Centar za kulturu iz Kolašina raspisao je prvi konkurs za dodjelu nagrade „Radovan Zogović“ u okviru manifestacije posvećene crnogorskom piscu, koja će biti održana od 17. do 19. avgusta.

Radovan Zogović

Pravo učešća imaju autori i autorke iz Crne Gore (do 35 godina) koji pišu na crnogorskom, srpskom, bosanskom ili hrvatskom jeziku. Pjesnici/kinje šalju pjesme na temu slobode, tolerancije i antifašističkih vrijednosti koje je Radovan Zogović u stvaralaštvu afirmisao. Svaki autor može poslati najviše dvije neobjavljene pjesme. Radovi se šalju na imejl adresu [email protected], potpisani imenom i prezimenom. Konkurs je otvoren od 30. juna do 25. jula. Žiri, sastavljen od pisaca, profesora i urednika, nagradiće tri najbolje pjesme novčanim iznosima: 300, 200 i 100 eura. Rezultati konkursa biće objavljeni u medijima i na zvaničnoj Fejsbuk stranici festivala „Dani Radovana Zogovića“ (u sklopu kog će se 19. avgusta, na godišnjicu rođenja Radovana Zogovića, održati i ceremonija uručenja nagrada).

Duh grada

Manifestacija će prvi put biti održana u Kolašinu u trenutku kad se navršava 113 godina od rođenja jednog od najpoznatijih crnogorskih pjesnika i izrazitog predstavnika socrealističke struje. Tijana Rakočević, koja je na čelu organizacionog odbora ove manifestacije, kazala je za Pobjedu da ideja o ovakvoj manifestaciji postoji već odavno, ali su se tek sad stvorili uslovi za njenu realizaciju.

Festival „Dani Radovana Zogovića“, prema riječima Rakočević, zamišljen je kao događaj čiji je cilj promocija stvaralaštva jednog od najznačajnijih crnogorskih pisaca XX vijeka, ali i kao prilika da se progovori o književnim temama koje nerijetko ostaju van fokusa javnosti.

– Mnogi će se zapitati – zašto baš Kolašin? Ne samo što je riječ o gradu koji se zbog blizine svih ključnih punktova može smatrati festivalskim u pravom smislu te riječi, nego i zato što je to je, podśećanja radi, grad Veljka Vlahovića, grad u kom je održan prvi kongres Antifašističkog fronta žena Crne Gore i Boke i, ne manje važno, grad u kome je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Crne Gore i Boke (ZAVNO). Željeli smo da ujedinimo Zogovićevu poetsku snagu sa duhom grada koji oduvijek pulsira u ritmu onih vrijednosti koje nikada nijesu bile samo pitanje pjesnikovih životnih uvjerenja, nego i pitanje trajne, suštinske ljubavi prema slobodi i zajedništvu. To je, rekla bih, i poruka koju želimo da pošaljemo ovim povodom – Radovan je uvijek pružena ruka, i to naročito u procjepu ideološke nekompatibilnosti. Radovanov poetski univerzum je takav da bi u njemu svi željeli živjeti – rekla je Rakočević za Pobjedu.

Program

Prvi dan festivala (17. avgust) rezervisan je za izlaganja o Zogovićevom životu i djelu, a za drugi dan (18. avgust) bila su predviđena predstavljanja regionalnih pisaca i nastupi učenika iz crnogorskih osnovnih i srednjih škola koji će govoriti Zogovićeve stihove, ali će se, kako organizatori najavljuju, zbog epidemije korona virusa koncepciju morati prilagoditi situaciji koja u tom trenutku bude aktuelna. Trećeg festivalskog dana, na 113. rođendan Radovana Zogovića, biće uručene nagrade mladim pjesnicima i uz prigodnu svečanost zatvoriće se festival koji će, ne kriju iz organizacije, postati lijepa tradicija.

Nacionalno, duboko i svestrano crnogorsko

Tijana Rakočević je kazala da su u organizacionom timu manifestacije vodili računa i o tome da se program odvija na atraktivnim lokacijama. O tome će, kako je kazala, obavijestiti javnost čim budu imali preciznije informacije.

– Takođe, istakla bih i to da imamo punu podršku gradske uprave, a posebnu zahvalnost dugujemo mr Aleksandri Vuković koja je prepoznala važnost ove ideje i doprinijela njenoj realizaciji, kao i sjajnom, nagrađivanom dizajneru Srđi Dragoviću koji je zadužen za vizuelni identitet ovog festivala – izjavila je Rakočević i dodala da je Zogović u jednom svom polemičkom spisu rekao da je „Njegoševo književno djelo po svojoj formi, dakle po onome što jedno djelo čini izrazito nacionalnim, duboko i svestrano crnogorsko“.

– Ne bismo pogriješili ni kada bismo to isto tvrdili i za Zogovićevo djelo. Festivalske aktivnosti koje planiramo realizovati samo su izraz nastojanja da ono u kulturnoj istoriji Crne Gore dobije mjesto koje zaslužuje – rekla je Rakočević i zahvalila gradskoj upravi Kolašina na podršci u organizacji manifestacije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve