Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS: Vlast i resorno ministarstvo da uvedu adekvatne mjere za ulazak u Crnu Goru, prije nego što bude kasno

Ističu da važeće mjere u mediteranskim zemljama, čiji budžetski prihodi takođe u velikoj mjeri zavise od turizma, su bitno drugačije

Uprkos činjenici da se suočavamo sa dramatičnim skokom broja oboljelih od COVID-19 i dvostruko većim brojem hospitalizovanih pacijenata u odnosu na prethodnu nedjelju, zdravstvene vlasti ne pomišljaju da pooštre epidemiološke mjere vezane za ulazak u Crnu Goru, saopštili su iz Komisije za zdravstvo Demokratske partije socijalista.

Ističu da važeće mjere u mediteranskim zemljama, čiji budžetski prihodi takođe u velikoj mjeri zavise od turizma, su bitno drugačije.

“Naime, za ulazak u sve zemlje EU od 1. juna za turiste iz zemalja EU i Šengen zone neophodna je EU digitalna COVID potvrda koja sadrži podatke o tome da je osoba vakcinisana i/ili je preležala COVID-19 ili ima negativan COVID test. Za putnike iz trećih zemalja neophodan je negativan test, dokaz o vakcinaciji ili nedavno preležanoj COVID-19 infekciji”, poručuju u saopštenju.

Kako su naveli, svaka od zemalja pored već navedenih zajedničkih mjera ima i određene specifičnosti.

“Tako se putnici iz visokorizičnih zemalja (incidenca od 500 i više slučajeva na 100.000 stanovnika) prilikom ulaska u Portugal podvrgavaju 14-odnevnom karantinu. I za ulazak u Hrvatsku i Španiju za turiste iz pojedinih zemalja sa visokim epidemiološkim rizikom neophodan je karantin. U Francuskoj, Kipru i Malti važi sistem semafora. Za turiste iz zemalja označenih narandžastom odnosno crvenom bojom neophodan je karantin”, dodaju u saopštenju.

Napominju da ovakav scenario u trenucima pandemije dozvoljen je samo u Crnoj Gori.

“Dakle, ne postoji zemlja u Evropi koja bezuslovno dozvoljava ulazak na svoju teritoriju kao što je to slučaj sa Crnom Gorom. Nedopustivo je da se zbog nečije loše procjene rizikuju životi građana, jer su oni ti koji će ostati da trpe posljedice pogrešnih odluka aktuelne vlasti”, pojašnjavaju u saopštenju.

Poručuju da je vrijeme da se ministarka zdravlja, kako kažu, “počne baviti svojim poslom”.

“Ponavljamo da je važniji jedan ljudski život od svih “prihoda”, a ministarki poručujemo da se umjesto neuspješnog opravdavanja sopstvenih grešaka konačno počne baviti svojim poslom, prije nego što bude prekasno”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
DPS: Vlast i resorno ministarstvo da uvedu adekvatne mjere za ulazak u Crnu Goru, prije nego što bude kasno – CG Vijesti
04.08.2021-15:13 15:13

[…] Aktuelno […]