Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Kovačević negirao optužbe

Kovačević je ustvrdio da je suprotno optužbama Specijalnog tužilaštva cijeli radni vijek radio na tome da zaštiti državnu imovinu

Bivši direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević negirao je formiranje kriminalne organizacije preko čijih pripadnika je zloupotrebljavao položaj u državnim organima i prisvajao vrijedne parcele ,,na pjeni od mora“.

On je ustvrdio da je suprotno optužbama Specijalnog tužilaštva cijeli radni vijek radio na tome da zaštiti državnu imovinu.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva Kovačević i pripadnici njegove grupe se terete za zloupotrebu službenog položaja, iznudu, protivpravno zauzimanje zemljišta, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave, utaju poreza i doprinosa.

Kovačević je uhapšen u decembru 2020. godine kada je SDT okončao izviđaj po prijavi Aleksandra Gazivode čiji je suvlasnički dio vile u Tivtu, koju je izgradio sa Kovačevićem, mimo njegovog znanja prepisan na ime Danka Kovačevića, sina bivšeg direktora Uprave za nekretnine.

Proces vodi sudija Zoran Radović.

– Odbacujem sve tačke optužnice. Kroz svoj rad borio sam se protiv protivpravnog zauzimanja zemljišta u državnoj svojini. U životu nijesam formirao kriminalnu organizaciju a 2011. godine nijesam imao ni volju ni želju da formiram bilo kakvu kriminalnu organizaciju – ustvrdio je Kovačević.

On je predočio sudu da je, kao pomoćnik direktora Uprave za imovinu u avgustu 2011. godine, upućen na ispomoć u Tivat gdje je kao v. d. načelnika rukovodio područnom jedinicom Uprave za nekretnine u tom gradu.

Tada je upoznao Anu Lakićević koja se prijavila za posao pravnika u PJ Tivat Uprave za nekretnine.

– Uvijek su nam bili potrebni pravnici i primili smo tada Anu Lakićević koja je kasnije postala i načelnica ove područne jedinice i Marka Bulatovića – kazao je Kovačević.

On je kroz odgovore na pitanje advokata Mitra Mugoše pojasnio proceduru uknjižbe nelegalno izgrađenih objekata u list nepokretnosti tvrdeći da u slučaju uknjižbe objekta u vlasništvo njegovog sina Danka Kovačevića ništa nije rađeno nezakonito.

– Uknjižba fizičkih i pravnih lica u katastar se upisuje na osnovu zahtjeva a shodno članu 84 Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti. To rješenje postaje pravosnažno kada stranke prime rješenje i ako se niko ne žali na taj akt. Međutim, ukoliko se izjavi žalba o njoj odlučuje Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ. Postoji mogućnost pokretanja postupka pred upravnim sudom i na kraju vanredni pravni lijek pred Vrhovnim sudom – pojasnio je Kovačević.

On je naveo da u slučaju izjavljene žalbe prvostepeni organ je dužan da postupi po nalogu drugostepenog organa (Ministarstvo finansija).

– Drugostepeni organ ima mogućnost i da meritorno riješi konkretan predmet po konkretnom zahtjevu – kazao je on.

Optuženi Kovačević je ukazao da je elaborat samo jedan od elemenata neophodnih za knjiženje nekog objekta.

– Elaborat može biti prihvaćen od Uprave za nekretnine, može biti odbijen ili vraćen na doradu – precizirao je optuženi Kovačević.

On je istakao da nikada nije ni zakonito ni nezakonito uticao na Anu Lakićević-Grdinić kako će završiti neki predmet.

– Jedino što sam joj pismeno sugerisao da neki predmet što prije uzme u rad ako bi se neka stranka žalila na dužinu postupka – kazao je on.

Kovačević je negirao da je preko Aleksandra Boljevića pokušao da od Aleksandra Gazivode iznudi dio izgrađene nepokretnosti u Tivtu.

– Nikog u životu nijesam podsticao da nekog zastrašuje. Imam 66 godina a i vaspitanje mi to ne dozvoljava – kazao je optuženi Kovačević.

Ustvrdio je i da nikada nikoga nije podstrekavao da pokrene ostavinski postupak pa ni porodicu Peričić koja je preko Aleksandra Gazivode njegovom sinu prodala četvrtinu parcele na kojoj je kasnije izgrađen objekat.

– Bio bih genije Tesla kada bih znao da je 2013. godine pred Osnovnim sudom u Kotoru bio pokrenut ostavinski postupak iza smrti Peričić Marka Spasa. Ja za to nijesam mogao znati jer katastar ne može da se miješa u ostavinski postupak niti može bilo ko da mijenja ono što je u ostavinskom rješenju. Upravo se ostavinskim rješenjem nalaže katastru šta da radi – pojasnio je optuženi Kovačević.

On je ustvrdio da Gazivoda nije uložio ni eura u kupovinu parcele i izgradnju objekta.

– Gazivoda mi je reakao da Luka Peričić neće da proda tu četvrtinu parcele. Onda je jednog dana javio da je Luka pristao da proda zemlju. Kako je Danko bio u Vijetnamu a Luka je tražio da se hitno donesu pare, Gazivoda je predložio da se ta zemlja uknjiži na njega. Kazao je i da će kad se Danko vrati tu zemlju prebaciti na njegovo ime. Ja sam taj novac predao kod notara Danila Jovanovića u prisustvu Saše Gazivode – ispričao je Kovačević dodajući da je Luka Peričić insistirao na tome da jedini kupac njegove zemlje može biti Gazivoda.

Kovačević je pred sudom naveo da je sa Gazivodom bio prijatelj i da su dugo godina bili komšije iz zgrade.

– Ponudio mi se da pomogne oko izgradnje objekta. Bolje reći, pritiskao me je da će mi on sve obaviti oko ovog placa i da će pratiti izgradnju objekta. I zaista je pomogao, ne mogu da umanjujem njegove zasluge – kazao je Kovačević.

On je ustvrdio da je za neke poslove oko izgradnje plaćao po dva puta jer, kako se kasnije ispostavilo, Gazivoda nije uredno plaćao neke radove.

Osim Kovačevića, na optužnici za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni Morskog dobra, su i Ana Lakićević-Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović, Aleksandar Boljević i podgorička kompanija ,,Geo&Arh“.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve