Istraživanje o zdravlju mladih koje je sprovedeno tokom 2018. godine među učenicima prvog, drugog i trećeg razreda pokazalo je da je 16,8 odsto ispitanika probalo neki od ljekova za snižavanje stresa, ali ih ne koristi aktivno, navodi se u reagovanju iz nevladine organizacije Juventas.

Iz te NVO reagovali su povodom teksta „Svaki peti učenik na ljekovima za smirenje”, koji je objavljen u Danu.

Kako navode iz te NVO, u tekstu se navode netačni podaci Juventasa.

“Istraživanje o zdravlju mladih sprovedeno je tokom 2018. godine među učenicima prvog, drugog i trećeg razreda i pokazalo je da je šest odsto mladih navelo da su više puta koristili ljekove iz grupe anksiolitika i sedativa, dok je 10,8 odsto ispitanika probalo jednom u svom životu neki lijek iz ove grupe. Što znači da je 16,8 odsto ispitanika probalo neki od ljekova za snižavanje stresa – ali ne koristi aktivno”,  kazali su iz te NVO.

Iz Juventasa navode da njihov kolega Jovan Dašić nije dao izjave vezano za vršnjačko nasilje i konzumiranje alkohola. Izjave su preuzete sa sajta Juventasa nakon predstavljanja pomenutog projekta. Juventas je ranije objavio rezultate istraživanjau kojima se navodi da se 16,8 odsto učenika srednjih škola izjasnilo „da koristi ljekove za snižavanje stresa, opuštanje mišića, napetosti ili za liječenje nesanice iz kućne apoteke (ksalol, dijazepam i bensedin).

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve