Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Fokus Glavnog grada unapređenje urbane mobilnosti

Kako je saopšteno iz PG Biroa, fokus sastanka odnosio se na održivu urbanu mobilnost i izazove koji se tiču smanjenja saobraćajnih gužvi, podsticanje aktivnih vidova transporta i javnog prevoza i način na koji postojeća infrastruktura može biti unaprijeđena

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević razgovarali su sa regionalnom projekt menadžerkom GIZ ORF-EE Jasnom Sekulović, konsultantom na projektu Stefanom Bulatovićem i predstavnicom Zajednice opština Crne Gore, Marijom Kljajić.

Kako je saopšteno iz PG Biroa, fokus sastanka odnosio se na održivu urbanu mobilnost i izazove koji se tiču smanjenja saobraćajnih gužvi, podsticanje aktivnih vidova transporta i javnog prevoza i način na koji postojeća infrastruktura može biti unaprijeđena.

“Svjesni smo da su stvari zrele za unapređenje stanja, te da je potrebno da se neke što prije promijene tako da na najbolji način služe građanima Podgorice. Uz konsultacije sa stručnjacima, prateći procedure, djelovaćemo u pravcu koji je najprihvatljiviji za sve i raditi na poboljšanju saobraćajne kulture“, kazala je Injac.

Rakčević je kazao je da se planovi za naredni period odnose na izgradnju infrastrukture koja će u velikoj mjeri rasteretiti saobraćaj u Podgorici, ali i unapređenje sistema javnog prevoza kroz integrisanje pametnih sistema koji bi omogućili praćenje autobusa u realnom vremenu i olakšali njihovo koriščenje.

Na sastanku je dogovoreno da je prvi naredni korak imenovanje koordinatora Plana održive urbane mobilnosti, ažuriranje mjera iz Plana urbane mobilnosti i popularizacija javnog gradskog prevoza.

“Uz smjernice koje dobijamo od građana, stručnjaka, domaćih i međunarodnih partnera napravićemo značajne iskorake na putu transformacije Podgorice u funkcionalnu gradsku sredinu koja će biti prilagođena potrebama njenih stanovnika”, zaključila je gradonačelnica Injac.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve