Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Ko je moćniji Carević ili država: Tender za plažu Ploče u sred ljeta, dokumentacija pod provjerom, zašto ćuti Tužilaštvo?

Tender za zakup dolazi u sred jula kada su plaže već uveliko spremne za turiste, a vjerovatno će se sve okončati do avgusta u samom špicu sezone. Da li je ovo samo potez Morskog dobra da bi se Careviću dozvolilo da i ove godine upravlja tim kupalištem?

Upravni odbor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom donio je odluku da se objavi javni poziv za zakup plaže Ploče, saznaje portal Aktuelno. Nakon odluke očekuje se procedura objave tendera za zakup plaže Ploče, koji će propisati rok za dostavljanje ponuda, kao i ostale uslove. Tender za zakup dolazi u sred jula kada su plaže već uveliko spremne za turiste, a vjerovatno će se sve okončati do avgusta u samom špicu sezone. Da li je ovo samo potez Morskog dobra da bi se Careviću dozvolilo da i ove godine upravlja tim kupalištem?

Plaža Ploče

Odluka “Morskog dobra” da se objavi tender za plažu u julu možda bi bila očekivana za neko manje atraktivno kupalište, ali ne i za Ploče jednu od najposjećenijih plaža na primorju. Postoji sumnja da je sve ovo urađeno da bi aktuelni zakupac Nebojša Carević, brat smijenjenog predsjednika opštine Budva Marka Carevića, i ove godine upravljao kupalištem. Zanimljiv je i podatak da se odluka o tenderu donosi desetak dana nakon što je Sektor kriminalističke policije – Odsjek za suzbijanje privrednog kriminaliteta Uprave policije zatražio od Morskog dobra da dostavi svu dokumentaciju i ugovore o zakupu plaže Ploče. Ipak, čeka se i reakcija Tužilaštva jer je cijeli posao sporan pošto nije poznato da li Carevići imaju ugovor za plažu, koja danas radi.

Carević

Brojne nepravilnosti 

Kotorski Osnovni sud donio je presudu kojom je odbijena tužba Nebojše Carevića, brata aktuelnog predsjednika opštine Budva Marka Carevića, protiv Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom. Carevići su tužbom tražili da im se omogući upravljanje atraktivnim kupalištem do čak 2033. godine, a kao osnov za to poslužila su im navodna ulaganja u plažu. Ipak, kotorski Osnovni sud je odbacio tužbu Carevića i praktično na taj način potvrdio višemjesečno pisanje portala Aktuelno da Carevići mimo zakona žele da koriste državni resurs. Kotorski Sud je naložio Carevićima presudom da plate sudske troškove u iznosu od 22.000 eura.

Oko plaže Ploče je sve počelo 2002. godine kada Carević po prvi put zakupljuje pomenutu plažu. Dvije godine kasnije dobija i građevinsku dozvolu i “ulaže” nepunih 100.000 u adaptaciju plaže.

Do 2006. godine upravlja plažom, a državi je inkasirao svega 1.000 eura za zakup. Iste godine, Carević podnosi zahtjev za aneksom ugovora, kojim bi mu bilo omogućeno da na osnovu investicija u plažu, dobije produženje zakupa, ali ne duže od 12 godina. Aneks četiri godine nije potpisan, ali bez obzira na tu činjenicu Carević je nesmetano upravljao plažom. Tokom 2010. podnosi zahtjev za aneksom, koji se napokon potpisuje.

Nakon toga Carević traži da mu se procijene ulaganja na plaži Ploče, ističući da su ona višemilionska te da bi zbog toga Morsko dobro po automatizmu moralo da mu produži ugovor o zakupu na 30 godina. Morsko dobro je odbilo taj predlog pa je slučaj završio na sudu. Viši sud presudio je u korist Morskog dobra. Uslijedila je tužba Carevića i Osnovni sud u Kotoru 2016. godine uvedi privremenu mjeru kojom Morsko dobro nije moglo da raspiše novi tender, ali ni da ne dozvoli Careviću da nastavi sa upravljanjem plažom.

Privremena mjera ostaje na snazi tri godine, tokom kojih Carević Morskom dobru plaća ukupno 50.000 eura za zakup.

Međutim, novi problemi nastaju početkom prošle godine kada je istekla privremena mjera, a Morsko dobro napokon dobilo mogućnost da na tender, poslije 12 godina, ponudi ovu plažu. Ipak, plaža ni 2019. godine nije išla na tender.

Inspekcije okreću glavu

Carević je uspio da nadjača i Inspekcije, isto kako to i čini Amfilohije. Nadležna Inspekcija je u maju 2019. godine utvrdila da je dosadašnji zakupac Nebojša Carević, brat aktuelnog predsjednika opštine Budva, već postavio plažni mobilijar, te stavio u funkciju ugostiteljski objekat na plaži, iako mu je istekao ugovor o zakupu. Inspektori su obilazili plažu Ploče 7. i 8. maja 2019. godine i utvrdili niz nepravilnosti, o čemu su sačinili i službenu zabilješku.

Konstatovano je da Carević ne izvodi građevinske radove na plaži, ali da je podnio inicijativu da mu se odobri sanacija oštećenja na jednom dijelu plaže. Takođe, inspektori su, kako je pisao Standard, prvog dana utvrdili i da je otvoren ugostiteljski objekat, zajedno sa terasom, te da je na dijelu plaže već postavljen plažni mobilijar.

Carevići neovlašćeno upisali objekat, nadležni konačno reagovali

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom utvrdilo je krajem prošle godine da je doskorašnji zakupac plaže Ploče Nebojša Caravić uspio ono što nikome do sada nije pošlo za rukom u Crnoj Gori. On je, vjerovali ili ne, izgradio u sklopu plaže Ploče, objekat od 83 kvadrata, koji je čak uspio da prevede na sebe i upiše se kao jedini vlasni u katastru. Zakon je jasan, u zoni morskog dobra može se graditi ali država je jedini vlasnik zemljišta koje se ne prodaje, već daje u zakup. Da nešto nije u redu utvrdili su u JP Morsko dobro, kada su uvidom u elektronsku bazu podataka, pronašli da je Carević upisan u kotorskom katastru kao jedini vlasnik objekta od 83 kvadrata, izgrađenog u zoni morskog dobra.

Uprava za nekretnine, područna jedinica u Kotoru donijela je nakon toga rješenje kojim je dozvoljeno Upravi za imovinu ponavljanje postupka, čime su se stekli uslovi da se objekat od 83 kvadrata koji se nalazi na plaži Ploče ispiše iz vlasništva Nebojše Carevića.

Policija provjerava dokumentaciju

Podsjetimo, nedavno je Uprava policije  zatražila od Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom da im dostavi svu dokumentaciju u vezi zakupa plaže “Ploče” kojom upravlja Nebojša Carević, brat smijenjenog predsjednika opštine Budva Marka Carevića.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: Počeo da sluša portal Aktuelno, a da li će konačno procesuirati Carevića ostaje da se vidi?

Policija je tražila i odgovor od Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom da li su Carevići produžili ugovor iz 2019. godine za zakup plaže, jer su u saznanju da takav ugovor nije postojao!

Od Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom je zatražena dokumentacija za period od 2003. godine, kao i sve što se odnosi na korišćenje plaže Ploče, kao i podatke o gradnji na tom kupalištu u periodu dok Carevići upravljaju odnosno od 2003. godine. U obrazloženju dopisa navodi se da je dokumentacija zatražena zbog provjera i sumnji u poslovanje firme koja je bila zakupac. Dokumentaciju je zatražio Sektor kriminalističke policije – Odsjek za suzbijanje privrednog kriminaliteta.

Uprava policije je prvi državni organ koji je krenuo sa konkretnim ispitivanjem poslovanja Carevića tokom perioda upravljanja plažom Ploče od 2003-2020. godine, a o kojem je portal Aktuelno prvi i jedini pisao.

Kliče se Caru Lazaru

Podsjetimo, portal Aktuelno je prije dva dana objavio snimak sa plaže Ploče da bi čitaoci znali šta je tamo muzički izbor…Ona je plaža poprište velikosrpskog šenlučenja, klicanja “Kosovu” i “caru Lazaru”.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve