Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

Hegemonistička propaganda Crkve Srbije o crnogorskom svetitelju Vasiliju Ostroškom

Ne postoji niti jedan dokument na osnovu kojeg možemo zaključiti da je Sveti Vasilije bio po narodnosti Srbin. Srpski doktor, istoričar i publicista Goran Komar, koji radi na obradi izvornih ćiriličnih dokumenata Boke Kotorske i Dubrovnika, kao i Hercegovine, uglavnom u razdoblju od XVII do XIX vijeka, nije pronašao pomen Srba prije XIX vijeka

Piše i priređuje: Tijana Lopičić

Kada srpska mitomanija zagospodari, onda, zasigurno, istorija zaćuti. Kako bismo odgovorili na ovaj izazov i suprostavili se malicioznoj propagandi, te spriječili dalju ekspanziju kulturnog genocida nad Crnogorcima i crnogorskom istorijom, koja, moramo priznati, uzima maha, nastala je potreba za realizacijom YouTube  emisije “Hiljadugodišnja crnogorska istorija”.

Peta epizoda „Hegemonistička propaganda Crkve Srbije o crnogorskom svetitelju Vasiliju Ostroškom” ukazuje na svjesne i namjerne intencije sveštenstva Crkve Srbije da dovode u zabludu sopstvene vjernike, te stoga osporavamo najznačajnije neistine.

Prvo, autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva je kanonizovala Svetog Vasilija Ostroškog, a ne Crkva Srbije.  Kult Svetog Vasilija Ostroškog rasprostanio se u Srbiji vijek nakon toga, na što ukazuje  publicista i istraživač religije Vladimir Jovanović.

Drugo, analizirijaću kalendare Crkve Srbije, koja je nastala tek 1922. godine, uviđamo da crnogorskog svetitelja Vasilija Ostroškog nijesu obilježavali ‘crvenim slovom’, kako se obilježavaju veliki svetitelji. Do promjene strategije dolazi tek 1999. godine, jer je obnovljena Crnogorska pravoslavna crkva 1998. godine izdala svoj prvi crkveni kalendar u kojem su veliki crnogorski svetitelji obilježeni kako dolikuje.

Treće, srpski vojnici 1918. godine nijesi imali poštovanja prema cnogorskim svetiteljima. O istom svjedoči sraman čin navodnog opjela – šetanja i sahranjivanje kovčega sa natpisima crnogorskih svetitelja i krune u Nikšiću – zapisano u knjizi “Nekoliko stranica iz krvavog albuma Karođorđevića”, objavljena u Rimu 1921. godine.

Četvrto, ne postoji niti jedan dokument na osnovu kojeg možemo zaključiti da je Sveti Vasilije bio po narodnosti Srbin. Srpski doktor, istoričar i publicista Goran Komar, koji radi na obradi izvornih ćiriličnih dokumenata Boke Kotorske i Dubrovnika, kao i Hercegovine, uglavnom u razdoblju od XVII do XIX vijeka, nije pronašao pomen Srba prije XIX vijeka.

Pogledajte:

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

16 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Doclea
11.05.2023-09:37 09:37

Kad imamo tebe i Miodraga.Bajkovića nebrinemo za našu budućnost. Ali neki naši građani sa vašim prezimenima se osjećaju i crnogorcima i srbima zato je nas docleata malo. Zato vas i malo čitamo ali mora se priznati da ponekad dobijate i po 10 + botova.

Botkić
11.05.2023-10:13 10:13
Reply to  Doclea

A DE si BRE ti, boli li to istina, ponovo? Kukavce mali.

Merlin
11.05.2023-09:40 09:40

Zna li se šta o hegemonističkoj propagandi i zločinima Osmanlija, Italijana, Nemaca, ustaša, balija, komunista, NATO pakta, itd. ili nemate dovoljno istorijskih činjenica i saznanja ? Sigurno je i o ovim zločinima objavljena neka knjiga, pa da je slikate kao dokaz. :)

Bravo
11.05.2023-11:17 11:17

divna i stamena Crnogorko, sve si yačno i argumenyovano nspissla takk da td ovaj Merlin ne može nikako demantovati sem sto navodi navodno neke druge hegemoniste i time priznao da nezna što znači ova riječ, Hegemonija je politički, kulturni i ekonomski uticaj koja se najčesće uspotrebom silile. Sada to vise nije samo to od strane Srbije vec se nad Crnom Gotom i crnogordkim narodom vrsi kulturni genocid, prisvsjanja i otimanja svega crnogorskog od kulture do istorije do grobaljskih mjesta, da bi satrlk crnogorski indetitet ali perfidno bez ispaljenog metka. Yo sd zove .

Neznanje
11.05.2023-11:21 11:21

je najgora stvar kod čovjeka koji sebe hoce da prikaže fa zna a ustvari ne zna niti ove činjenice može pobiti jer se ovđe jasno kaže ko je i zaşto radio sa crnogorskim svecima. Ovđe se vise ne radi o hegemonizmu vec o kultunom genocidu sto je uvažena Tijana jasno prrp8znala i svska joj čast…ovo je za rešpekt

Raška
11.05.2023-11:32 11:32

Duclea ne zna o crnogorskoj istoriji nista, dobro bi bilk pročitati pravne Zbornike crnogorske države Duklje pa bi ponesto naučio, ovako si beznacajan sa ovakvim neznavenim komentarima…

dragan
11.05.2023-11:45 11:45

Svaka cast Gospodjo! Respekt!

xxy
11.05.2023-14:46 14:46

Topaljska komunitad Kao izraz najviših političkih i narodnih težnji srpskog naroda Boke formirana je autonomna Topaljska komunitad koja je tako nazvana prema svome središtu u crkvi Svetoga Voznesenja Hristova (Sv. Spas) u Toploj, najvećem naselju na prostoru sjeverozapadne Boke. Posve je sigurno da Srbi u Dračevici žive i organizuju se u formama tradicionalno-patrijarhalnog uređenja društvenog života o kojemu danas malo znamo a koje su u velikoj mjeri oslonjene na načela slovenskog demokratizma. Vrlo je teško razlučiti u kojoj mjeri predstavnici Crkve odlučuju u važnim pitanjima. Na temelju obimne dokumentacije mi smo sigurni da narodni glavari vrlo ozbiljno participiraju u odlučivanju,… Pročitaj više »

xxy
11.05.2023-14:54 14:54

Goran Komar, koji radi na obradi izvornih ćiriličnih dokumenata Boke Kotorske i Dubrovnika, kao i Hercegovine, uglavnom u razdoblju od XVII do XIX vijeka, nije pronašao pomen Srba prije XIX vijeka.!?!

Stefan Tvtrko I Kotromanic Kralj Srba ,Bosne ,Primorja i zapadnih Strana , osnovac Herceg novog 1382 , ima bistu u sred Herceg Novog cudime da je Goran Komar nije vidio i da ne zna Kralja Srba ,Bosne ,Primorja zap.Strana kako je pise u Poveljama u Dubrovackom i Venecijanskom Arhivu.

Filip
12.05.2023-02:04 02:04

Ma jok , nije ni jedan narod postojao na Blanaku bez Crnogorci …. Crna Gora drzala citav Balkan , nije bila pod Turcima. Beograd i Zagreb dva najveca crnigorska grada… Jasni ne bili, prije 1850 pojam Crna Gora se odnosio na teritoriju oko Podgorice i primorija . Povrsina maksimalno 5 hiljada km2.. Plemena koja su usla u sastav Crne Gore i gradovi koji su nekas bili dio Hercegovine nemaju veze sa Crnogorcima. A posto je Niksic u Hercegovini, a u Hercegovini zivjeli vjemovima Srbi Bosnjaci i Hrvati, a sveti Vasilije bio pravoslavac , lako je zKljuciti koje je nacije bio

Filip
12.05.2023-02:06 02:06

Samo znam da sa Crnom Gorom veze nikakve nema ni sa Crnogorcima. Rodjen je u okolini Trebinja a umro u Niksicu. Oba grada bila dio Hwecegovine

JovoZ
23.05.2023-23:19 23:19
Reply to  Filip

Dični Hercegovče i Srbine, za tvoju informaciju, Sv. Vasilije je umro kao katolik. U njegovo vrijeme nije bilo ni pomena o slovu S.

Skywalker
21.05.2023-00:53 00:53

Filipe srpski ne budail pas se opismeni!

Trebinje i Niksic su bili dio Hercegovina to je tacno ali je Hrecegovina kao i svi ostali osim dijela Crne Gore sa slavnim cetinjem bila tada turska -okypirana i nije bila nikad srpska osilm za vrijeme vaseg cara Dusana i to par godina opukuprana, a prije toga Bosanksa i u pocetku sto je najvaznije nasa dukljanska i sve crnogorci tamo no se prsrbili pa ,pusti tvoje srpske lazi.

Vasilije je nas kao i Niksic takodje i uvijek ce biti!!!!
Nek je vjecna Crna Gora!!!!!!

Skywalker
21.05.2023-00:55 00:55

Filipe srpski ne budail pas se opismeni!

Trebinje i Niksic su bili dio Hercegovina to je tacno ali je Hercegovina kao i svi ostali osim dijela Crne Gore sa slavnim Cetinjem bila tada turska -okypirana i nnikad srpska osilm za vrijeme vaseg cara Dusana i to par godina okupirana, a prije toga bosanksa i u pocetku sto je najvaznije nasa dukljanska i sve su crnogorci tamo no se posrbili pa pusti tvoje srpske lazi.

Vasilije je nas kao i Niksic takodje i uvijek ce biti!!!!
Nek je vjecna Crna Gora!!!!!!

vlada
04.06.2023-10:59 10:59

Tako lepa devojka, a tako lupeta. Citam putopis grofa tolstoja iz 1698, dakle 17 vek. Covek lepo pise da je u Boki naisao na dva naroda, srbe i hrvate. Kaze da crnogorci zive u susedstvu.

vlada
04.06.2023-11:05 11:05

CAR KONSTANTIN PORFIROGENIT, U 10 VEKU PISE O ZEMLJI TRAVINIJI (TREBINJE-NIKSIC) I ZAMLJI KONAVLJE 34. О Травуњанима и Конављанима и земљи у којој сада станују Земља Травуњана и Конављана је једна. Становници су потомци некрштених Срба, из времена оног архонта(кнеза) који се одселио из некрштене Србије и затражио заштиту цара Ираклија, све до времена Властимира , српског архонта. Тај кнез Властимир удао је своју кћерку за Крајину , сина Белоја, жупана Травуније. У жељи да га учини племенитијим, свога зета, дао му је титулу архонта и учинио га самосталним. Од њега се родио Хвалимир, а од њега Чучимир. Архонти Травуније… Pročitaj više »