Nedjelja, 1 Oktobra, 2023
Rubrika:

Glavni grad: Nastavak pružanja usluga pristupačnog prevoza za OSI

Potpisan su ugovor o nastavku pružanja usluge pristupačnog prevoza ''od vrata do vrata''

Sekretarijat za socijalno staranje Glavnog grada i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) potpisali su ugovor o nastavku pružanja usluge pristupačnog prevoza od vrata do vrata za osobe sa invaliditetom na teritoriji Podgorice do marta 2024. godine.

“Nakon završetka projekta u martu 2022. Glavni grad je u svom budžetu obezbijedio 50.000 eura za nastavak pružanja ovog značajnog socijalnog servisa za naše sugrađane s invaliditetom. Usluga je pružana u kontinuitetu, bez naknade za korisnike, radnim danima u periodu od 7:00h do 22:00h, i tokom 2022. godine koristilo je 127 osoba s invaliditetom koje žive, rade ili studiraju u Glavnom gradu. U periodu od 10. marta do 31. decembra 2022. godine realizovana je ukupno 2.871 vožnja”, saopšteno je iz Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada.

Imajući u vidu izraženu potrebu za postojanjem ovakvog socijalnog servisa, pozitivne komentare korisnika i namjeru Glavnog grada – Sekretarijata za socijalno staranje da svakodnevno unapređuje kvalitet života građana, s posebnim fokusom na obezbjeđivanje kvalitetne podrške i socijalnih servisa marginalizovanim grupama stanovništva, u Budžetu Glavnog grada za 2023. godinu obezbijeđeno je 50.000 eura kojima će se pružanje usluge finansirati i u narednih godinu dana.

Sekretar Ivan Terzić je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka saradnje sa UMHCG u razvoju ovog značajnog socijalnog servisa za OSI i podsjetio na kontinuiranu podršku Glavnog grada licima sa invaliditetom, kroz razvoj više socijalnih servisa u prethodnom periodu, počev od personalne pomoći u kući za OSI, mobilnih timova za OSI, postavljanja taktilnih staza vodilja za osobe sa oštećenim vidom, zvučnih semafora, pristupačnosti objekata i saobraćajnica, pristupačnog gradskog prevoza i mnogih drugih aktivnosti gradskih službi i sekretarijata kojima se podiže kvalitet života lica sa invaliditetom.

„Raduje me činjenica da nastavljamo uslugu prevoza od vrata do vrata, zahvaljujući finansiranju Glavnog grada Podgorice, koji je drugu godinu zaredom obezbijedio održivost usluge. Tokom sprovođenja usluge ispostavilo se potrebnim unapređenje Protokola o pružanju usluge, što je i logično jer praksa reguliše pravila. Kao što smo i očekivali povećava se i broj korisnika usluge, pa koristim ovu priliku da pozovem sve osobe s invaliditetom, koje nijesu trenutno korisnici, da se jave UMHCG kako bi popunile Upitnik i ispunile preduslov za korišćenje usluge, a mi ćemo konstatno raditi na njenom unapređenju i kada je u pitanju kvalitet i kada je u pitanju obim usluge”, kazala je izvršna direktorica UMHCG-a Marina Vujačić prilikom potpisivanja ugovora.

Iz Glavnog grada podsjećaju, servis pristupačnog prevoza od vrata do vrata za osobe s invaliditetom u Glavnom gradu Podgorici uspostavljen je kroz projekat Pristupačnim prevozom do promjena (Accessible drive (for) the change)! koji je finansiran uz podršku Evropske unije, kroz projekat IPA II – Višegodišnji program akcije za Crnu Goru za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu politiku (Multi-annual Action Programme for Montenegro on Employment, Education and Social Policies), odnosno – grant u okviru poziva Podrška pružanju usluga socijalne i dječije zaštite (Support to Provision of Social and Child Protection Services) na kome je Glavni grad Podgorica bio jedan od partnera, koji je obezbijedio održivost ovog servisa.

“Pozivamo sve osobe s invaliditetom u Podgorici koje su zainteresovane za korišćenje usluge, da se jave Sekretarijatu ili UMHCG za detaljnije upućivanje u način i uslove korišćenja usluge”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve