DPS pokreće inicijativu za razrješenje Jokića

Nastavak 16. sjednice SO Kotor zakazan je za 18. decembar 2018. godine, odlučio je Kolegijum predsjednice lokalnog parlamenta Dragice Perović, što će biti četvrti pokušaj da se sjednica, koja je počela 15. maja, konačno završi.

U međuvremenu, predsjednik kotorskog DPS-a Željko Aprcović najavio je da će klub odbornika ove partije podnijeti prijedlog Skupštini za razrješenje predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića.

Koalicija na vlasti Demokrate, DF, SDP i URA, uz podršku i kontrolnu ulogu SNP-a je u dubokoj političkoj krizi već duži period, pa su ove godine uspjeli da počnu, održe i završe samo jednu sjednicu lokalnog parlamenta. Tačke sporenja koalicionih partnera na vlasti u Kotoru, koje su na dnevnom redu i ove sjednice parlamenta, su verifikacija 14 odluka koje je umjesto kotorske skupštine donio predsjednik opštine Vladimir Jokić.

Odbornici SDP su već najavili da neće dati svoj glas za odluke jer smatraju da su donešene mimo zakona. Odluke kotorskog gradonačelnika omogućavaju direktnu smjenu SDP kadra u kotorskim javnim preduzećima. U Socijaldemokratskoj partiji smatraju da su im time ugroženi partijski interesi, ali i lični interesi nekih funkcionera koji kontrolišu lokalna javna preduzeća Komunalno i Vodovod i kanalizacija.

Ukoliko ove odluke predsjednika opštine ne dobiju potrebnu većinu, to bi moglo značiti i početak kraja zajedničkog vladanja u Kotoru.

Opozicione partije, koje imaju 16 odbornika, već su se izjasnile da će glasati protiv verifikovanja odluka predsjednika a isti stav imaju i tri odbornika SDP-a. Predsjednik Opštinskog odbora kotorskog DPS-a

Željko Aprcović najavio je Pobjedi da će klub odbornika ove partije podnijeti prijedlog Skupštini za razrješenje predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića. Za tu inicijativu potrebna je trećina odbornika.

Predsjednica parlamenta obavezna je da zakaže sjednicu u roku od 30 dana. Ukoliko bi SDP podržao tu inicijativu bila bi obezbijeđena većina koja, sasvim sigurno, ruši predsjednika Jokića.

Da li će se održati sjednica koja je više puta najavljivana pa odlagana, teško je ocijeniti. Od posljednjeg okupljanja odbornika prošlo 5 mjeseci i 18 dana, i da Vladu Crne Gore od upozorenja lokalnoj upravi, a potom i donošenja prinudne uprave dijeli samo13 dana.

Što se tiče spornih odluka kotorskog gradonačelnika, DPS je tražio tumačenje Ministarstva javne uprave člana 59 Zakona o lokalnoj samoupravi na osnovu kojeg ih je donio. Apcović kaže da su juče dobili odgovor Ministarstva.

– Nakon sagledavanja pravne prirode i sadržine akata kao što su odluke o davanju saglasnosti na Program rada i finansijski plan za 2018. godinu Turističke organizacije i OJU Muzeji, jasno je da te odluke ne spadaju u karakter odluka čije nedonošenje bi dovelo u pitanje ostvarenje prava i obaveza građana. Takođe, četiri odluke o razrješenju i imenovanju članova Odbora direktora DOO Komunalno Kotor I DOO Vodovod i kanalizacija, nemaju pravnu prirodu odluka kojim se obezbjeđuje ostvarenje prava i obaveza građana i njihovim nedonošenjem ne bi se onemogućilo ostvarenje navedenih prava i obaveza, budući da su u momentu donošenja oba preduzeća redovno funkcionisala i pružala usluge građanima, navodi se u odgovoru Ministrastva javne uprave.

Aprcović kaže da je potpuno jasno da predsjednik nije sve odluke donio u skladu sa zakonom i da zbog toga odbornici DPS-a željno isčekuju sjednicu Skupštine, mada nije sigurno da će ona zaista biti održana.

izvor: Pobjeda

Komentari

avatar