Petak, 18 Juna, 2021
Rubrika:

Markoviću sedam godina zatvora zbog učešca u švercu kokaina u Americi

Njegova uloga je, kako su saopštili tužioci na jučerašnjem suđenju, bila nadgledanje krijumčarenja i skrivanja narkotika na brodu ''MSC Gayane'', prenosi list Inquirer

Crnogorskom primorcu Bošku Markoviću (39) izrečena je kazna od sedam godina zatvora na američkom sudu zbog umiješanosti u šverc 20 tona kokaina 2019. godine u Filadelfiji.

Njegova uloga je, kako su saopštili tužioci na jučerašnjem suđenju, bila nadgledanje krijumčarenja i skrivanja narkotika na brodu “MSC Gayane”, prenosi list Inquirer.

On je, prema pisanju tog lista, za taj posao trebalo da dobije više od milion dolara.

U julu 2019. godine u Filadelfiji u Sjedinjenim Američkim Državama zaplijenjeno je 20 tona kokaina.

Kako prenosi list Inquirer, Marković je bio najstariji član posade na brodu MSC Gayane koje su uhapsile savezne vlasti nakon istrage, a tužioci su na suđenju saopštili da je njegova uloga u krijumčarenju bila neophodna.

“Krijumčarenje ovih razmjera vjerovatno ne bi bilo moguće bez glavnog oficira MSC Gayane u toj šemi”, saopšteno je na suđenju.

Marković i njegov advokat Benjamin Brait Kuper obraćajući se na sudu američkom okružnom sudiji Harviju Bartleu III, ispričali su priču sličnu onoj koju su ispričali i drugi članovi posade “MSC Gayane”, koji su već osuđeni na zatvorske kazne u rasponu od dvije do šest godina.

Marković je da je odrastao u primorskoj crnogorskoj zajednici poznatoj po dvije primarne industrije – hiljadama članova posade koje pruža međunarodnim brodarskim kompanijama i nasilnim narko-bandama koje nadgledaju krijumčarske rute u većem dijelu Evrope.

Kao i četvorica ostalih, rekao je da su mu se obratili na Balkanu, prije nego što je sa “MSC Gayane” uopšte krenuo na plovidbu i ponudili mu više od milion dolara, što je višestruko premašivalo njegovu godišnju platu od otprilike 108.000 američkih dolara godišnje.

Kada se obratio sudiji nije pomenuo kriminalnu organizaciju koja ga je angažovala, samo je rekao da se kaje i da sanja o povratku u Crnu Goru.

Njegov branilac opisao je da je, dok je glavni brodski saradnik nadgledao “gotovo sve” u vezi sa svakodnevnim operacijama broda, Marković bio u ključnoj poziciji da osigura da se utovar droge u tajnosti odvija kako je planirano, zbog čega je ilegalni teret ostao neotkriven dok se brod “MSC Gayane” probijao od luke do luke.

IzvorPobjeda

Najnovije

Policija postaje dio MUP-a, parlament se pita za izbor njenog čelnika

Uprava policije više neće biti dio sistema državne uprave već se vraća u okrilje Ministarstva unutrašnjih poslova i dobija poseban status, proističe iz juče...

Simijanović: Sa Amfilohijem i Abazovićem sam dogovarao novu vladu

Američki, crnogorski, najvjerovatnije i srpski državljanin i špijun Stevan Simijanović, koji je hapšen u Nikšiću zbog optužbi za posjedovanje lažnog diplomatskog pasoša, potvrdio je u...

Đukanović nije pozivao na nasilnu promjenu ustavnog uređenja

Apelacioni sud odbio je kao neosnovanu žalbu punomoćnika oštećenog biznismena Duška Kneževića i potvrdio rješenje Višeg suda u Podgorici kojim se obustavlja postupak u odnosu na...

Ne zna se ni kako će sila zakona opteretiti budžet

Demokratska partija socijalista podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti spornog člana Zakona o radu kojim se starosna granica odlaska u penziju snižava...

Ivanović više nije predsjednik Državne izborne komisije

Skupština Crne Gore razriješila je dužnosti Aleksu Ivanovića sa funkcije predsjednika Državne izborne komisije. Ukupno je glasalo 48 poslanika, od toga za razrješenje se izjasnio 41,...

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve