Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Milović od Savića traži podatke o predmetima u kojima skoro tri godine nije izrečena prvostepena presuda

Specijalno odjeljenje Višeg suda u Podgorici, kako je više puta saopšteno iz te institucije, opterećeno je velikim brojem predmeta, a kubure i s manjkom sudijskog kadra

Ministar pravde Andrej Milović zatražio je od predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića da tom resoru dostavi podatke o predmetima u kojima skoro tri godine nije izrečena prvostepena presuda, zbog čega su se mnogi od okrivljenih našli na slobodi, piše Dan.

Specijalno odjeljenje Višeg suda u Podgorici, kako je više puta saopšteno iz te institucije, opterećeno je velikim brojem predmeta, a kubure i s manjkom sudijskog kadra.

Iz Ministarstva pravde, kojim odnedavno rukovodi Andrej Milović su naveli da je činjenica da je efikasnost rada Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici umanjena zbog nedostatka prostornih kapaciteta i ljudskih resursa.

“U cilju pronalaženja adekvatnih i održivih rješenja za prevazilaženje problema nastalih u radu Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici, Ministarstvo pravde je dopisom zatražilo od Višeg suda u Podgorici da dostavi informacije koja će sadržati podatke o poslovnim oznakama predmeta u kojima je okrivljenima prije skoro tri godine određen pritvor, a da u tim predmetima još uvijek nije donijeta prvostepena presuda (sa naznakom datuma isticanja pritvorskog roka od tri godine), imenima i prezimenima okrivljenih kojima je određen pritvor u navedenim predmetima, kao i imenima i prezimenima postupajućih sudija u navedenim predmetima”, saopštili su iz Ministarstva pravde.

Kad je riječ o broju sudija u Specijalnom odjeljenju Višeg suda u Podgorici, podsjećaju da to za svaki sud utvrđuje Sudski savjet. Pojašnjavaju da se odluka donosi na osnovu okvirnih mjerila rada za određivanje potrebnog broja sudija i državnih službenika i namještenika u sudu, a da predlog za utvrđivanje broja sudija daje predsjednik suda.

“Ministarstvo pravde će kroz učešće ministra pravde u radu Sudskog savjeta, kao i kroz izmjenu i unapređenje postojećeg legislativnog okvira, imati aktivnu ulogu i dati značajan doprinos u unapređenju efikasnosti rada pravosuđa”, poručili su iz ministarstva.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve