Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Protest studenata medicine u Albaniji: Moraju da rade pet godina u zemlji prije nego dobiju diplome

Vladina odluka je osmišljena da spriječi masovno iseljavanje studenata medicine, koji su godinama odlazili da rade u Evropi, posebno u Njemačkoj, ubrzo nakon sticanja diploma

Albanski studenti medicine započeli su novu akademsku godinu protestima i bojkotom zbog odluke njihove Vlade koja ih uslovljava da rade pet godina u zemlji prije nego što dobiju diplome.

Studenti medicine protive se zakonu od kada je bio u fazi pripreme, a u ponedjeljak su rekli da ugovor koji bi trebalo da bude potpisan između studenata i institucija – a koji im ne bi dozvolio da napuste zemlju pet godina – nije objavljen, piše Balkan Insight.

”Ne smatramo ispravnim da potpišemo ovaj ugovor, niti je u skladu sa našim interesima, niti bi služio zdravstvenom sistemu u zemlji”, rekao je medijima jedan student.

Kao i studenti, obrazovne organizacije se takođe protive zakonu, smatrajući ga „populističkim – komunističkim zakonom“.

Plan je bio javan nekoliko mjeseci, ali je usvojen tek u julu.

Premijer Edi Rama je sam objavio da je Vladina odluka je osmišljena da spriječi masovno iseljavanje studenata medicine, koji su godinama odlazili da rade u Evropi, posebno u Njemačkoj, ubrzo nakon sticanja diploma.plan usvojen, želeći da, kako je rekao, pošalje „poruku“.

Rama je rekao da medicina nije kao sve druge profesije, da svaka država ima obavezu da obezbijedi zdravstvenu zaštitu svojih građana i da građani imaju pravo na pristup zdravstvenoj zaštiti.

”Svaki budući student medicine, da bi dobio diplomu, mora da provede pet godina u službi ovog naroda”, rekao je Rama.

Premijer je dodao da svi koji žele da studiraju medicinu u Albaniji treba da ispune ovaj uslov.

Studenti koji trenutno studiraju, ako žele da odu, sada to mogu učiniti, ali će morati da plate porez čiji će detalji biti poznati u budućnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve