Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Milović Feltenu: Cilj osnivanje novog osnovnog suda kako bi se rasteretio postojeći kadar

Iz MP su kazali da Milović je naglasio da je Poglavlje 23 o evropskim integracijama Crne Gore trenutno najvažnije pitanje, što potvrđuje i Izvještaj Evropske komisije, koji je, prema njegovim riječima, ocijenjen kao ''najgori do sada''

Na današnjem sastanku između ministra pravde Crne Gore Andreja Milovića, i Ambasadora Njemačke Petera Feltena, vođen je dijalog o ključnim pitanjima pravosuđa u Crnoj Gori, evropskim integracijama, te potrebnoj podršci i proširenju saradnje između Crne Gore i Njemačke. U cilju razrešenja problema zagušenja pravosuđa, ministar je objasnio da je cilj osnivanje novog osnovnog suda što bi podrazumijevalo smanjenju broja predmeta po sudiji, sa sadašnjih 400 na 150, što bi znatno rasteretilo postojeći kadar i ubrzalo proces.

Iz MP su kazali da Milović je naglasio da je Poglavlje 23 o evropskim integracijama Crne Gore trenutno najvažnije pitanje, što potvrđuje i Izvještaj Evropske komisije, koji je, prema njegovim riječima, ocijenjen kao “najgori do sada”.

Navodi se da je ministar njemačkog ambasadora upoznao sa činjenicom da je poseban fokus Ministarstva pravde na “neefikasnosti pravosuđa i dugotrajnim suđenjima”.

” Infrastruktura pravosudnog sistema veoma je loša, neadekvatna i zastarjela, pa Ministarstvo pravde planira neophodne investicije u iznosu 100 do 200 miliona eura, a koje bi uključivale izgradnju Palate pravde, nove zgrade Tužilaštva, novog modernog zatvora u Mojkovcu, kao i renoviranje i adaptaciju sudnica”, naglasio je tokom susreta Milović.

Milović je naglasio da je digitalizacija pravosuđa “apsolutni prioritet”, te da je Ministarstvo već preduzelo korake ka početku realizacije tog, kako je kazao, “za Crnu Goru krucijalno značajnog projekta”.

Ministar je istakao da su pokrenute radne grupe koje će se baviti promjenama u krivičnom pravu i procedurama, s najavljenom reformom Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) i krivičnog zakonika (KZ).

U cilju razrešenja problema zagušenja pravosuđa, ministar je objasnio da je cilj osnivanje novog osnovnog suda što bi podrazumijevalo smanjenju broja predmeta po sudiji, sa sadašnjih 400 na 150, što bi znatno rasteretilo postojeći kadar i ubrzalo proces.

Na pitanje Ambasadora Feltena o visokom broju suđenja, Ministar Milović je istakao duboko ukorijenjen društveni problem u “tridesetogodišnjem vladavini jedne partije”.

“Trideset godina vlasti jedne partije stvorilo je socijalnu nepravdu. Napravljena je klasa ljudi koja je preuzela državne resurse, obični građani i radnici su obespravljeni. Svako traži pravdu. Kao rezultat tog procesa, dobili smo mafiju koja je vlasnik velikih biznisa i koja ne posluje po pravilima i ne poštuje prava radnika. Otud toliki broj suđenja“ kazao je on.

Iz MP su naveli da Milović je zatražio podršku Njemačke, posebno u ekspertskom smislu, predstavljajući ideju potpisivanja memoranduma o saradnji kao temelja za angažovanje njemačkih sudija i tužilaca u penziji koji bi svojim znanjem i iskustvom mogli pomoći Crnoj Gori.

Navodi se da Felten je upoznao ministra sa postojećom saradnjom njemačkih organizacija, kao što su GIZ i Fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ), sa različitim strukturama i institucijama u crnogorskom sektoru pravosuđa i izrazio očekivanje da će ova saradnja, uz političku podršku, biti proširena na specifične oblasti konsultativnih potreba koje je Crna Gora definisala kao prioritetne.

Ambasador je, dodaju, naglasio važnost suočavanja s prošlošću kao ključnog koraka u prevazilaženju društvenih podjela.

Posebno je, kažu, istakao potrebu za pravosudnom obradom zločina, naročito ratnih zločina počinjenih tokom 90-ih godina.

“Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (IRMCT) u Hagu kao organizacija naslednica Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, raspolaže velikim brojem dokaza koje bi mogao staviti na raspolaganje crnogorskom pravosuđu, što bi znatno ubrzalo postupke koji bi se vodili”, kazao je Felten.

U tom smislu, ističu iz resora, Milović je najavio formiranje Specijalnog suda koji će se baviti pitanjima korupcije, kriminala i ratnih zločina, posebno naglasivši da će procesuiranje ratnih zločina predstavljati značajan korak Crne Gore u suočavanju s prošlošću.

Na kraju sastanka, Ambasador i Ministar su izrazili obostranu spremnost za dalju saradnju, naglašavajući važnost jačanja veza između Crne Gore i Njemačke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve