Situacija sa povratkom ruskih turista iz Crne Gore je uspješno riješena, čime je stavljena tačka na prošlonedjeljni skandal oko tog problema, piše današnji moskovski Komersant.

foto Aleksandr Miridonov, kommersant.ru

List navodi da o tome svjedoči pismo ruskog ambasadora u Crnoj Gori Vladislava Maslenikova, objavljenom u crnogorskim medijima.

U tom pismu je, podsjeća Komersant, ambasador naveo da se, nakon što su zbog epidemije korona virusom vlasti Crne Gore zatvorile sav međunarodni saobraćaj, u toj zemlji nalazilo više od hiljadu i po ruskih turista.

Situacija je bila još složenija jer je većina Rusa stigla u Crnu Goru samostalno i nije mogla da računa na podršku turističkih firmi, zbog čega su transport ruskih turista morali da organizuju Ambasada Rusije u Crnoj Gori i lokalne vlasti, piše list.

Dnevnik prenosi riječi ambasadora da su za posljednja četiri dana iz Crne Gore ruskim avio kompanijama odletjele 1.344 osobe.

Komersant dodaje da se Maslenikov zahvalio crnogorskim vlastima za pomoć i saradnju u vanrednim okolnostima.

“Time je stavljena tačka na prošlonedjeljni skandal oko prevoza ruskih turista”, piše list i podsjeća da su mnogi ruski mediji, pozivajući se na diplomatske izvore objavili da se prevoz ruskih turista usko povezuje sa povratkom 50 Crnogoraca iz Moskve.

Negodovanje nije skrivala ni portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je izjavila da to što radi Crna Gora prelazi sve granice, a pojavili su se čak i pozivi da se umjesto Boinga 737 u Crnu Goru pošalje Topolj – M, dodaje dnevnik.

Izvor u crnogorskom rukovodstvu koji je učestvovao u pregovorima sa Moskvom, rekao je Komersantu da “nije bilo nikakvih uslovljavanja oko prevoza Rusa iz Tivta i Crnogoraca iz Moskve”.

To je indirektno potvrdio i ruski ambasador, dodaje dnevnik.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments