Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasa Baha, koji boravi u Crnoj Gori povodom održavanja 17. Igara malih zemalja Evrope, saopšteno je iz njegovog kabineta.

“Predsjednik Đukanović zahvalio je Bahu na podršci koju je MOK pružio za organizaciju Igara malih zemalja i njegovom ličnom doprinosu i prisustvu zatvaranju ove manifestacije. Istakao je da je organizacija ovakvog sportskog događaja, prilika da se Crna Gora dodatno afirmiše, imajući u vidu da smo prije 13 godina obnovili svoju nezavisnost, iako smo svoju državnost njegovali gotovo milenijum. Predsjednik je ocijenio da je sport najbolja prilika da se kvaliteti jedne zemlje i njenog naroda, predstave međunarodnoj zajednici i svojim partnerima, znatno brže nego na bilo kom drugom polju.

Upoznao je sagovornika da je Crna Gora nakon obnove nezavisnosti postala članica NATO-a i da je najviše odmakla u pregovorima sa EU. U svemu tome, kako je istakao, posebnu čast nam predstavlja što je odmah nakon obnove nezavisnosti, Crna Gora postala dio porodice Međunarodnog olimpijskog komiteta. U svim svojim stremljenjima, za ekonomskim napretkom, jačanjem kvaliteta života građana, izgradnjom infrastrukture i integracionim procesima, nijesmo zaboravili potrebe konstantnog ulaganja u sport, kazao je Predsjednik. U tom kontekstu ukazao je na Strategiju razvoja sporta Crne Gore koja sadrži jasne ciljeve i smjernice daljeg unapređenja, kao i na činjenicu da prednjačimo po ulaganjima u sportsku infrastrukturu, imajući u vidu broj stanovnika i sportista”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik MOK-a Bah, zahvalio je, kako navode, Predsjedniku na prijemu, kao i na dugogodišnjem doprinosu razvoja sporta u Crnoj Gori.

“Istakao je da mu uvijek posebno zadovoljstvo pričinjava kada državu vodi lider, koji ima afinitete prema sportu, sto je simbol posvećenosti disciplinovanosti i požrtvovanja.Pohvalio je uspjehe koje je Crna Gore postigla u ispunjavanju svojih vanjskopolitičkih prioriteta i posebno istakao sportske rezultate, kao najreprezentativniju afirmaciju naše zemlje u Svijetu.

Ukazao je na kvalitetnu organizaciju Olimpijskih igara malih zemalja Evrope, čime je Crna Gora dokazala, da je sposobna da se nosi i sa organizacijom najvećih i najzahtjevnijih međunarodnih takmičenja. Pohvalio je kvalitetnu koordinaciju i proaktivno djelovanje Crnogorskog olimpijskog komiteta i Ministarstva sporta.

Predsjednik MOK-a je ovom prilikom predsjedniku Đukanoviću uručio posebno priznanje, povodom 125 godina od osnivanja MOK-a, koje se dodjeljuje šefovima država koji su dali izvanredan doprinos razvoju sporta”, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Duško Simonović i ministar sporta Nikola Janović.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments