Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

KAD SE POLICAJCI RAZMEĆU MILIONIMA: Najveće jemstvo u crnogorskoj istoriji i sumnjivo porijeklo imovine bivšeg stražara u Imaku

Najnovije rekordno višemilionsko jemstvo ponovo je aktuelizovalo sumnje o porijeklu imovine porodice Lazović, prije svega kontroverznog bivšeg zamjenika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, koji je karijeru počeo kao stražar u bjelopoljskoj fabrici traktora ''Imako''. Takođe su ponovo u žižu javnosti dospjele i veze Lazovića sa kontroverznom kompanijom BEMAX.

Crnogorska javnost juče je saznala da je u oblasti crnogorskog pravosuđa oboren jedan rekord, ne toliko slavan, ali u svakom slučaju impresivan – bivši službenik ANB-a Petar Lazović ponudio je jemstvo od 9,3 miliona eura za izlazak iz pritvora. To je najveće jemstvo u istoriji crnogorskog pravosuđa. Međutim, kao i prethodne, Viši sud u Podgorici je odbio i ovu Lazovićevu ponudu 27. marta, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ovolika suma za jemstvo ne bi ostavila ranvnodušnim ni nekog milijardera sa zapada ili ruskog oligarha, pa je činjenica da iza ove rekordne višemilionske garancije stoje bivši policajci krajnje impresivna. Ali i krajnje sumnjiva.

U predlogu za jemstvo, u koje je RSE imao uvid, navodi se da je Petrov otac, kontroverzni bivši uticajni operativac policije i tajne službe Zoran Lazović ponudio zemljište i objekte u Podgorici čiji je vlasnik 1/1 a čija je vrijednost skoro pola miliona eura.

Petar Lazović Junior – novi državni rekorder po visini jemstva

Kako navodi RSE, nekretnine u Bijelom Polju vrijedne 470.000 eura ponudio je i stric okrivljenog, Dejan Lazović. Da bi Petar Lazović izašao iz pritvora jemstvo od oko 8,4 milion su ponudile i dvije podgoričke kompanije, upisom hipoteke nad nekretninama u njihovom vlasništvu – kompanija Razvrašje i Gufo. Kompanija Razvrašje nudila je zgrade i zemljište na Žabljaku od 672.000 eura i Podgorici od 1,6 miliona, dok je Gufo kao jemstvo ponudio više poslovnih prostora i zgrada čija je vrijednost 6,1 milion eura. Vlasnik kompanije je prema Centralnom privrednom registru Željko Garić. Ove dvije kompanije nudile su svoju milionsku imovinu i za ranija jemstva mlađeg Lazovića.

NVO MANS je ranije objavio da se kompanija Gufo nekada zvala Fendy, u čijim upravljačkim organima su bili nedavno uhapšeni biznismeni Aleksandar Mijajlović – Rampaš , inače bivši suvlasnik kontroverzne komapnije BEMAX i Ranko Ubović neformalni vlasnik ove kompanije. Zvanični vlasnik BEMAX-a je njegov sin Ivan koji je kompaniju kupio oktobra 2022. za 750.000 eura iako je vrijednost kompanije krajem 2021. procijenjena na 142 miliona eura.

I ranije nuđene astronomske sume

Petar Lazović uhapšen je u julu 2022. po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje mu na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije, šverc droge i oružja. SDT je početkom januara prošle godine podiglo optužnicu protiv Petra Lazovića i Ljuba Milovića zbog pripadništva kriminalnoj organizaciji Radoja Zvicera, zloupotrebe položaja, šverca droge i oružja.  Podsjetimo, prema dokumentima Europola objavljenim na portalu Libertas, službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović označeni su kao članovi kavačkog kriminalnog klana, uz napomenu da bi ”istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“.

Obavještajni podaci Europola, između ostalog, govore da je Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića.

Zoran Lazović je bio ”zadužen za obezbjeđenje”, što je eufemizam za poziciju stražara, u bjelopoljskoj fabrici traktora “Imako”, a spekuliše se da ga je za karijeru u policiji preporučio posao čuvara lovačkih pasa koji je 90-ih obavljao za bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti kontroverznog Boška Bojovića.

Odbrana bivšeg agenta Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petra Lazovića ponudila je u martu prošle godine astronomsko jemstvo od 7.633.400 eura za ukidanje pritvora. Ali ni to nije bilo prva milionska ponuda koju su Lazovići i njihovi prijatelji ponudili da se bivši agent ANB-a brani sa slobode.

Podsjetimo, kontroverznim rješenjem sudije za istragu Suzane Mugoše krajem 2022. godine godine, tačnije 26. decembra, prihvaćeno je jemstvo dato za uhapšenog Petra Lazovića, nakon što je njegova odbrana kao garanciju ponudila 6,2 miliona eura u nekretninama i novcu da bi se on branio sa slobode. Mugošinu odluku o prihvatanju jemstva za Lazovića oborilo je Vijeće Višeg suda.

