Nedjelja, 28 Maja, 2023
Rubrika:

Milaš: Nema vladavine prava bez poštovanja ljudskih prava i dostojavstva žrtava

''Crnogorsko društvo danas je obilježeno polarizacijom, populizmom, klerikalizacijom, rastućom mizoginijom i govorom mržnje''

Centar za građansko obrazovanje (CGO), uoči 24. marta – Međunarodnog dana prava na istinu o teškim kršenjima ljudskih prava i dostojanstva žrtava – ukazao je na važnost sprovođenja kontinuiranih akcija kojima se teži zadovoljenju pravde za sve žrtve teških sistemskih kršenja ljudskih prava i procesuiranju odgovornih za zločine.

“Pravo na istinu o teškim kršenjima ljudskih prava je neotuđivo pravo svakog pojedinca. Država ima dužnost i obavezu da zaštiti to pravo kroz postojeći pravni okvir, kao i kroz druge mehanizme zaštite. Nažalost, i danas svjedočimo brojnim slučajevima teškog kršenja ljudskih prava te narušavanja dostojanstva čovjeka u Crnoj Gori, ali i širom svijeta, a posebno u slabije razvijenim djelovima svijeta i ratom pogođenim zemljama”, saopštila je Tamara Milaš, koordinatorka programa Ljudska prava u CGO.

Prema njenim riječima, CGO cijeni da u Crnoj Gori postoje barijere na putu ostvarenja dostojanstvenog života i građanskih sloboda.

“Crnogorsko društvo danas je obilježeno polarizacijom, populizmom, klerikalizacijom, rastućom mizoginijom i govorom mržnje. To je, između ostalog, i posljedica neadekvatnog procesa suočavanja sa prošlošću koji se ogleda kroz nekažnjivost ratnih zločina, izostanak utvrđivanja komandne odgovornosti, kao i odgovornosti aktera sudskih postupaka koji su pogrešno primijenili zakon ili fingirali procese, zatim neizvedene procese reparacija, nerazvijenu kulture sjećanja i neriješene sudbine nestalih, ali i dodatne viktimizacije njihovih porodica i porodica žrtava”, ističe Milaš.

Bivša vlast je, naglasila je, na deklarativan, ali ne i suštinski, način podržavala napore u procesu pomirenja, što nije dovelo ni do djelotvornog procesa suočavanja sa prošlošću koji bi bio ljekovit za crnogorsko društvo.

“Ta tendencija se nastavila i sa novim vlastima, nakon avgustovskih izbora 2020. godine. Ništa se u crnogorskom društvu nije desilo preko noći, već je dosta toga lošeg naslijeđeno i neadekvatno adresirano u određenom vremenskom okviru, što svoje izraze ima i kroz neke dijelove naše svakodnevnice. Zato bi razbijanje radikalizma, saniranje posljedica rata na našim prostorima, podsticanje zdravorazumskog i neostrašćenog pristupa, stručnosti, principijalnosti i pomirenja, suživota, tolerancije, uvažavanja i ekonomskog prosperiteta trebali da budu politički okvir i habitus svakog građanina i građanke Crne Gore”, poručila je Milaš.

Iz CGO naglašavaju da je presudno važno da donosioci odluka i institucije uvijek na prvo mjesto stavljaju čovjeka, da se bore za istinu i daju puni doprinos afirmaciji istine i pravde.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve