Crnogorski zdravstveni sisitem ima dovoljno medicinske zaštitne opreme i sada ukupno 323 respiratora, ali dobrog rezultata u borbi protiv koronavirusa nema bez pomoći svih građana, odnosno poštovanja mjera, naglasio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Kenan Hrapović

Hrapović je, govoreći za Radio Crne Gore, pohvalio angažovanost medicinskog osoblja iz primarnog nivoa zdravstvene zaštite, koji su do sada tretirali 70 odsto zaraženih koronavirusom.

Ministar je zadovoljan što građani sve više koriste internet za dobijanje, uputa, nalaza, terapije…

Od početka pandemije koronavirusa, veliki teret uz druge zdravstvene radnike u Institutu za javno zdravlje i angažovane u COVID bolnicama podnijeli su izabrani ljekara i cjelokupan primarni nivo zdravstvene zaštite, izjavio je Hrapović.

Gostovanje ministra izazvalo je veliko interesovanje slušalaca, posebno ljekara koji su postavili puno pitanja. Navode da se zaštitna oprema u pojedinim domovima zdravlja ne dijeli u skladu sa propisima odnosno, da ljekari zaduže po jednu masku za osam sati rada.

Takođe ističu da u određeni zdravstveni objekti nijesu dobili COVID protokol koji važi u vrijeme pandemije. Zaposleni u nikšićkoj bolnici kažu da se ne poštuju pravila o prijemu pacijenata za koje se sumnja da imaju koronavirus.

Ministar Hrapović je naglasio da uprkos pandemiji KCCG i bolnice u Crnoj Gori nastoje da održe adekvatan prijem i kontrolu drugih pacijenata, posebno oboljelih od malignih bolesti.

Crnogorski građani sve više koriste elektronske servise na portalu E-zdravlje, za zakazivanje pregleda, naručivanje terapije …

Crnogorski zdravstveni sisitem ima dovoljno medicinske zaštitne opreme i sada ukupno 323 respiratora, ali rezultata u borbi protiv koronavirusa nema bez pomoći svih građana.

Trenutno je u KCCG i ostalim COVID bolnicama ukupno 197 pacijenata od kojih je 16 sa teškom kliničkom slikom.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve