Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Boričić: Burić mi je sugerisao da ne talasam, Turković da maknem UP iz saopštenja

Sjednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu biće nastavljena narednih dana jer se očekuje i kontrolno saslušanje v.d. VDT Maje Jovanović

Sjednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu na kojoj je održano kontrolno saslušanje na temu “Nehumano zadržavanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica, 22. juna 2020. godine”, završena je nakon višečasovne rasprave. Kako je saopšteno, saslušanje će biti nastavljeno naknadno kada v.d. vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović bude prisutna. Jovanović je danas odsustvovala zbog službenog puta.

 

– To zadržavanje nije imalo osnovu da toliko traje, jer je bilo riječ o čovjeku koji se nalazi na čelu institucije koja ima najveći broj vjernika u Crnoj Gori. I s obzirom na njegov ugled, i to što je bio čovjek koji je zašao u devetu deceniju života, takvo ponašanje državnih vlasti je sigurno presedan u savremenom pravu jer su povrijeđeni mnogi zakoni i konvencije – rekao je Šljivančanin koji je na sjednici, uz advokata Dragana Šoća, predstavnik Mitropolije.

Šoć: Zašto nije izvršen nalog tužioca?

Šoć je rekao da je Amfilohijem proveo čitavo vrijeme dok je bio zadržan u policiji.

– Tamo je boravio pet sati i deset minuta. Postavljeno mu je devet pitanja, između kojih su prvo bili kratki intervali, što znači da su bila pripremljena. Kako je vrijeme odmicalo razmak između pitanja bivao je sve duži, a policajci su pojasnili da su slali zapisnik da ga kontroliše tužilac. Nakon svega se utvrdilo, da su oni nas obmanjivali. Kasnije se ispostavilo da to nije rađeno na zahtjev tužioca. Nemam drugog obrazloženja osim da je to rađeno s namjerom da se čovjek šikanira. Ako naređenje nisu dobili od tužioca. mogli su samo od starješina – smatra Šoć.

Podsjetio je da od Tužilačkog savjeta nije dobio informacije o postupanju službenih lica i tužioca.

– U izvještaju koji smo dobili od MUP-a, oni se brane time da je sve izvršeno u roku od šest sati, u skladu sa zakonom, ali priznaju da je njima tužilac rekao da je završio ispitivanje te da mitropolita mogu pustiti. Za mene se iz ovog odgovora postavlja pitanje zašto policija nije izvršila nalog tužioca? Što je bio motiv, zašto su mislili da mogu da drže čovjeka još tri sata i 15 minuta – naveo je Šoć i dodao da ODT nije uradilo bilo što prema policiji, kako bi se došlo do saznanja “ko je naredio” da se zadrži pokojni mitropolit MCP.

Boričić: Policija potvrdila ono što sam pričao

Tužilac Nikola Boričić je rekao da je glavno pitanje zašto policija nije ispoštovala njegov nalog koji je dao u 13 časova, već je Amfilohije pušten tri sata kasnije.

– U javnosti sam čuo brutalne napade advokata Šoća i Milonjića. Kad sam sjutradan došao na posao obavijestio sam rukovodioca i zahtijevao da se reaguje. Kako je vrijeme odmicalo te reakcije nije bilo. Ja sam onda, u svoje ime reagovao i kazao da je adresa za obraćanje zbog zadržavanja nakon 13.52 Uprava policije. Na to me niko nije demantovao, već je advokat Šoć rekao da ne govorim istinu, a onda je podnijeta i pritužba Tužilačkom savjetu. Oni su donijeli odluku i interpretirana je mišljenju Ombudsmana. Obje pritužbe protiv mene su odbijene. Nakon pritužbi obratio sam se načelniku CB Podgorica, kako bi se saznala istina. U odgovoru tadašnjeg načelnika Milana Pavićevića piše da sam dao nalog da se u 13.52 lice pusti na slobodu. To potvrđuje ono što sam pričao – rekao je Boričić i pitao zašto nije pokrenut postupak protiv inspektora koji je obmanuo advokata.

“Burić mi sugerisao da ne talasam”

Boričić je nakon toga kazao kako je saopštenje o dešavanjima poslao portparolki tužilaštva, a da mu je ona nakon toga odgovorila kako bi bilo najbolje da ga on potpiše, te da iz njega ukloni posljednju rečenicu u kojoj se pominje Uprava policije, kao i da joj je to kazao tadašnji zamjenik ODT Miroslav Turković.

“Da kaže on da se makne zadnja rečenica koja je ključna”, rekao je Boričić.

Istakao je i kako mu je nakon toga v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić sugerisao da “ne talasa”.

“Bio je jedan advokat koji je tu blizu sjedio i poslije me je pitao – je li ovo došao da utiče”, istakao je on.

Kazao je da je tada bio izložen i kritikama advokata, te da je sve zapravo bio “brutalni udar” na njega.

Ombudsman utvrdio povredu prava

Predstavnik institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Nerma Dobradžić navela je da je Ombudsman sproveo postupak koje je s preporukama dostavljeno svim stranama.

– Nakon našeg postupka, koristeći pravo, Ustavne odredbe, međunarodno pravo… utvrdili smo povredu prava, člana 29 Ustava i člana tri i pet Evropske konvencije za ljudska prava i slobode. Zaključili smo da je nesporno da se tužilac u 13.52 izjasnio da se podnosilac pritužbe pušti na slobodu i protiv njega podnese krivična prijava. U odgovoru, CB Podgorica nije se izajsnila o zadržavanju nakon 13.52 pa se tad problematizovalo zadržavanje nakon tog trenutka, te da nije odgovoreno o razlozima za to zadržavanje i ponižavajuće postupanje – kazala je Dobradžić.

Nakon preporuke, iz CB Podgorica je Ombudsmanu odgovoreno da su izvršene obuke za osobe koje postupaju u situacijama prikupljanja informacija u krivičnom postupku.

Brđanin: Ono što radi Odbor, trebalo da radi tužilaštvo

Direktor Uprave policije, Zoran Brđanin smatra da se jasno može zaključiti da je došlo do povrede prava.

– Ono što ja zaključujem je da imamo dvije adrese. Na prvom mjestu tužilaštvo, a na drugom Ombudsman. Tužilaštvo, jer proizilazi određena vrsta odgovornosti jer se radi o povredi prava i krivično-pravnoj odgovornosti, ali i situacije da se radi o zastarelosti. Ombudsman, jer mišljenja i preporuke nisu po sistemu “ispali i zaboravi”. Oni su neko ko kad vidi, prati i dobije izvještaj može da utvrdi je li po izvještaju postupljeno ili nije i procesuira prema organu koji vrši nadzor. A ima mogućnost da obavijesti i javnost. Ali ne prebacujem bilo kakav teret, jer su oni završili svoj posao – rekao je Brđanin.

On smatra da je bilo prostora da ono što danas radi Odbor, uradi tužilaštvo i “zatvori priču”.

Ističe da mišljenje Ombudsmana nije vidio “iako se ono sigurno nalazi u Upravi policije”.

Goran Jokić, načelnik CB Podgorica, rekao je da od stupanja na funkciju nije dobio bilo kakav dokument vezano za ovaj predmet.

Predrag Bulatović (DF) smatra da je neophodno da saslušanju prisustvuje i vd VDT-a, Maja Jovanović kako bi se priča zaokružila. Predsjednik Odbora, Momo Koprivica obavijestio je da od Jovanović nisu dobili informaciju o razlogu nedolaska.

Radunović: Zašto niste ništa uradili?

Slaven Radunović (DF) pitao je predstavnike policije kako to da nijesu preduzeli neke korake povodom tog događaja pošto su preuzeli dužnost.

– Imali ste dovoljno vremena da pozovete tog inspektora, isto to važi i za tužilaštvo… Vi definitivno nijeste preduzeli mjere da biste zaštitili sebe tako što biste podigli prijavu protiv njega. Meni je nevjerovatno da ta dva službenika i dalje funkcionišu i da niko sa njima nije obavio razgovore, da se sazna da li je to njima neko naredio ili su oni to uradili po sopstvenom nahođenju- poručio je on.

Brđanin je odgovorio da je polcija organ utvrđivanja, ali da drugi organi vode postupke koji još nisu okončani.

– Zbog čega bih radio nešto što nije moj posao, kad postoje organi koji postupaju ili će postupati – rekao je Brđanin.

Šoć: Događaj i te kako ima političku konotaciju

Advokat Dragan Šoć smatra da ovaj događaj i te kako ima političku konotaciju. Ocijenio je da bi bilo drugačije da mu je policijski inspektor rekao da je Boričić u 13:52 dao nalog da Amfilohije bude pušten.

Predsjednik Odbora Momo Kopricica pitao je advokata Šoća da su neka od devet pitanja policijski službenici poslije 13:52 sati.

– Pitanja su postavljanja do kraja našeg boravka tamo. Na početku su pitanja bila intenzivna što govori da su bila pripremljena. Pretpostavio sam da su to pitanja koja je tužilac naložio da se postave. Kad se sve zažeto u odgovoru, onda je prekinuto i rečeno da pošaljemo tužiocu da on vidi. Prekid traje sat vremena – neshvatljivo mi je ta je toliko nekome potrebno da pošalje odgovore. Onda tužilac ima dodatno pitanje, sve je to bilo variranje na istu temu… Iza dva sata postavljeno je 3-4 dodatna pitanja koja su bila sublimisana u ranija pitanja i odgovore. Pitanja su postavljana do skoro 6 sati – naveo je u odgovoru Šoć.

On je kazao da se iskaz uzeo u odnosu na krivično djelo protiv zdravlja, “što je nešto što je tih dana bilo najčešće krivično djelo u Crnoj Gori”.

– Protiv mitropolita Amfilohija i mnogih sveštenika je po tom osnovu pokrenut postupak i na Cetinju… Mi smo kao advokati tačno imali predstavu šta je predmet – da je to optužba za krivično djelo protiv zdravlja i čitavo ispitivanje vodilo se u tom pravcu. Nikakvog prekršaja tu nije bilo, prekršajni postupak se vodi na osnovu prekršajnog naloga – rekao je Šoć.

On je rekao da nema ništa od zapisniku CB Podgorica o prikupljanju obavještenja od mitropolita Amfilohija 22. juna, a u cilju utvrđivanja prekršajne odgovornosti.

– Po mom iskustvu kad se vrši ispitivanje obavezno se navede koja radnja se izvodi. Ovdje se samo postavljaju pitanja i dobijaju odgovori – naveo je Šoć. Ističe i da je odgovornost tužilaštva nesumnjiva.

Direktor policije Zoran Brđanin kazao je da nema bilo kakvog zapisnika o prikupljanju obavještenja.

Boričić Šoću: Vi ste obmanuti, ja nisam

Tužilac Nikola Boričić je rekao da isto radi danas kao što je tada.

– Dao sam nalog da se pusti mitropolit Amfilohije, gospodine Šoć ne očekujete valjda od mene da pođem u policiju da to provjerim. Dao sam nalog u 13:52 sati. Čim sam od Vas čuo, uz brutalne napade, ja sam se obratio i baratam jezikom nesumnjivih činjenica. Čudi me da dana kad ste dobili mišljenje Ombudsmana vi ste obmanuti, ja nisam. Ja sam obaviješten onako kako je bilo. Vi ste obmanuti da ja šest sati postavljam pitanja. Jednu jedinu radnju niste preduzeli za godinu dana, osim što ste mene brutalno napadali i prijavljivali – obratio se Boričić advokatu Šoću.

Šoć je rekao da on ne bi dozvolio da izda nalog, a da ne provjeri je li se postupilo po njemu.

Boričić je rekao da za sedam i po godina rada nikada nije imao problem prilikom izdavanja naloga i postupanja po njemu, osim u ovom slučaju.

– Nisam čuo od kolega da se to i njima desilo. Imam svoj zaključak zašto me opstruirao tadašnji v.d. rukovodioca, zašto su me napadali advokati. Ali za to nemam dokaz. Ni u jednom predmetu ne provjeravam je neko pušten. Ako sam izdao nalog da se neko pusti – onda se pusti – rekao je Boričić.

Vučurović: Đukanović odgovoran za šikaniranje Amfilohija

Poslanik DF-a Jovan Vučurović kazao je da je, kako je rekao, šikaniranje mitropolita Amfilohija klasična politička odluka. Tvrdi da iza svega stoji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

– Policija nije poštovala ni tužioca, ni zakon, već je radila po nalozima vrha policije i još nekih ljudi. O zadržavanju, šikaniranju i maltretiranju Amfilohija, kao najkrupnije figure u Crnoj Gori, mogao je da odluči jedino Milo Đukanović. Direktno njega optužujem jer je jedini on mogao da daje leđa Veljoviću, Pavićeviću i Milutinoviću da zadrže, šikaniraju i maltretiraju mitropolita Amfilohija u stanici policije – naveo je Vučurović.

Brđanin: Do imena će se doći jer ovo nije komplikovan slučaj

Brđanin je odgovorio je da pretpostavlja da će nakon Odbora, i bez njegovog zaključka, tužilaštvo izdati nalog o prikupljanju obavještenja u odnosu na policijske službenike koji su sprovodili radnju.

– Ukoliko to tužilaštvo ne uradi, imajući u vidu nove činjenice i okolnosti, mi ćemo to da uradimo. Imamo pravo, ali o tome moramo odmah obavijestiti tužioca. Logično je i procesno da u ovoj fazi imamo postupanje tužioca koji od nas tražio osnovnu stvar, a to je da prikupimo obavještenja od ovih službenika – rekao je Brđanin.

On kaže da će se odgovor povodom ovog slučaja znati i da će biti zaokružen.

– Do imena ćete doći jer ovo nije komplikovan slučaj. Ljudi koji su sprovodili radnju oni će je objasniti i oni će ukazati, ili neće ukazati na druga lica – poručio je Brđanin Vučuroviću.

Tužilac je poručio Boričiću da će obavijestiti rukovodioca o ovome, “pa neka on formira predmet”.

– Ukazio bih policiji da nam ne stiže izjašnjenje da je bio prekršaj, jer onda nema ničije odgovornosti – rekao je Boričić.

Bulatović: Bivši režim pokušava da se nasiljem vrati na vlast

Poslanik DF-a Predrag Bulatović smatra da je na sjednicu trebalo da dođe v.d. VDT-a Maja Jovanović, ističući da da na današnjoj sjednici nijesu ni poslanici DPS-a “koji je podržavao tu policiju i menadžment”

On je rekao da će za koji dan biti održan protest na temu gaženja Ustava nakon lokalnih izbora na kojima je DPS izgubila vlast.

– Mi se, gospodine Brđaninu, nalazimo u ozbiljnoj situaciji. Imamo pokušaj jednog režima da se vrati nasiljem na vlast, nasiljem koje podrazumijeva promjenu parlamentarne većine kako bi sve ovo zataškali i nastavili dalje – rekao je Bulatović.

Brđanin: Nećemo dozvoliti zloupotrebu

Brđanin je odgovorio Bulatoviću da sadašnja policija i rukovodioci neće biti zuloupotrijebljeni u političkom ili bilo kod drugom kontekstu.

– Da se da pasolutna garancija tome nije moguća. Svi smo svjesni težine trenutka, ali može se dati garancija da ćemo dati sve od sebe da toga bude što manje – rekao je Brđanin.

Saslušanju prisustvuju direktor uprave policije Zoran Brđanin, načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Goran Jokić, v.d. vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović, postupajući tužilac Nikola Boričić, i predstavnik Mitropolije crnogorsko-primorske”, saopšteno je iz Skupštine.

Kako je saopštio predsjednik Odbora, Momo Koprivica, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić ne prisustvuje sjednici zbog službenog puta. Takođe zbog službenog puta nije prisutan ni zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, ali sjednici prisustvuju predstavnici Ombudsmana.

Sjednici prisustvuju i predstavnici službenik MCP Mirčeta Šljivančanin i advokat Dragan Šoć.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
sramotnici
15.11.2022-17:21 17:21

SS preko kvislinga proizvodi nedeljno po 3 nove bezvezne afere u CG….. da iko ima obraza ne bi nikad ni pomenuo Sotonu koja je radila na unistenju CG…… na srecu postoje dakazi da Sotona nikad ne bi trebala bit pustena na slobodu ……. to je film na internetu “Svjedok bozje ljubavi” dje se jasno vidi zlikovacko ponasanje Sotone …. i sad se javljaju neki Soc( potice od reci sok) boricici sjivici i slicni da prave ludnicu u CG- to je rukopis SS