Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Medicinskom informatikom do smanjenja troškova u zdravstvu

Medicinska informatika je oblast u kojoj se može ostvariti ključan doprinos u unapređenju zdravstvenih usluga uz smanjenje troškova, poručeno je na online prezentaciji rezultata Analize zdravstvenog sistema u oblasti e-zdravstva

Medicinska informatika je oblast u kojoj se može ostvariti ključan doprinos u unapređenju zdravstvenih usluga uz smanjenje troškova, poručeno je na online prezentaciji rezultata Analize zdravstvenog sistema u oblasti e-zdravstva.

Priliku za razvoj u toj oblasti, kako je ocijenjeno, mogu pronaći i crnogorske IT kompanije. Eksterna konsultantkinja na projektu i rukovodilac mladih u Evropskoj federaciji medicinske informatike Ivana Ognjanović navela je primjer  Velike Britanije kao zemlje u kojoj primjena takvog sistema daje rezultate.

“Primjena elektronskog zdravstvenog kartona i telemedicinskih servisa u Velikoj Britaniji doprinijela je smanjenju bolničkih noćenja i prijema za po 14 odsto, smanjenje hitnih intervencija za 15 odsto, smrtnosti za 45 i troškova za 8 odsto”, ukazala je Ognjanović.

Medicinsku informatiku koriste i Danska, Estonija i Portugal. Ognjanović je naglasila da se ta nauka izuzetna šansa za privredu. Prema podacima koje je navela, Crna Gora nema registrovana udruženja u domenu medicinske informatike, za razliku od država u okruženju, dok crnogorski obrazovni sistem ne prepoznaje kvalifikaciju u toj oblasti.

“U razvijenim zemljama programi medicinske informatike izučavaju se na osnovnim studijama. Studenti se od prve godine uče elementima informatike i javnog zdravlja, epidemiologije, prava pacijenata, rada sa pacijentima. To šalje poruku da obrazovanje prije svega mora raditi u pravcu kreiranja adekvatnih kadrova, i da nije dovoljno da IT kompanije prilagode pristup prilikom kreiranja aplikacija, odnosno da one budu rezultat rada multidisciplinarnih timova, jer se često dešava da se članovi ovih timova koji dolaze iz različitih struka međusobno ne razumiju”, kazala je Ognjanović.

Na konferenciji koja je organizovana u Privrednoj komori PKCG, naglašeno je da su ciljevi projekta podizanje svijesti javnog sektora i građana prekogranične oblasti o e- zdravstvu, poboljšanje zdravlja i kvaliteta života upotrebom informacionih i komunikacionih tehnologija i stvaranje ekosistema politika, praksi i alata koji će djelovati kao podsticaj konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u zdravstvenom sektoru i e-zdravstvu.

Direktorica Sektora za projekte PKCG Tanja Radusinović istakla je važnost podsticanja malih i srednjih preduzeća da se uključe u kreiranje rješenja i aplikacija za unapređenje zdravstva kroz e-usluge, čineći ga dostupnijim svakom pojedincu.

“U skladu sa tim, zadatak Analize kao jedne od ključnih projektnih aktivnosti bio je identifikovanje najboljih primjera prakse, teritorijalnih zdravstvenih usluga, pravnog okvira i mapiranje malih i srednjih preduzeća koja posluju u sektoru e-zdravstva”, saopšteno je na sastanku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve