rubrika:

Desetine hiljada evakuisano od velikih poplava u Kini

Naučnici kažu da su vremenski događaji u Kini postali intenzivniji i nepredvidljiviji zbog globalnog zagrijavanja, s rekordnim padavinama i sušama koje pogađaju drugu najveću svjetsku ekonomiju često istovremeno

Spasioci u poplavljenoj kineskoj pokrajini Guangdong hitno čamcima evakuišu stanovnike, noseći neke starije ljude na leđima iz njihovih domova i koristeći helikoptere kako bi spasili seljane zarobljene na klizištima.

Smještena u gusto naseljenoj delti Biserne rijeke, pokrajinu često pogađaju ljetne poplave i tokom godina je razvila snažnu odbranu protiv razarajućih učinaka prirodnih nepogoda.

Ali od četvrtka Guangdong je pogođen neobično jakim, dugotrajnim i široko rasprostranjenim kišama, sa snažnim olujama koje su stigle ranije nego što je uobičajeno za početak sezone poplava.

Naučnici kažu da su vremenski događaji u Kini postali intenzivniji i nepredvidljiviji zbog globalnog zagrijavanja, s rekordnim padavinama i sušama koje pogađaju drugu najveću svjetsku ekonomiju često istovremeno.

Rekordi padavina za april već su oboreni u mnogim djelovima Guangdonga, pri čemu su gradovi Shaoguan, Qingyuan, Zhaoqing i Jiangmen na zapadu i sjeveru pokrajinskog glavnog grada Guangzhoua napola poplavljeni.

U nedjelju su domaći letovi nakratko otkazani, a međunarodni odgođeni. Neki strani prevoznici koji su letjeli prema drugim kineskim odredištima čak su išli velikim zaobilaznim putevima kako bi izbjegli to područje.

Nema izvještaja o smrtnim slučajevima u Guangdongu, no 11 ljudi u pokrajini se smatra nestalima, prenijela je državna novinska agencija Xinhua.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve