Green Home je sa predstavnicima bjelopoljskog ribolovnog društva “Sinjavac” juče obišla lokaciju na kojoj je evidentiran masovni pomor ribe u rijeci Lim.

foto: Green Home

Kako su saopštili, ono što je zabrinjavajuće je da se i nakon tri dana od incidenta mogu jasno uočiti veće količine uginule ribe koja i dalje pluta rijekom.

”Obilaskom terena uočen je ispust, koji se nalazi neposedno ispod fabrike za proizvodnju mesnih proizvoda Franca. Voda iz ispusta je pjenušava, bjeličaste boje i mirisa sličnog amonijaku. Zabrinjavajuča je činjenica da se incident ovakvih razmjera u Crnoj Gori dešava drugi put u jako kratkom vremenskom periodu, odakle jasno proizilazi zaključak da nema nikakvog preventivnog djelovanja državnih organa, već se samo formalno djeluje na posljedice. Ovakvim pristupom mogu se očekivati samo učestaliji i incidenti većih razmjera”- navedeno je u saopštenju Green Home-a.

Kako dodaju, ovim je pričinjena nemjerljiva šteta po živi svijet.

”Stoga vjerujemo da će rezultati analiza biti relevantni, kako bi se počinilac adekvtno procesuirao i definisale hitne mjere kontrole zagađenja i remedijacije, kako bi se sredina sanirala u mjeri u kojoj je to moguće. Treba uzeti u obzir da Lim i njegove pritoke trpe višedecenijska zagađenja iz različitih izvora, stoga je upitno u kakvom je stanju riblji fond. Neophodno je uraditi analizu stanja kvaliteta ribe i  stanja koncentracija akumuliranih štetnih materijama u ribama, kako bi se znalo da li ona bezbijedna za ishranu. Iz razgovora sa predstavnicima ribolovnog društva „Sinjavac“ saznali smo da nije rijetkost da kao ulov imaju ribu sa evidentnim anomalijama”- dodali su u saopštenju.

Predstavnici bjelopoljskih ribolovaca su najavili da će u narednom periodu tražiti moratorijum na ribolov na Limu, sve dok se stanje ne sanira i suzbiju zagađenja.

NVO Green Home će, kako su zaključili, sačekati rezultate analiza uzoraka prikupljenih od poljoprivrednog inspektora i državnog inspektora za vode, nakon čega će na osnovu dobijenih rezultata podnijeti krivične prijave.

Pokušali smo komentar o cijeloj situaciji na Limu da dobijemo od menadžmenta kompanije Franca, ali danas se na telefon nijesu javili.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve