Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Kurgaš: Ljubav prema svojoj zemlji pokaži tako-što je makar ne prljaš

''Da smo ekološka država- to naučimo svi još u drugom osnovne. Onda, de facto, dva grada na “crnoj listi” po zagađenosti vazduha, oboljeli od plućnih bolesti, brojne ad hoc deponije, izlivanje otpadnih voda u našem moru i rijekama'', ocijenio je on

Bez obzira na naša nacionalna, vjerska, politička i druga ubjeđenja i osjećanja, znamo i prihvatamo da su dostojanstvo i svetinja ljudskog bića organski povezani sa svetinjom i čistotom prirode, saopštio je Koordinator mladih GP “Mi Možemo” Din Kurgaš.

Kako je naveo, divan tekst Deklaracije, napisane na Žabljaku još 1991. godine. U vrijeme kada je bilo važnijih stvari za brigat’, mi smo odlučili da nam basta i o prirodi da brinemo. I neka smo, i lijepo da nam je.

“Kao građanski pokret, želimo poslati molbu donosiocima odluka da u septembru ne prave neku pompu oko toga što smo prva ekološka država na svijetu. Nemojte, nijesmo licemjeran narod”, kazao je Kurgaš.

Ističe da je, svakodnevno je primjetno koliko brinemo o zaštiti životne sredine.

“Da smo ekološka država- to naučimo svi još u drugom osnovne. Onda, de facto, dva grada na “crnoj listi” po zagađenosti vazduha, oboljeli od plućnih bolesti, brojne ad hoc deponije, izlivanje otpadnih voda u našem moru i rijekama”, ocijenio je on.

Takođe, ističe, Poglavlje 27., po riječima stručnjaka i savjetnika iz EU je naš najveći izazov. Ako po definiciji, “zagađivač plaća”, kako onda ne uspjevamo da naplatimo toliko smeće koje je svuda oko nas? Ne ulazimo u to ko i koliko baca. Na stranu “ekološki” vazduh u Bijelom Polju i Pljevljima, smeće u moru i fekalije u rijekama, ovo je poruka za tebe, (da za tebe!) koji bacaš plastičnu bocu pića kroz prozor auta, koji gasiš cigaru ispred zgrade i na trotoraru, tebi kojem je muka ubacit’ kesu u kontejner nego je ostavljaš pored, tebi koji ne ustaješ sa peškira nego svoje smeće zakopaš u pijesku, tebi koji šut istresaš, tebi koji turiraš..

“Ličnim primjerom mijenjate sebe i ljude oko vas. Preduslov patriotizma. Ljubav prema svojoj zemlji pokaži tako-što je makar ne prljaš. Presaberimo se i počnimo da dišemo punim plućimaž”, nnaveo je on.

Poručuje da treba sačuvati morsku obalu, Taru, Moraču i Lim.

“Uživajmo zajedno u istinskim ljepotama Crne Gore. Hodajmo plažom opušteno i bez straha da će neka luda limenka iskočiti iz pijeska i pokvariti zalazak sunca. Nikad nije kasno da počnemo da radimo lijepe stvari”, zaključio je Kurgaš.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve