Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Martinović: Neće biti pooštravanja mjera ako se ne poveća smrtnost

Kada je riječ o broju zaraženih kovidom, Martinović kaže da, situacija nije kao ranije jer je zahvaljujući mutacijama virus oslabljen i kliničke slike su mnogo blaže nego na početku

Ukoliko se ne poveća broj umrlih i hospitalizovanih, neće biti pooštravanja mjera protiv širenja virusa korona u septembru, kazao je epidemiolog Instituta za javno zdravlje Adis Martinović . Istakao je da očekuju veći broj zaraženih, ali ne i veću smrtnost i veći broj težih kliničkih slika.

Kada je riječ o broju zaraženih kovidom, Martinović kaže da, situacija nije kao ranije jer je zahvaljujući mutacijama virus oslabljen i kliničke slike su mnogo blaže nego na početku.

“Imamo vrlo malo hospitalizovnih bolesnika kada uporedimo sa ranijim talasima”, kazao je on.

Istakao je da ičekuju da taj broj raste zbog dolaska turista.

“Očekujemo veći broj zaraženih, ali ne i veću smrtnost i veći broj težih kliničkih slika”, rekao je Martinović.

Objašnjava da jesen nosi opasnost od svih respiratornih virusa. “Kako virus mutira, njegove sposobnosti su slabije i mi se adaptiramo na njega, tako da imamo imunitet koji sprečava da budemo ugroženi”, objašnjava Martinović.

Kada je riječ o učinkovitosti vakcina, epidemiuolog kaže da je njihova učinkovitist kada je riječ o širenju zaraze manja, ali da je i dalje ta učinkovitost veća kada je riječ o smanjenju smrtnih slučajeva i teške forme bolesti.

“Ako nijesu ugroženi, mlađi ne moraju žuriti sa četvrtom dozom vakcine”, kazao je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve