Kipar neće Katniću izručiti Jorama Friga

Frig je uhapšen 20. aprila po potjernici podgoričkog Interpola, a po zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva čiji je šef Milivoje Katnić

Kiparske vlasti neće izručiti Crnoj Gori državljanina Izraela Jorama Friga, prenose podgorički mediji. Specijalno državno tužilaštvo je tražilo izručenje Friga zbog sumnji da je pomagao u pokušaju terorizma u oktobru 2016. godine.

Prema pisanju medija, Frigu je juče nakon skoro mjesec ukinut pritvor. On je uhapšen 20. aprila po potjernici podgoričkog Interpola, a po zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva čiji je šef Milivoje Katnić.

Podsjetimo, Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je krajem aprila vlastima na Kipru molbu za izručenje izraelskog državljanina Jorama Friga (Yoram Frig) u cilju vođenja krivičnog postupka protiv kriminalne grupe formirane sa ciljom pomaganja u pokušaju terorističkog napada u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016.

Frig je pod istragom crnogorskog tužilaštva jer se sumnjiči da je bio jedan od osam stranih državljana koje je predvodio Džozef Asad, bivši operativac CIA i vlasnik konsultantske kuće “Peregrini”, specijalizovane za razne vrste bezbjednosnih usluga. Asada je 2016, za potrebe Demokratskog fronta, angažovao šef kampanje DF-a Aron Šaviv. Kako su utvrdili crnogorski istražitelji, Asadova višečlana internacionalna ekipa, uglavnom penzionisani pripadnici obavještajnih službi, boravila je u više navrata u Crnoj Gori i pružila bezbjednosne usluge organizatorima akcije planirane za 16. oktobar.

Pokazalo se da su ljudi koje je angažovao Asad bili vrlo dobro opremljeni i obučeni. Instalirali su uređaje kojima se sprječava praćenje signala mobilne telefonije; korišćene su posebne mjere zaštite prilikom korišćenja Interneta, a za posebnu komunikaciju korišćen je i satelitski telefon.

Boravili su, u više navrata u dvije kuće na periferiji Podgorice, koje su, prema nalazima istrage, iznajmila dvojica članova Demokratskog fronta. “Operacija 16. oktobar” trebalo je da se izvede nakon najavljenog okupljanja pristalica DF-a i, prema nalazima istrage, trebalo je da izazove nerede i haos i da se nastavi upadom “pobunjenog naroda” u zgradu Skupštine Crne Gore…

Nakon medijskih objava o hapšenju grupe srpskih državljana rano ujutro 16. oktobra među kojima je bio i Bratislav Dikić, bivši komandant srpske Žandarmerije Joram Frig je, prema podacima granične policije, napustio Crnu Goru preko graničnog prelaza Božaj, skupa sa čovjekom koji ga je angažovao Džozefom Asadom koji je proveo tog dana samo nekoliko sati u Crnoj Gori.

Komentari

avatar