To je bio drugi put da se njena odluka o prihvatanju jemstva odbija. Slična situacija dogodila se i 22. novembra 2022. godine kada je Vijeće poništilio odluku Mugoše koja je samo nekoliko dana prije toga 16. novembra donijela odluku da prihvati jemstvo za Petra Lazovića u iznosu od ’’skromnih’’ 1,6 miliona eura. Ovakvo olako prihvatanje jemstva otvorilo je sumnje o Mugošinim vezama sa kontroverznim bezbjednjacima.

Suzana Mugoša: Dva puta odobrila jemstvo Petru Lazoviću, ali je Vijeće ukidalo takvu odluku

Najnovije rekordno višemilionsko jemstvo ponovo je aktuelizovalo sumnje o porijeklu imovina porodice Lazović, prije svega kontroverznog bivšeg zamjenika direktora Uprave policije Zorana Lazovića.

Zaštitno lice policijske ”sive zone” i veze sa BEMAX-om

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović godinama je važio kao ”zaštitno lice” policijske ”sive zone” u Crnoj Gori i za njega se vezuju brojne kontroverze, a političari trenutne parlamentarne većine, prije svega iz Demokratskog fronta, već duže vremena ga označavaju kao ”korumpiranog” policijskog funkcionera koji ”ima veze sa mafijom”.

Milivoje Katnić: Bivši glavni specijalni tužilac za koga se osnovano sumnja da je zajedno sa svojim kumom Lazovićem, svojevremeno privatizovao SDT

Dugo se spekulisalo da je stariji Lazović pustio duboke korjene i uz svog kuma bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića kontrolisao Specijalno državno tužilaštvo i koristio ga za zaštitu svojih ličnih interesa, kao i interesa svojih političkih pokrovitelja.

Bivši premijer Dritan Abazović optužio je u Skupštini u avgustu 2022. godine starijeg Lazovića da je povezan sa kontroverznom kompanijom BEMAX koja, kako je kazao, stoji iza šverca cigareta. Abazović je tada kazao da tu švercersko-kriminalnu ekipu predstavlja jedan od vlasnika Bemaksa Ranko Ubović, kao i da su na njega ”konektovani” Lazović, Milivoje Katnić i bivši šef Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Dragan Radonjić.

Kako je Portal Aktuelno već pisao, bivši suvlasnik BEMAX-a, uhapšeni Mijajlović, sa kolegom Rankom Ubovićem, u SKY prepiskama poznatim kao ”Tigar”, osnovao je ovu kompaniju upravo novcem za koji se sumnja da je došao od šverca cigareta i narkotika. Kako se sumnja, Mijajlović i Ubović su ”oprali” oko 150 miliona eura preko Hypo Alpe Adria banke u Klagenfurtu, nakon čega su kupljene prve mašine kontroverzne kompanije BEMAX, koja je zvanično osnovana 25. avgusta 2008. godine. Nakon toga takozvani ‘klan Grand’ počeo je da se transformiše u ‘klan BEMAX’.

Kada je osnovan BEMAX formalni vlasnik, Veselin Kovačević imao je svega 10 odsto udjela u vlasničkoj strukturi, iako se u centralnom registru vodio kao zvanični vlasnik.

Ostatak vlasničke strukture podijeljen je između nekoliko lica – bivši političar i ministar Milan RoćenRanko ‘Tigar’ Ubović, uhapšeni Aleksandar Rampaš Mijajlović i bivši premijer Igor Lukšić, dobili su po 15 odsto vlasničkog udjela. Ostatak, odnosno po 15 posto, podijelili su kontroverzni bivši zamjenik direktora Uprave policije Zoran Lazović i još jedan visokorangirani bezbjednjak, koji je odavno izašao iz te kompanije.

Hotel Podgorica koji se takođe dovodi u vezu sa Lazovićima i Bemaksom

Od stražara do milionera

Istraživanja koja su ranije radile pojedine NVO pokazuju da imovina Zorana Lazovića često ne korespondira sa zvaničnim prihodima. Sumnje se produbljuju ako sagledamo uspon kontroverznog, bivšeg policijskog funkcionera i njegovu biografiju prije nego je postao ”bog i batina” sive zone crnogorskog bezbjednosnog sektora.

Stariji Lazović je bio ”zadužen za obezbjeđenje”, što je eufemizam za poziciju stražara, u bjelopoljskoj fabrici traktora “Imako”, a spekuliše se da ga je za karijeru u policiji preporučio posao čuvara lovačkih pasa koji je 90-ih obavljao za bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti kontroverznog Boška Bojovića.

Lazović je do šefa specijalnog policijskog tima nakon toga dogurao jer je, prema pisanju pojedinih medija i riječima političara iz trenutne parlamentarne većine, bio dobro izverziran u poslovima koji su, po svojoj prirodi, predmet interesovanja bezbjednosnih službi. Poznat je po tome što je prisustvovao svadbi kotroverznog biznismena Safeta Kalića, koji je u Njemačkoj bio osuđen zbog šverca droge, a protiv njega i njegove porodice vodio se višegodišnji sudski proces i u Crnoj Gori, koji je rezultirao oslobađajućom presudom.

Na svadbi sa Safetom Kalićem

BEMAX, ”Gufo”, ”Razvršje”, skupa auta, stanovi…

Kada je u pitanju ostala imovina Lazovića, MANS je još u aprilu 2022. godine objavio da je sin Zorana Lazovića, Marko Lazović, kupio prije četiri godine vrijednu nekretninu u prestižnom podgoričkom kvartu od kompanije “BEMAX”. MANS je tada takođe objavio da je Marko Lazović dobio nekretninu pod povoljnim uslovima, ispod tržišne cijene, a kako je ovoj NVO tada potvrđeno iz “BEMAX”-a, Lazovići su kumovi sa ranijim zvaničnim vlasnikom te kompanije Veselinom Kovačevićem.

Povodom ranijeg jemstva od 6,2 miliona u Višem sudu, takođe se pominjala imovina kompanije “Gufo”, koja je poslužila da se predloži kao garancija za mlađeg Lazovića. Kompanija “Gufo” bila je jedan od investitora u izgradnji zgrade poznate kao “Južna kapija grada”, koja se nalazi na obodu Podgorice, a koju je gradio upravo “BEMAX”, prenio je MANS, a drugi investitor na tom projektu je “Master Inženjering”, vlasnik zgrade u kojoj je supruga Lazovića stekla stan i garažu pod povlašćenim uslovima. Po tvrdnjama iz MANS-a, “Master Inženjering” je i investitor izgradnje objekta “Hotel Kruser” u Budvi, koji takođe gradi “BEMAX.

Ranko Ubović Tigar i Aleksandar Mijajlović Rampaš su ”oprali” oko 150 miliona eura preko Hypo Alpe Adria banke u Klagenfurtu, nakon čega su kupljene prve mašine kontroverzne kompanije BEMAX, koja je zvanično osnovana 25. avgusta 2008. godine. Nakon toga takozvani ‘klan Grand’ počeo je da se transformiše u ‘klan BEMAX’.

Kada je u pitanju kompanija “Razvršje” koja je prilikom ponude ranijeg jemstva od 7,6 miliona, garantovala hipotekom od dodatnih skoro 1,4 miliona, na prethodno ponuđenih 6,2 miliona, nakon svega iznesenog, može se opravdano posumnjati da je u pitanju ”paravan firma”. Formalni vlasnik kompanije Razvršje je Saša Leković, i pitanje za nedležne organe je da li će provjeriti porijeklo njegove imovine i poslovne veze sa Lazovićima.

Kako se dalje navodi u istraživanju MANS-a, dok je Marko Lazović kupovao nekretnine, njegov brat Petar je značajne sume novca izdvajao za kupovinu novih automobila.

Dokumentacija pokazuje da je Petar Lazović, kao 19-godišnjak, 2009. izdvojio 40.000 eura za “micubiši lancer evolution 2.0”, a nakon četiri godine i vozilo “mini kuper” SD ALL4, po cijeni od 35.000 eura. U tom periodu on je imao i vozilo BMW X1, za koje MUP nije dostavio druge podatke, pa se ne zna koliko je koštalo, kazali su iz MANS-a.

Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), 18. aprila 2022. godine, predat je zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja povrede odredbi Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na izvještaje o prihodima i imovini Zorana Lazovića. Na taj zahtjev nikada nije odgovoreno.

Milan Roćen: Doskorašnji suvlasnik BEMAX-a, za koga se sumnja da je bio politički kišobran koji je ovu OKG štitio od odgovornosti pred zakonom

Roćenovo političko čedo

Za kraj treba samo pomenuti da se u političkoj sferi Lazović povezuje sa još jednim duboko kompromitovanim funkcionerom bivše vlasti Milanom Roćenom, koji iako zvanično odstranjen sa svih političkih funkcija, i dalje u sivoj zoni povlači konce u određenim političko-medijskim i sumnjivim ”biznis” krugovima.

Spekulacije koje već duže vremena kruže u javnosti da je Roćen za 18 miliona prodao svoj udio u kompaniji BEMAX, nikad nijesu demantovane.

Podsjetimo, u septembru 2019. godine u javnost je procurio audio snimak Roćena koji razgovara sa jednim od vlasnika kompanije BEMAX, Rankom Ubovićem i Zoranom Lazovićem.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve